Vill fånga upp entreprenörer

Nyanlända i Tanum har genom projektet Snabbspåret fått veta vad som gäller för den som vill starta och driva företag.

-Jätteviktig information för den som vill starta eget, säger Roeen Etehadi.

Han var en av 42 elever på sfi (svenska för invandrare) som nappade på möjligheten att under två dagar få grundläggande kunskap om egenföretagande. För informationen svarade Ziyad Tarek Al-Qaraghuli, rådgivare hos Almi Företagspartner Väst AB och engagerad i Snabbspåret.

Från vänster Roeen Etehadi, Marialin Alverstedt, Mohamed Albushra och Mohmoud HabibFörstora bilden

Att starta eget kan för nyanlända vara ett alternativ till anställning. Från vänster: Roeen Etehadi, Marialin Alverstedt, Mohamed Albushra och Mohmoud Habib deltog i informations-dagar i Tanumshede om start och drift av företag, något som ingen av dem har erfarenhet av.

Hur affärsplan och budget görs upp, skillnaden mellan moms och skatt är exempel på sådant som han tog upp.

Reglerna för start av företag är enligt Ziyad Tarek Al-Qaraghuli ofta likartade i olika länder. Hur reglerna tillämpas skiljer sig däremot åt.

-Där finns det stora kulturella skillnader. I Sverige krävs en massa skriftligt underlag. I andra länder kanske det bara är att registrera ett företag och sedan starta, säger han och tillägger:

-Vi vill fånga upp entreprenörerna och förklara vad som gäller. Det är jätteviktigt att göra rätt från början, annars kan man hamna i en farlig situation vid exempelvis första deklarationen.

Kafé och restaurang

Vikten av att planera väl inför en företagsstart är något Mohamed Albushra lagt på minnet. Han arbetade som it-ingenjör och polis i Sudan. I Sverige vill han i första hand få en anställning.

-Men jag och en kompis från Sudan, också han it-ingenjör, har pratat om att starta ett kafé med sudanesiska specialiteter, för att visa andra vår kultur, berättar han.

SFI-kamraten Ezdehar Hasan har funderingar i samma riktning:

-Jag hoppas kunna öppna en liten restaurang tillsammans med min man. Jag tycker mycket om att laga mat och jag gör även tårtor.

Ett fast jobb, som kan ge möjligheter att låna ett startkapital, är första delmålet.

Filippinskan Marialin Alverstedt har nio års erfarenhet av arbete i bar och restaurang i hemlandet. Med sig i bagaget har hon också en utbildning inom handel och kontor. I Sverige kan hon också tänka sig att arbeta med något helt annat:

-Kanske utbildar jag mig till undersköterska.

Advokatbyrå

Mohmoud Habib från Syrien kan i framtiden tänka sig en egen firma inom olika branscher, både kläder och bygg. Han är utbildad elektriker men har även arbetat som bland annat målare och klädförsäljare.

Roeen Etehadi har examen i både juridik och politisk vetenskap. Han hann även med tre år på advokatbyrå innan han flydde från Afghanistan. Han hoppas så småningom kunna arbeta som advokat eller företagsjurist i Sverige.

Nu är det språkstudier som gäller, i kombination med arbete som språkcoach på kommunens arbetsmarknadsenhet.

Skillnader

Efter tvådagarsutbildningen Snabbspåret kan han se tydliga skillnader mellan att starta eget här och i Afghanistan:

-Där gäller det att spara pengar först, inte låna, och sedan registrera företag med namn och plats. Det går inte att få hjälp från myndigheterna så som här.

Snabbspårsfakta

Företagarskola: Snabbspåret på lätt svenska är ett tvåårigt projekt, 2018-19, som genomförs av Almi Företagspartner AB med finansiering från Tillväxtverket och Fyrbodals kommunalförbund.

Syfte: Få fler nyanlända att starta företag genom att bättre och snabbare ta till vara kompetens och erfarenhet av företagande.

Information: På träffar och genom filmer på internet.

Samarbetspartners: Sfi (svenska för invandrare), näringslivsenheter, Arbetsförmedlingen, med flera.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede