Försäljning av folköl

Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 volymprocent upp till 3,5 volymprocent. Öl med högre alkoholhalt än 3,5 volymprocent kallas starköl.

Om du vill börja sälja folköl ska du anmäla det till kommunens miljöavdelning. Anmälan gäller både vid försäljning i butik och i serveringslokal. Du kan lämna in en anmälan via våra e-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om ditt serveringsställe redan har ett serveringstillstånd för alkohol behöver du inte anmäla försäljning av folköl.

För att få sälja eller servera folköl

För att få sälja eller servera folköl måste du också sälja eller servera ett varierat matutbud. Det innebär att du ska registrera din serveringslokal eller butik som livsmedelsverksamhet.

För att sälja folköl i din butik ska kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter. Det ska dessutom finnas ett sortiment av drycker till försäljning i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande räcker alltså inte.

Om du ska sälja folköl i en serveringslokal är det en förutsättning att du även serverar ett varierat matutbud. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel pizza, varmkorv, hamburgare, kebab eller skaldjur.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Miljöavdelningen

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede