Kreativt möte för elever,
företagare och kommun

Kreativitet var temat för tisdagens näringslivsdag, denna gång i ny tappning.

-Det är de som vågar tänka annorlunda som kommer att se till att du får ett bra liv, sa föreläsaren Teo Härén och fick en spontan applåd från den av ungdomar dominerade publiken.

Härén såg det som en mycket sällsynt förmån att få föreläsa för ungdomar och vuxna samtidigt.

Föreläsaren Teo Härén.

-Alla föds briljant kreativa, sa Teo Härén, som fångade åhörarnas intresse med en mängd konkreta exempel. Han var glad över ett sällsynt tillfälle att få föreläsa för både ungdomar och vuxna.

Tanums kommun brukar arrangera en näringslivsdag varje höst, med frukostsamling och företagsbesök. Denna gång valde kommunen att bjuda in till en nätverks- och inspirationsdag på temat kreativitet. I samverkan med projektet Bra företagsklimat i Fyrbodal inviterades förutom företagare även alla elever i årskurs nio i Hamburgsund och Tanumshede samt elever från Tanumsgymnasiet.

När eleverna anslutit sig bestod publiken i Tanums idrottshall av 230 personer.

Roliga jobb

Näringslivsdagen bildade slutpunkt på förra läsårets pilotprojekt Fadderföretag, en satsning som på tisdagen lovordades av såväl elever som företagare och kommun och som kommer att utvecklas vidare.

-Vi är inne på något väldigt bra, sa barn- och utbildningschef Lennart Christensson.

Magnus till vänster, Lennart i mitten och Jessica till höger.

-Det var jättetrevligt att vara fadderföretag, att få en chans att skapa intresse hos ungdomar, sa Magnus Olsson, till vänster, ordförande för Företagarna i Tanum, till barn- och utbildningschef Lennart Christensson och moderator Jessica Barck.

Tajta band mellan skola, näringsliv och kommun ses som en nödvändighet, inte minst för att klara personalförsörjningen.

-Ni som sitter här är kommunens framtid, sa kommunalrådet Liselotte Fröjd till de unga åhörarna och hyllade samtidigt det lokala näringslivet:

-Att besöka företag är bland det roligaste jag vet. Här finns så många kreativa företag och roliga jobb.

Panelen på näringslivsdagen.

Fokus på service, många företagsbesök och samsynta politiker
var svar som kommunalrådet Liselotte Fröjd, till höger, gav på samtalsledaren Jessica Barcks (längst till vänster) frågor om hur Tanum lyckats att på fyra år klättra närmare 100 steg i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat. Övriga i panelen var, från vänster, eleven Lukas Berntsson, Tanumskolan, Magnus Olsson, ordförande i Företagarna, kommunens arbetsmarknadschef Mette Jansson och Anna Lärk Ståhlberg, som leder projektet Bra företagsklimat i Fyrbodal.

Som i New York

Men utbildning kräver oftast en flytt. Och storstäder lockar.

-Det är ok att åka bort, men kom tillbaka! Det kreativa självförtroendet ska vara lika gott här som i New York, sa föreläsarenTeo Härén, som menade att det med internet går bra att få nya impulser var man än bor.

Enligt Härén ser de flesta tonåren som sin mest kreativa ålder. Han ansåg att tonåringar i Sverige, ett land som tillåter oliktänkande, har en relativt bra jämställdhet och utbildningsnivå, har särskilt bra förutsättningar att vara kreativa.

Men uppmuntran behövs, för att inte hämmas av andras åsikter och stela strukturer. Härén påpekade också att den som är kreativ kan upplevas som annorlunda och utsättas för mobbning.

-Men dämpa inte er kreativitet på grund av den risken! Det är ni som kan förändra världen.

Teo Härén visade exempel på kreativitet.

Med hjälp av kreativitet går det att till exempel hitta på en ny sport. Hemma hos Teo Härén uppstod spelet sandminton när badminton flyttade in på den sandiga planen för beachvolleyboll i ladan.

Imponerad

Näringslivsutvecklare Elenor Olofsson, en av dem som arbetat med dagen, uppskattade Teo Häréns föreläsning:

-Han hjälpte oss att på ett bra sätt lyfta fram vår vilja att skapa mötesplatser för skola och näringsliv. Ämnet passade alla. Teo inspirerade åhörarna att öva på sin egen kreativitet - och dela med sig av sina kreativa idéer. Genom att tänka nytt och se saker på nya sätt kan verksamheter utvecklas och idéer bli affärsidéer. Han visade också hur viktigt det är med kreativitet i service.

-Beundransvärt att ge ungdomarna möjlighet att lyssna på en professionell föreläsare, tyckte Magnus Olsson, ordförande för Företagarna i Tanum.

För eleverna blev det även en workshop med Teo Härén. Och frågor att klura vidare på. Uppgifterna från företag och organisationer gäller exempelvis produktutveckling, hur unga kunder kan nås och synen på framtidsfrågor. Kommunen vill gärna veta hur projektet Fadderföretag kan föras vidare.

-Eleverna kan här testa sin kreativitet på verkliga case, berättar Elenor Olofsson.

Några elevers tankar från dagen:

*Bra i alla lägen att vara kreativ.

*Om du gör något extra för någon, utöver det som förväntas, blir du väldigt uppskattad.

*Tänk själv! Hitta lösningar i vardagen!

*Bryt gamla vanor!

Företagaren Elisabeth Högberg, Telja redovisningFörstora bilden

-Jag är nyfiken på det här
konceptet, sa Elisabeth Hög-
berg, från Telja redovisning
och nyetablerad företagare
i Tanumshede. Hon värde-
satte den möjlighet att
utvidga sitt kontaktnät som
näringslivsdagen erbjöd.

Företagare, elev och skolmedarbetareFörstora bilden

-Om någon utstrålar eget
tänkande är det en fördel
när vi ska anställa, sa Anna
Bäckstedt, till höger, från
GBM när hon diskuterade
behov av kreativitet med
niondeklassaren Lukas
Berntsson, Tanumskolan
(i mitten), och Oliver
Karlsson, som arbetar på
Hamburgsundskolan.

Fakta om föreläsaren

Namn: Teo Härén

Verksamhet: Talar och skriver om kreativitet. Föreläser för företag i Sverige och utomlands. Har skrivit sex böcker i ämnet, varav en utsedd till en av de 100 bästa managementböckerna i världen. Driver en kursgård.

Exempel på hur kreativitet kan främjas: Låt idéerna flöda (men välj bort de dåliga). Beröm, uppmuntra och prova i stället för att avfärda förslag direkt. Var generös med att dela idéer!

Gör själv för att bibehålla sin kreativitet: Får impulser från många olika branscher i samband med föreläsningarna, lyssnar på andras erfarenheter av kreativitet, mediterar och reflekterar. Gärna i badkaret!

Gruppbild av deltagare på näringslivsdagen.

Föreläsaren Teo Härén, nummer fem från höger, uppskattade en inbjudan att få tala för en blandad publik av ungdomar och vuxna, mycket sällsynt under hans 20-åriga karriär. För denna gruppbild samlades 13 företrädare för de medverkande i näringslivsdagen, totalt 230 elever, företagare och kommunrepresentanter.

Kontakt

Näringslivsenheten

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede