Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 volymprocent upp till 3,5 volymprocent. Öl med högre alkoholhalt än 3,5 volymprocent kallas starköl.
Om du vill börja sälja folköl ska du anmäla det till kommunens miljöavdelning. Anmälan gäller både vid försäljning i butik och i serveringslokal.
Om ditt serveringsställe redan har ett serveringstillstånd för alkohol behöver du inte anmäla försäljning av folköl.
För att få sälja eller servera folköl måste du också sälja eller servera mat. Det innebär att du ska registrera din serveringslokal eller butik som livsmedelsverksamhet.
För att sälja folköl i din butik ska kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter.
Det ska dessutom finnas ett sortiment av drycker till försäljning i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande räcker alltså inte.
Om du ska sälja folköl i en serveringslokal är det en förutsättning att du även serverar mat. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel pizza, varmkorv, hamburgare, kebab eller skaldjur.
Regler vid försäljning av folköl finns i alkohollagen. I lagen kan du bland annat läsa följande:
Du får bara sälja folköl till personer över 18 år.
Du får inte sälja folköl till någon som du misstänker ska lämna över ölen till en annan person som inte fyllt 18 år.
Du får inte sälja folköl till personer som är berusade.
Du som säljer folköl ska göra en särskild kontroll (egenkontroll) över din verksamhet. Syftet med kontrollen är att skapa bra rutiner kring försäljningen och därmed göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna.
Du som är ansvarig ska se till att personalen känner till försäljningsreglerna och verksamhetens rutiner. Kom ihåg att även informera eventuell extrapersonal. Om du är ensamföretagare måste du själv hålla dig informerad.
Kontrollen ska vara skriftlig och du ska kunna visa upp din egenkontroll vid tillsynsbesök. Blanketten för anmälan av försäljning av folköl innehåller en mall för egenkontrollprogram som du kan följa.
Här kan du anmäla försäljning av folköl (klicka på Näringsliv & arbete på blankettsidan).
Om verksamheten byter ägare, ska en ny anmälan lämnas till miljöavdelningen i god tid innan överlåtelsen sker.
Om du vill sluta sälja folköl ska du göra en avanmälan. Blankett hittar du på vår blankettsida (klicka på Näringsliv & arbete på blankettsidan).
Kommunens miljö- och byggnadsnämnd har tillsammans med Polisen det lokala tillsynsansvaret över försäljning och servering.
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
Måndag-fredag 9-12
Storemyrsvägen 2,
Tanumshede
Tanums kommun
457 81 Tanumshede
Alkohollagen (SFS 2010:1622) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (finns under fliken Lagar på Riksdagens webbplats)