Flyktingpraktik på Nyttodata

Fjällbackaföretaget Nyttodata ger två asylsökande möjligheter att använda sin kompetens på en svensk arbetsplats – och samtidigt träna svenska språket.

-När vi kom hit till Sverige var det först bara äta och sova som gällde. Nu kan vi arbeta, med våra kunskaper och erfarenheter, tillsammans med mycket trevliga människor, säger Ilona Shernuk från Donetsk i Ukraina.

-Och Sussie, tusen tack för att du lär mig svenska!, säger hon vänd till sin handledare Sussie Carlström, säljare hos Nyttodata.

Praktiken på Nyttodata ger asylsökande Ilona Shernuk, som kom till Sverige för 14 månader sedan, chans att använda sina yrkeskunskaper och att träna svenska. Hon och handledaren Sussie Carlström, till vänster, har fått bra kontakt.

Med sig från Donetsk har Ilona Shernuk magisterexamen från tekniskt universitet, med högsta betyg, och arbetslivserfarenhet från både storbank och elektronikhandelsföretag.

-Motsvarande Elgiganten, beskriver hon.

Där arbetade hon bland annat med digitala reklamkampanjer för nya produkter. I sin roll beställde hon tjänster från reklambyråer. Nu får hon erfarenhet av arbete hos en leverantör
av tjänster. Nyttodata Väst AB, med kontor i Fjällbacka och Uddevalla, har tio anställda.

Kontakt via Rotary

Ilona flydde tillsammans med sin man Alexander Kabluk, också han med masterexamen från universitet och erfarenhet av marknadsföring, bland annat på chefsnivå. Med på flykten var
också hennes syster och svåger, båda hjärtspecialiserade läkare.

Både Ilona och Alexander praktiserar hos Nyttodata. Kontakten knöts genom en gammal Nyttodata-kund som de träffade på Rotarys språkkafé i Uddevalla.

Beslutet att ta emot praktikanterna föregicks av många funderingar, inte minst om hur det skulle gå att kommunicera. En förutsättningslös intervju blev nyckeln.

Sussie tycker att fler borde överväga att ta emot praktikanter eller åtminstone erbjuda en intervju.

-Om den inte leder till något får de sökande i vart fall en viktig intervjuerfarenhet.

-Erfarenheter av arbetslivet är
vad flyktingar behöver, för att
lära sig språket och komma in
i samhället, säger Sussie Carl-
ström, handledare på Nytto-
data för ukrainska flyktingen
Ilona Shernuk, närmast
kameran.

Gör ny hemsida

Nu har Ilona praktiserat två månader på heltid och Alexander en månad på deltid. Migrationsverkets beslut gäller tre månader.

Praktikanterna har fått i uppgift att ta fram en ny hemsida för Nyttodata. De deltar även i personalaktiviteter och företagsträffar som kommunens Before Work.

Svenskaträningen är ständigt pågående, i jobbdiskussioner, på fikaraster och på resor mellan Fjällbacka och Uddevalla.

Ilona är på god väg att lägga svenskan till de övriga tre språk hon behärskar, förutom ukrainska även ryska och engelska.

-Du vill så gärna lära dig svenska och få kunskaper om svensk kultur och arbetsliv. Jag är glad att få hjälpa till. Vi pratar om allt, även om sådant som skatt och krav i arbetet. Och lite tjejprat, säger Sussie med ett skratt.

Sussie Carlström tycker att Sverige ska ta vara på den kompetens som nyanlända, som Ilona och Alexander, har med sig.

Ilona Shernuk visar den
annons som hennes man
Alexander Kabluk utformat.
Paret söker en lägenhet, gärna
en tvåa eller trea, i området
Stenungsund–Uddevalla.

Driftiga

-Ni båda är också väldigt driftiga, säger hon och ber Ilona berätta om deras insatser på asylboendet i Svenshögen.

Det handlade om allt från att sortera skänkta kläder till bingokvällar och yogakurser.

Alexander arbetar deltid i köket på Svenshögen och enligt reglerna kan han då inte bo där. Ljungskilebor har ordnat en tillfällig bostad och paret söker nu egen lägenhet.

Ett positivt besked om uppehållstillstånd är den stora förhoppningen.

-Vi tycker om Sverige och människorna här. Det är här vi vill bo och arbeta, med våra erfarenheter och kunskaper, säger Ilona.

Fakta om praktik för asylsökande

Avtal mellan Migrationsverket krävs innan praktik inleds och är en förutsättning för att den asylsökande ska vara försäkrad under praktiken.

Maximalt sex månaders praktik på samma arbetsplats.

Arbetsgivare får inte betala ut lön eller ersättning till praktikant. Asylsökande kan ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Dagersättningen är exempelvis 24 kr per dag för vuxen på boende där mat ingår.

För anställning av asylsökande gäller särskilda regler.