Tillstånd

Företag som bedriver verksamheter som regleras i lag måste söka tillstånd eller anmäla verksamheten till kommunen och/eller andra myndigheter. Nedan finns en lista på ett urval av de tillstånd som kan komma att behövas.

Du kan också hitta nyttig information om att starta och driva företag i Sverige på webbplatsen www.verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bygglov

Om du tänker bygga nytt, göra en om- eller tillbyggnad, behöver du i de flesta fall bygglov, som sökes hos kommunens miljö- och byggnadsnämnd. Bygglov kan också behövas för vissa anläggningar och markarbeten. Du behöver även bygglov om du väsentligt ändrar användning av en lokal, exempelvis från lägenhet till frisörsalong. Här hittar du mer information om bygglov.

Evenemangshandbok

För att underlätta för den som vill arrangera ett evenemang i Tanums kommun finns nu en handbok med allt från råd till villkor och tips. Handboken ska förenkla både planering, genomförande och uppföljning av olika typer av evenemang. Målet är att få hållbara satsningar med avseende på både miljö och ekonomi. Här hittar du mer information och handbok. Öppnas i nytt fönster. 

Försäljning av folköl, tobak och receptfria läkemedel inklusive nikotinläkemedel

Vid försäljning eller servering av folköl och vid försäljning av e-cigaretter är säljaren skyldig att anmäla verksamheten till kommunen. Vid försäljning av tobaksvaror ska man sedan den 1 juli 2019 ansöka om tillstånd hos miljöavdelningen. Här hittar du mer information om försäljning eller servering av folköl, tobaksvaror med mera.

Här finns information om vad som gäller vid försäljning av receptfria läkemedel och nikotinläkemedel.

Livsmedel

Funderar du på att öppna ett café, en restaurang, ett bageri, en butik eller kanske ha catering eller någon annan verksamhet där du hanterar livsmedel? Då behöver du registrera detta till miljöavdelningen. En registrering innebär att kommunen vet om att ett företag finns, vilken verksamhets som bedrivs och på vilken plats  plats verksamheten bedrivs. Här finns mer information om livsmedelshantering.

Musik

I Upphovsrättslagen definieras artister/musiker som utövande konstnärer, medan de som skriver låtarna (musik, text eller arrangemang) definieras som upphovsmän. SAMI är musikernas och artisternas organisation och Stim är upphovsmännens och musikförlagens organisation. Detta gör att du måste ha licens både från Stim Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  och SAMI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  när du spelar musik i din verksamhet.

Servering av alkohol

För att få servera alkoholdrycker mot betalning krävs serveringstillstånd. Alkoholhandläggaren Peter Husberg på kommunkansliet kan ge dig mer information.

Upplåtelse av offentlig mark

För till exempel tillstånd för torghandel kontakta gatu- och projektavdelningen.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede