Rapporter från företagsbesök 23 oktober 2013

Clas-Åke Sörkvist, kommunstyrelsens ordförande

ICA, Hedemyrs, Tanumshede, Håkan Andersson, Karin Bengtsson

Företaget går mycket bra ökar varje år, cirka 10 procent nu senast. 42 helårsanställda, på sommaren är de cirka 85 anställda. Har en stycknings- och paketerings anläggning i Smeviken, råvaror från närområdet, bland annat från Kustkött. Sysselsätter ungefär en och en halv person.

Bageriet som finns i ”källarplanet” är förvärvat av Håkans företag. Det skedde i mitten av juni i år.

De är nöjda med företagets utveckling och när också ytterligare utvecklingstankar/planer.

De diskuterade den pågående etableringen och byggnationen av Tanums Shoppingcenter. Viss oro för att det påverkar Tanumshede centrum negativt.

Har önskemål om ytterligare parkeringar. Vill ha skyltning från E6 till Tanumshede, om vad som finns i Tanumshede centrum. Önskade blomsterarrangemang, längs gamla E 6, mellan Vinbäck/kyrkan och Tanumshede centrum.

Träminuten, Agne Andrésen

Har nyanställt en person, är nu elva anställda, ägare är Elof Hansson, Göteborg. Gör en mindre omorganisation beträffande transport av varor ut till kunder. Alla transporter kommer att utgå från Tanumshede. Positiv utveckling av företaget.

Erlandssons Bygg AB, affärsområdeschef Robert Johansson

Distriktskontor på Apoteksvägen, Tanumshede. Ett företag som växer. Avser att ha kontoret även fortsättningsvis i Tanumshede och ha Tanum som bas för området. Cirka 90 anställda inom det geografiska området som Robert ansvara för. Positivt möte, har utvecklingstankar.

Elisabeth Jonsson, näringslivsutvecklare

Falks Trädgårdsmiljö, Patrik Falk

Anläggning och försäljning av pooler, plattor m.m. Kunder är framför allt privatpersoner inom utemiljö. Erbjöd ett tag service av trädgårdar, men slutade med detta.Startade -99, upp till 12 anställda under högsäsong. Uppdrag framförallt i Tanums kommun. Kommer troligtvis anställa fler till våren.

Företagsbesök Trekanten, Anette Blomqvist

Anette har drivit verksamheten i över 20 år. Större utveckling sedan de fått serveringstillstånd, nu ordnar man After Work m.m. Tycker kommunen borde inse värde mer av besöksnäringen. Behöver jobba mer på sina attityder.

Vasco, Lotta Kristiansson

Företaget är ett gammalt familjeföretag, registrerades 1909. Lotta kom in i företaget på 80-talet, hennes farfar på 40-talet och pappa på 60-talet. Vasco har idag 11 anställda, verksamheten har minskat. Som flest har de haft 18-20 anställda. En stor utmaning är att ställa om från att tillverka stora kvantiteter till en kund till att flexibelt tillverka många olika produkter till olika kunder. Man tillverkar ett stort utbud av produkter, har nyligen ändrat design på etiketter och tillverkar bilvårdsprodukter under ett eget varumärke. Detta arbetar man på att sälja in till återförsäljare, och säljer även i sin egen butik.


Paul Carlsson, kommunstyrelsen

Tedacthuset, Tony Jönsson

Nu finns 27 företag i huset, övervåningen helt fylld.
Man vill se att huset utveckas till att bli en viktig mötesplats i kommunen, inte minst bland företagen. 

Proline, Morten Jonasson

Tre personer – familjeföretag som ser positivt på etableringen och kontakterna med omgivningen, fint nätverk. Har produktion på industriområdet och jobbar med tankar om ett ”idéhus”, i samarbete med MGN som har sin reklambyrå i övervåningen. Funderingar om kommunens skyltning överhuvudtaget. Där kan idéhuset hjälpa till!

Happy Price, Jan Berglund

Spännande inför den kommande storsatsningen på Oppen. Gamla delen blir delar av lager och nu går man in för fullt. Troligen kommer man att ha 40 anställda i det nya ”Happy Price”.Karin Kempe, näringslivsenheten

Lurs Rör, Robert Joelsson

Lurs Rör är filial till Strömstad Värme och Sanitet. Har funnits på samma plats sedan 1972. De har nio anställda, tre i butiken/lagret och resten är rörläggare och sysslar med installation ute hos kund. Mest privatkunder, men en del större företagskunder. Butiken har mest att göra på sommarhalvåret, men installationsdelen rullar hela året med värmepumpar och badrum. De säljer minireningsverk. De tillhör Comfort och har egna utbildningsprogram.

Väderö Bil, Anders Munck, Michael Lundin

Företaget har funnits sedan 1989, det tog över från förra ägaren 2007. De har begagnatförsäljning och verkstad. Arbetar uteslutande med Mitsubishi och är auktoriserade från dem. Mycket fyrhjulsdrivna bilar. Mest kunder från Norge. Marknadsföringen ligger mest mot Norge. Närmaste konkurrenter är i Åmål och Uddevalla.

Tanums Grillen, Lars Johansson

Har haft sin verksamhet i Tanumshede i 15 år. Öppet hela veckan. Mest lunch, stamkunder till 95 procent. Har dessutom Flintas + glasskiosk i Grebbestad. Kunder i juli cirka 30-50 000. Sommarjobb 15-20 ungdomar. Möjliggör fler alternativ till aktiviteter för besökare, de kommer framåt att stanna längre på ett ställe.

Olle Tillqvist, personalchef

Lurs dörr, Claes Hultman

Företaget ägs av norskt företag och 35 % säljs i Norge och resten i mellansverige. Omsättning 14 miljoner kronor. Tillverkar enbart ytterdörrar. Har 9, snart 10 anställda. Fick 40 sökande sist, många kvalificerade. Det är snart dags att bygga ut lokalerna.

Kranman, Åke Johansson

Företaget startade för 12 år sedan. Innan dess enskild firma i 20-30 år. Den viktigaste produkten var från början en leksak till barnen, som sedan vuxit. De säljer bara egna produkter, men har tillverkning i olika länder. Omsätter idag 30 miljoner. Förnärvarande nedgång. Stor orderstock på nya maskiner som inte är i produktion. 15 anställda + några med f-skatt. Brukar hitta kompetenta medarbetare, ofta tidigare praktikanter.

Rotrum Bygg AB, Kjell Jacobsson

Egen sedan 1988, AB sedan 2006. Har 6 anställda, totalt 8 personer.
Bygger allt: villor, fritidshus och industrihallar. Bra med jobb åtminstone ett år framåt. Ofta totalentrepenad och anlitar underentrepenörer. Merparten av jobben på Resö och det är mest fritidshus. Ofta riva och bygga nytt.

Roger Wallentin, kommunstyrelsen

Jernbergs optik, Johan & Åsa Jernberg

Man tog över butiken i Grebbestad 1998. Märkte senare att det var svårt att få kunderna att åka till Grebbestad så därför öppnade man en filial i Tanumshede. Har idag även en butik i Kungshamn. Stänger butiken i Tanumshede på sommaren och inriktar sig på Grebbestad och Kungshamn (sommargäster.)

Ringblommans Hälsokost, Gunnel Hansson-Foss

Vid företagsbesöket var även dottern Alinde med som jobbar ungefär halvtid i butiken. Har tre ben att stå på och det är Hälsokostbutiken, Zonterapi behandling och att baka smörgåstårtor. Håller ungefär samma omsättning, ca 2 miljoner. De har mycket norska kunder. Inlett ett samarbete med gymmet Tedactiv 10 % rabatt. Har funderingar på en gång och cykelväg (barnvagnsvänlig) Tanumshede-Vinbäck.

Eva-Lott Andersson, kommunstyrelsen

MGNS, Magnus Olsson

MGNS är en reklambyrå, webbyrå och produktionsbyrå. MGNS är ett varumärke inom investmentbolaget Tanum Invest AB. Inom bolaget förekomer även radioproduktion, fönsteruppgradering, fastighetsförvaltning och handel med bland annat trävaror. Sammanlagt sysselsätter Tanum Invest 13 personer i Strömstad och Tanums kommun.

Hamburgö gamla skola, Stellan Pettersson

De har som regel öppet varje helg under låg säsong samt mer än fullt på högsäsong, ligger på Hamburgö, 1 km från Hamburgsunds centrum. Här finns sommaröppet café. Båtturer och dykturer i den omgivande vackra skärgården anordnas.

Siv Bergström, kommunstyrelsen

Tannamdalens gårdsmejeri, Ulrika Skärström

Ägarna Ulrika och Ingemar Skärström har ändrat om gårdens inriktning och har sedan november 2011 ett eget gårdsmejeri med produktion av ost som tillverkas av mjölk från egna fjällkor och getter. I november 2011 var planerna på egen osttillverkning klara och Tannamdalens gårdsmejeri startade.

Fina hårdostar, hjärtformad brie och kryddig fetaost finns på hyllorna. Marknadsföringen går från mun till mun och allt som produceras säljs till återförsäljare och från gårdsbutiken. Ett halvt ton ost har Ulrika gjort sen starten med mejeriet.

Granngården, Malin Henriksson

Granngården som förr ägdes av Lantmännen ägs sen 2008 av risk-kapitalbolaget EQT. Butiken säljer trädgårdsredskap , djurfoder till alla djur, djurtillbehör som kattburar , grimmor och kläder som stövlar. Butikschef sedan ett år är Malin Henriksson som själv bor på en gård med hästar, nötdjur och höns. På Granngården arbetar 4 personer och ett par extra på högsäsong.
Granngården hade marknad för lokalproducerad mat i höst och planerar en julmarknad den 14 dec med getost, honung, havtorn, marsipan, ostron och korv.

Lennart Christensson, barn- och utbildning

Westmans, Lennart Westman

Westmans är ett familjeföretag som drivs av fyra medlemmar i samma familj. Därutöver finns en anställd. Företaget firar 75-årsjubileum inom kort och har specialiserat sig på försäljning av framför allt cyklar, cykeldelar samt bildelar. Man har många fasta kunder, inte minst bland delårsboende, och oroar sig inte särskilt för konkurrens från det kommande shoppingcentret.

Sven-Erik Laundahl, Räddningstjänsten

GT-däck, Henrik Molin

Företaget startade 1983 av tidigare ägare. De nya ägarna tog över 1997. Har två anställda, samt en som tas in vid behov.

Maj Lätto-Karlsson, omsorgsförvaltningen

Konsum Tanum, Ann-Katrine Gustavsson

Konsum Bohuslän Älvsborg (KBÄ) består av 26 butiker. Vd Ronnie Wångdahl.
Tanum och Grebbestads affärer är Coop Konsum. Affärsidén är bra sortiment till bra pris och kvalitet. Omsättningen är 32 mkr både i Tanum och Grebbestads affärer. Butikschef i Tanumsaffären är Ann-Katrine Gustavsson. Hon har arbetat 19 år inom företaget. Det finns tio tillsvidare anställd personal inklusive chef och två timanställda. Viss samverkan sker även med andra affärer angående personal.

Konsum Grebbestad, butikschef Suanita Begic

Antalet tills vidareanställd personal är åtta stycken samt två timvikarier. På sommaren är det 12-15 extra personal. Butikschefen är ny viket medför att hon har inte haft någon kontakt med kommunen. När hon fick höra att det kommit flyktingar till Edsvik åkte hon dit med matvaror och önskade dem välkomna till affären. Hon önskade att få praktikanter till sin affär som hon sedan såg som framtida arbetskraft.

Ulf Ericsson, kommunchef

Aven, Berth-Ola Bergstrand

Arbetet med kompetensplattformen viktigt. Försöker delta vid frukostmöten etc. Efterlyser nätverkarbete.

Strömstad-Tanums buss, Daniel Andersson

Frukostmöten etc bra.

Tanum Bil & Däck, Bakir Sadon

Intresserad av att delta vid eventuell upphandling av service på kommunala bilar. Inte deltagit vid några kommunaktiviteter.

Östads livs, Bert-Göran Andersson

Saknar satsningar på ”inlandet”. Generationsskifte i företaget.

Lennart Larson, kommunstyrelsen

Västerby Handelsträdgård AB , Annika Olander

Västerby Trädgårdstjänst, Jan Håkansson

VHt har 1+1,5 tjänst anställda under vintern. Säsong är det 1 + 4 anställda.
Kundkretsen många säkra norrmän. Verkar i Världsarvsområdet och bl.a tagit fram en bukett. Ser det som en tillgång. Kommer att etablera sig i Tanums Shoppingcenter. VTt har 5 tjänst anställda + 3 inhyrda. Kundkretsen består till uppemot 60% av norska kunder.

Iosoft AB, Erik Nilsson, Rikard Skoog

Företaget ägs av Erik Nilsson som startade 2002. Antal anställda är 9 pers, 4 på programmering, 4 på driftsupport + 1 administration. Kunderna är bl.a Nordan med fabriker i Tanumshede, Värnamo, Norge och Polen. Andra är Scanlaser, Strömstad Tanum Buss. Planerar för försiktig expansion vilket är en utmaning för befintlig personal.

Ida Aronsson Hammar, kanslichef

Sparbanken Tanums kommun, vd Anna-Lena Andrésen.

Cirka 75 procent av de boende i kommunen är kunder hos banken. Företaget har 40 anställda och det har hittills inte varit några större svårigheter att få tag på personal även om det ibland varit svårare att finna kvalificerad personal till specialisttjänster. Banken har flera kontor och en av de största utmaningarna framåt är kontanthantering. Banken upplever att det är en lokal högkonjunktur.

Länsförsäkringar, Mari Jankovski.

Länsförsäkringar har 7 personer som jobbar på kontoret i Tanumshede. Flera av dessa är även stationerade i Strömstad. På kontoret finns tjänster inom privatbank/rådgivning, företagsbank/rådgivning, försäkringar och fastighetsförmedling. De senaste åren har Länförsäkringar tagit marknadsandelar i kommunen både när det gäller bank och fastighetsförmedling. När det gäller fastighetsförsäljning är det tydligt att Tanumshede har blivit en alltmer attraktiv ort där priserna stiger medan priserna stagnerar i Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede