Företagsbesök 2012

Företagsbesök för ökad dialog och förståelse

Den 24 oktober gick i näringslivets tecken. En företagsfrukost på Tedacthuset inledde dagen. Cirka 30 företagsbesök genomfördes under eftermiddagen och följande dagar.

De som var ute på besök var följande:

Politiker: Clas-Åke Sörkvist, Lennart Larson, Gerd Melin, Siv Bergström, Paul Carlsson och Roger Wallentin.

Tjänstemän: Ulf Björkman, Ulf Ericsson, Sven-Erik Laundal, Olle Tillqvist, Peo Johansson, Lennart Christensson, Maj Lätto-Karlsson, Bo Petersson, Elisabeth Jonsson och Karin Kempe.

En viktig dag för ökad dialog mellan kommunen och företagare.

.............................................................................................................

Kommunstyrelsens ordförande Clas-Åke Sörkvist har besökt:

Joreds Postformning och Laminatteknik AB

Ägare: Daniel och Per Kristiansson

Familjeägt företag, tredje generationen. Farfar till Daniel Kristiansson startade företaget.

Även Daniels far Jan, var med vid delar av besöket. Det är nu bröderna Daniel och Per som driver företaget, Daniel har ansvar för den administrativa delen och Per för tillverkningen.

Företagets specialitet är kvalificerad postformning och skivtillverkning för inredning och byggnation. Material som använts är främst laminat, massivt trä och surell.

Företaget har 17 anställda inräknat ägarna.

Cafe Bryggan, Fjällbacka

Ägare: Susanne Maxvall och Peter Holmstedt.

De tog över företaget 1996, köpte fastigheten 2003. Utöver restaurangverksamheten har man 10 rum, möjlighet finns att hyra ut ytterligare 5 rum.

Anställda omräknat till årsarbetstillfällen är 17-18 personer plus Susanne och Peter. Under sommarmånaderna är det 65 personer som jobbar i företaget.

Har en mycket positiv syn på sitt företag och utvecklingsmöjligheter. Snart är man i det skedet att man kommer att ha åretrunt öppet. Projektet destinationsutveckling av Fjällbacka med omnejd betyder mycket för företaget och Fjällbacka i stort.

Jokrab

Ägare: Lennart Joling, Magnus Kristianson.

Fem anställda totalt. Har i år 25 års jubileum. Startade i Lennarts garage.

Har otroligt stor kunskap och erfarenhet av automation, konstruktion, elkonstruktion, mekanik. Bygger och monterar utrustning som reglerar processer. Stora krav från kunder på dokumentation och säkerhet genom hela processen. Mycket administration idag.

Levererar mest specialmaskiner, mest till läkemedelsindustrin.

Leveranser över hela världen.

.............................................................................................................

Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Gerd Melin har besökt:

Solhems Krukmakeri & Galleri i Rabbalshede

Ägare: Jenny och Joakim Arthur

Solhems Krukmakeri & Galleri har funnits i cirka 20 år. Det tillverkas inte enbart keramik av stengodslera utan under nästan hela tiden har också krukmakeriet fungerat som galleri.

Under byggnation är nu ett ”riktigt” konstgalleri med plats för cirka 50 konstnärer att ställa ut samtidigt.

Trots att man nu inte längre lätt kan slinka in från E6 när man får syn på Solhems så har 2012 varit ett bra år, cirka 40 busslaster köplystna har besökt krukmakeriet, och många av deras gamla kunder hittar förstås också fortfarande dit.

Café Grön i Fjällbacka

Ägare: Irene Bengtsen

Irene Bengtsen är en av delägarna i aktiebolaget, som bildades i januari 2011. Irene känner stor gemenskap med andra näringsidkare på och omkring orten. Ett hyfsat antal personer äter sin lunch här och funktionen som café och lättare servering går också nu bättre än man förväntade sig. Även affärer i tätorten håller betydligt mer öppet under lågsäsong än tidigare och det gör att Fjällbacka faktiskt lever under stora delar av året. Irene har avlagt provet för att få fullständiga rättigheter. Under oktober (september är den sämsta månaden) till april äter många norrmän här, engelsmän dyker upp varje vecka. Häromveckan veckan käkade Discovery Channel-folk där och Anne Lundberg, Camilla Läckberg och Tre Vänner frekventerar också caféet.

.............................................................................................................

Paul Carlsson, kommunstyrelsen, har besökt:

Rasta/Preem

Roger Hektor, platschef

En mycket positiv platschef för 32 anställda på säsong och storhelger (15 årsanställda).

Två mycket starka år och rekord på dieselförsäljningen.

Swebus tycker att Rasta är en bra hållplats och man har öppet från 6.30 för att serva bussfolket. Ronden (sjukresor till Näl) räknas också som en del i detta.

Den ser ljust ut framåt, man har expanderat och vill fortsätta med det.

Rasta har något som man kalla för ”quick stop camping” där 30-40 husbilar brukar stå över natten mot en ersättning på 150 kr och för det får man dusch och toalett.

Grebbestad sommarmöbler

Ägare: Lotta och Anders Pegenius

Paret Pegenius förevisade en väldigt fin utställning. Engagemang och upplevelse är två ord som är ledstjärnor för verksamheten. De kunde visa en ökad försäljning trots att de flesta i branschen i övrigt verkar ha tappat. De har 4-5 anställda under en halvårsperiod.

NBA AB, Rabbalshede

Ägare: Bo Engblom, Anders Engblom.

Företaget har 14 anställda och har funnits sedan tidigt 60-tal. Tre generationer Engblom har drivit verksamhet med hög flexibilitet både vad gäller marknader och varor. Logistik och tänkandet runt detta är något som företaget utvecklar hela tiden, kanske den enskilt viktigaste faktorn för framgång.

NBA AB är ett lagerhållande import- och grossistföretag. Det breda sortimentet består av ca 3 000 olika produkter inom hushåll, städ & hygien, lek & pyssel, present, hobby & verktyg, sommar & trädgård och mycket mera.

Leverantörerna finns främst i Asien, man jobbar även med många ledande europeiska tillverkare. Kunderna är allt från små presentbutiker till stormarknader och grossister.

Företaget kännetecknas av långsiktighet och det har satsats en hel del i underhåll och energibesparing. Allt från certifiering till ett välskött lager som mycket tidigt datoriserats.

.............................................................................................................

Lennart Larson, kommunstyrelsen, och Ida Aronsson Hammar, kanslichef, har besökt:

Konstnärernas kollektivverkstad

Konstnärernas kollektivverkstad har ca 350 medlemmar, varav ca 200 är aktiva. Verksamheten är uppdelad i två delar; en som sköter om själva byggnaderna och en som sköter själva konstnärsverkstaden. Det finns verkstäder för sten, grafik, trä, textil och tryck, metall och keramik. Man utvecklar verksamheten genom att bl a skapa en ny utställningshall. Dessutom har ett café öppnats. Konstnärer från olika delar av Sverige och världen nyttjar verkstaden. Det finns även en inköpsförening med 150-200 medlemmar.

Restaurang Gerles

Ägare: Ida Edfors, Henrik Olofsson och Jonathan Smith

Gerles är restaurangen på Gerlesborgsskolan. Sedan 2011 drivs restaurangen av Ida Edfors, Henrik Olofsson och Jonathan Smith. Restaurangen har 55 platser och serverar ca 100 portioner dagens lunch varje dag. De är 2+1 fast anställda men under sommaren var det ytterligare 12 anställda. Då drev de även caféet på Konstnärernas Kollektivverkstad samt ansvarade för all servering vid konståkningsläger i Lysekil. 

De vill gärna utveckla sin verksamhet och har olika idéer för detta.

Nyttodata

Ägare: Tommy Spindel

Nyttodata ligger i Fjällbacka och tillsammans med Uddevallakontoret har företaget 9 anställda. Företaget arbetar främst med servicelösningar för företag och erbjuder tjänster för bl a hård- och mjukvara, webbsidor, affärssystem och installation samt serverkapacitet. Servertjänsterna utgår från Fjällbacka, vilket ställer krav på bra fiberkapacitet. Nyttodatas kunder finns främst i regionen Strömstad – Göteborg – Trollhättan – Vänersborg.

.............................................................................................................

Siv Bergström, kommunstyrelsen har besökt:

Shell Grebbestad

Ägare: familjen Friis

Shell Grebbestad är ett familjeföretag som ägts av familjen Friis sedan 1977. Bensinstationen ligger vid Grebbestads norra infart och drivs av Åsa Friis.

Shell är både bensinstation för drivmedel och nära servicebutik med livsmedel, tidningar och filmuthyrning för Grebbestadsområdet och Åsa vet att det är viktig service för många.

Shell säljer etanol och investeringen kostade en del och Åsa funderar lite på vilka drivmedel som blir miljöalternativ i framtiden.

Kompassrosen – Interflora fresh

Ägare: Epp Torberntsson

Epp har ägt Kompassrosen i Grebbestad i 8 år och har sedan 2010 även butik i Tanumshede. Båda butikerna säljer ungefär lika bra. Grebbestad lite mer och bättre lördagar. Det är 6 anställda i butikerna, 4 i Grebbestad och 2 i Tanumshede. Epp bor i Lur och har barn i skolan i Grebbestad.

Aspebergets Gårdsbutik

Ägare: Tanja Lentz

Aspebergets gårdsbutik startade 2008. 2011 byggdes växthuset till. Nu planeras egna styckningslokaler och eget produktionskök på gården och Tanja är positiv inför framtiden.

Butiken lever på kommunens delårsboende, säger Tanja. De hittar hit via annonser i Björklövet, Hemsidan och på Facebook. Miljömedvetna företag som Rökeriet i Strömstad och Kosters trädgårdar tillhör också hennes kunder.

.............................................................................................................

Roger Wallentin, kommunstyrelsen, har besökt:

ICA-Östad

Ägare: Bert-Göran Andersson

Flyttade hit 1979 då han övertog Östads livs, då fanns det 8 livsmedelsbutiker i Bullaren. Byggde nytt 1985 och är nu den enda livsmedelsaffären i Bullaren. Ser positivt på framtiden, ökad handel av norrmän, annonserar i norsk press har gett effekt. Bygger om i butiken (nya hyllor) för nästa generation. Ökad omsättning i sommar över 10 %. 

Buars Ryttarbod

Ägare: Ingela Lennström

Hållit på i 20 år med hästar. Startade en klädesbutik i Strömstad 2000 ihop med en kompanjon. Sedan 2006 driver hon Buars Ryttarbod i egen regi, dam- och barnkläder och även en butik med Ridsport. En inrednings och blombutik drivs ihop med Marielle Andersson, ett samarbete som började med hästar. Byggt nytt häststall, ridhus och det finns framtidsplaner.

Tanums Hemelektronik

Ägare: Stefan Johansson

Han började för 10 år sedan i källaren till huset i liten skala. Jobbade på Extra Film där han började 1985. När det lades ner första juni 2010 började han se sig om efter en lokal att hyra, men när det inte fanns någon med lämplig hyra, började han renovera garaget. Startade upp när renoveringen var klar i början på 2011.

.............................................................................................................

Ulf Ericsson, ekonomichef, och Bo Petersson, hamnchef, har besökt:

Alves möbler, Tanumshede

Ägare: Lars Vidén

Omsättning 7-8 milj kroner, 3,5 helårsanställda + praktikanter. Fristående från de stora kedjorna. Har ett stort lager med ett exemplar av utställningsmöbler för snabba leveranser, möbler med varianter får specialbeställas.

Widelius Marin, Fjällbacka

Ägare: Lennart Widelius

Omsättning ca 5 milj kronor, 5 anställda + säsongsanställda. Reparationer och service på båtar och inomhusförvaring av båtar. Säljer tillbehör och reservdelar i butik.

Har nyss investerat i spolplatta med reningsverk vid sin båthall.

Hamburgsunds Fisk & Skaldjur

Ägare: Peter Karlsson

Fiskaffär året runt, även lunchservering och catering. Sommartid restaurang i närliggande byggnad. Startade företaget 1993 i en liten fiskvagn i Hamburgsund, firar 20-årsjubileum nästa år. Tre anställda vintertid, plus säsongsanställda sommartid.

Vill ha fler gästplatser i hamnen.

.............................................................................................................

Olle Tillqvist, personalchef och Lennart Christensson, barn-och utbildningschef har besökt:

Saltviks Camping

Ägare: Dick och Joakim Ulvhammar

Saltviks Camping är ett familjeföretag sedan 35 år som nu drivs av Dick och Joakim Ulvhammar. Verksamheten omfattar ca 400 platser, varav 265 fasta, och 22 stugor. Man planerar att bygga ytterligare stugor, då det finns en efterfrågan på framför allt lite större sådana.

Kustnära Fastighetsmäklare

Annika Torevi och Mikael Skoglund driver sedan april 2012 mäklarkontoret i Fjällbacka. Kontor finns också i Göteborg. Annika driver även inrednings-/presentbutik i samma lokaler.

Annika gav kommunen gott betyg för bemötandet hos miljö och hälsa samt plan och bygg -bra kontakt och snabba svar.

.............................................................................................................

Peo Johansson, samhällsbyggnadschef och Ulf Björkman, kanslichef har besökt:

Resö Gamla Skola

Ägare: Anders Hedenstedt

Äger även Tempo på Resö och delägare i fiskebåt Resö Ran AB.

Resö gamla skola är en kurs och konferensanläggning som även erbjuder Bed & breakfast

De erbjuder skräddarsydda konferensarrangemang för mindre grupper upp till ca 20-25 personer. Dessutom finns under hela året möjligheten att hyra huset för egna arrangemang med självhushåll.

Tempo har två heltidsanställda, 2 deltidsanställda året runt samt ca 14 sommaranställningar.

Verksamheterna fungerar bra. Har gjort stora investeringar. 

Soten Sea Vision Rederi

Ägare: Göran Hahne

Företaget har skärgårdsturer, undervattenssafari, sälsafari, charterverksamhet för fester, bröllop mm. Köptes av nuvarande ägare 2010. Utgår för närvarande från Smögen. Vill gärna ha hemmahamn på Resö men saknar sjöbod.

Har ca 5 000 passagerare per år. Planerar att vinterisolera båten. På båten finns även marin-biologisk kompetens med undervattenskamera.

.............................................................................................................

Sven-Eric Laundal, Räddningstjänsten samt Maj Lätto-Karlsson, vård- och omsorgschef har besökt:

BDO

Lennart Olsson, platschef

BDO är Sveriges fjärde största revisions- och redovisningsbyrå och femte största i världen. BDO - Sverige har ett 20-tal kontor. Företaget har fyra hundra medarbetare och omsätter 450 mkr. Affärsområden är rådgivning, revision, skatt och företagsservice. BDO finns i 135 länder. Det finns 1118 kontor i världen och 48 000 medarbetare.

Företaget hette tidigare Västek och köptes upp av BDO för tre år sedan. Lokalavdelningen i Tanum har 10 anställda. Kunderna är fram för allt småföretagare bestående av bl.a. fiskare, lantbrukare och fastighetsägare.

Granngården

Granngårdens butiker inriktar sig på produkter för lantbruk och skog, djur och trädgård med kompletterande sortiment inom områdena hus och hem samt uteliv. Granngården bedriver sin verksamhet i 109 butiker. Granngården har även internethandel och postorderförsäljning genom det helägda dotterföretaget Nordpost som riktar sig till lantbrukare, hästägare och småföretagare. Visionen är Europas mest inspirerande fackhandel.

Affärsidé: Granngården skall vara en inspirerande fackhandel som levererar speciellt utveck-lade produkter, tjänster och kunskap för livet på landet. Ledorden är jordnära, tydliga, engagerade och lönsamma.

Bullarens rör

Ägare: Mattias Norrman

Firman startade 1 januari 2010 och då som företagsform AB. Företaget har fyra anställda.

Arbete sker med nybygge och renoveringar. Upplever att det varit lite lugnare med efterfrågan om arbete under hösten.

.............................................................................................................

Elisabeth Jonsson och Karin Kempe, näringslivsutvecklare, har besökt:

Apoteket Fjällbacka

Ägare: Berit och Mia Andersson

Berit och Mia driver Apoteket i Fjällbacka i egen regi. Tidigare har de haft sin verksamhet på Vårdcentralen, och i år har de flyttat till en ny lokal under ”gamla Sparbanken”/nuvarande Kvarterskliniken.

De är mycket nöjda med sin nya lokals belägenhet, de känner att de mer är en del i samhället.  Att driva verksamhet i deras bransch är ekonomiskt en utmaning. Mia är mycket intresserad av ekologiska produkter, och har färdigställt ett behandlingsrum för hudvård och benmassage.

Rabbalshede Kraft

Thomas Linnard, vd

Rabbalshede Kraft startades 2005 av Ingemar Ung. Hud var det första verket att starta och det kom igång 2008. Det finns nu även en KY-utbildning som matchar deras kompetensbehov. Man har höga ambitioner och målet är att driftsätta 250 verk.

När man arbetar sig in i ”nya kommuner” idag känner man att det är viktigt att man uppfattas som ett ”lokalt” företag där man väljer att etablera sig.

Fjällbacka Foder och Hundkök

Ägare: Stig Gustavsson. Medarbetare: Margareta Andersson.

Företaget finns i kvarnen i Fjällbacka, startade för 23 år sedan.

Produkterna är kraftfoder för kreatur, fågel, kanoner, häst, hund och katt.

Fem produkter för hund i egen produktion på lego i Västergötland. Tre-fem produkter för katt, ej egna. Eget varumärke. Jordbruksverket har tillsynen.

Leveranser sommar och höst, mest vete som torkas och lagras i silos.

Kunder finns i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede