Bra sommar för många - och bättre service planeras

Husbil

Fler turister, lång högsäsong, nästan fullbokat i juli och bra resultat för butiker, restauranger och turistbåtar hör till de positiva rapporterna från årets turistsäsong.

-Det är sällan man hör att så många är nöjda, säger Elisabeth Jonsson, vikarierande näringslivsutvecklare hos Tanums kommun.
Och ambitionen är att det ska bli ännu bättre kommande år.

Husbilsturisterna kunde i somras glädja sig över mer välkomnande bemötande och skyltning i Grebbestad, till parkering på Hagavallen och till campingplatser med särskild husbilsservice.

Nu tas nya tag för att om möjligt skapa centrala ställplatser i kustorterna. Riktlinjer för det fortsatta arbetet drogs upp på ett möte nyligen med olika parter.

Campinginnehavare vill att kommunen hittar ytor och ansvarar för tydlig och korrekt skyltning. Däremot ses inte driften av ställplatser som en kommunal uppgift.

-Kommunen ska inte konkurrera med campingarna, säger Elisabeth Jonsson.

20 platser

-Nu ska vi bland annat se om det finns lämplig, kommunal mark i Hamburgsund. För Fjällbacka finns lite olika förslag. Men det är svårt att hitta ytorna, tillägger hon.

Förutom centralt läge behövs det, för ekonomisk bärkraft, ett utrymme som räcker till åtminstone cirka 20 husbilsplatser. Brandsäkerheten innebär minimikrav på avstånd mellan fordonen.

-Det ultimata är en plats där gästen betalar vid en bom, kan tömma avlopp, fylla på vatten och slänga sopor, säger Jonsson.
För Grebbestad tror hon att en del av Hagavallen kan nyttjas för husbilar även nästa sommar men planer på bostadsbebyggelse gör att det inte är aktuellt att investera i någon service där.

Läckberg

Arbetet med att utveckla destination Fjällbackaskärgården fortsätter med aktivt stöd från Västsvenska Turistrådet.
Främst sydeuropeiska turister är nyfikna på den miljö som lyfts fram i Camilla Läckbergs böcker och i filmerna Fjällbackamorden.

-Läckbergeffekten ger en bra ingång som kan leda till att andra värden upptäcks efterhand, säger Elisabeth Jonsson.

Vandring

Utveckling av aktiviteter som vandring, paddling och cykling är idéer för framtiden som kan bidra till förlängd säsong.
Bättre märkning av korta vandringsleder i Fjällbackatrakten är något som diskuteras, liksom möjligheter att utveckla event.

-För eftersäsongen handlar det mycket om att hitta lockande aktiviteter, säger Elisabeth Jonsson.

En lyckad säsong brukar leda till bra bokningar året därpå. Därför har hon goda förhoppningar om att även 2014 blir ett bra turistår.

-Men vädret har stor betydelse, påpekar hon.

Sommarstatistik:

  • Boenden för besökare, som campingar och hotell, hade 90 procents beläggning i juli. Genomsnittet i landet blev 58 procent, enligt Statistiska centralbyrån.
  • Fler besökare på turistinformationerna, i Fjällbacka till exempel 12 000.
  • Den app för mobil eller surfplatta, som innebär en spännande Fjällbackaguidning för barn, har laddats ned cirka 1 000 gånger.
  • Totalt elva Fjällbackaguider har erbjudit guidade promenader.
  • Kommunens hamnbolag och olika förvaltningar har fått få klagomål.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede