90 får sommarjobb

Omkring 90 ungdomar kan få sommaranställning i kommunen. Tanums kommun storsatsar på jobb för unga som på grund av coronakrisen inte kan sommarjobba i exempelvis besöksnäringen så mycket som vanligt. Kommunen tar dessutom emot extra många feriepraktikanter.

-Superbra, säger 20-åriga Alicia Såthén om kommunens ansträngning att erbjuda sommarjobb.

Alicia Såthén tycker att hon haft tur som fått ett kommunalt sommarjobb som arbetsledare för andra ungdomar.

På grund av coronapandemin fick hon sluta sitt säsongsarbete som liftvärd i Sälen tre veckor tidigare än tänkt. Tillbaka i Hamburgsund hade hon väldigt svårt att hitta något arbete på hemmaplan. När kommunen annonserade ut sommarjobb blev det en räddning. Alicia har nyss börjat arbeta som arbetsledare, en anställning som varar hela sommaren.

-Kul att få testa att vara arbetsledare.

Alicia Såthén är en av de ungdomar, bosatta i kommunen och i åldern 16-25 år, som fått kommunala sommarjobb i Tanum.

”Positiva”

Evelina Lindell berömmer
kommunala förvaltningar
och bolag för att de snabbt
fått fram 60 platser för
sommarjobbande ungdomar.

-Jättego´a och positiva ungdomar, jätteglada över att få jobba med allt. De har trott att de skulle bli tvungna att gå hemma hela sommaren, säger Evelina Lindell, chef för avdelningen arbetsmarknad, vaktmästeri och transport.

Kommunala förvaltningar och bolag har på kort tid tagit fram cirka 60 platser inom olika verksamheter och de erbjuds i två fyraveckorsperioder. De arbeten det gäller finns exempelvis inom fastighets- och parkskötsel, fornminnesvård, på bibliotek, förskolor, fritidshem, bilenheten (som sköter kommunens fordon), i Hedeträdgården och med transporter för bland annat Återbrukets räkning. Därutöver kommer tjänster som arbetsledare.

Mycket logistik

Evelina Lindell berömmer förvaltningar och bolag för att de på kort tid effektuerat uppdraget från politikerna och lyckats skaka fram så pass många jobb.

-Det handlar också om sådant som att beställa arbetskläder och göra riskanalyser. Och det är en hel del logistik. Alla inblandade har gjort ett fantastiskt arbete för att få allt på plats till startdatum, säger Lindell.

Det får till exempel inte, av smittskyddsskäl, vara för många som arbetar på ett och samma ställe och antalet som åker i samma fordon ska begränsas.

Lönen sätts enligt fackförbundet Kommunals avtal, som bland annat utgår från ålder.

-Lönen är över förväntan, säger Alicia Såthén.

Men jobb handlar inte enbart om pengar.

-Det är superbra att få nya kunskaper och erfarenheter, lära känna andra människor och få nya kompisar, konstaterar hon.

Alicia Såthén arbetsleder till en början en grupp med sex ungdomar, som bland annat ska arbeta med strandstädning.

Tarek Saadeddin, Tim Hammarström och Alicia Såthén, sommaranställda arbetsledare, utanför arbetsmarknadsenheten
varifrån satsningen på sommarjobb administreras. De sommaranställda arbetsledarna har snabbt kommit in i jobbet och hjälper bland annat till med planering och logistik.

Fler praktikanter

Antalet kommunala feriepraktikanter har i år ökat från 10 till 28. Anledningen är kommunens möjligheter att få statsbidrag. Feriepraktik erbjuds ungdomar med utökat behov av sysselsättning och omfattar tre veckors arbete.

De sommarjobbande ungdomarna behöver inte känna sig bundna av avtal med kommunen i fall läget på arbetsmarknaden förbättras så att de har möjlighet att få andra jobb i exempelvis besöksnäringen. Företag ska inte missgynnas.

-Läget på arbetsmarknaden kan se annorlunda ut när den andra fyraveckorsperioden inleds. Det är vi i så fall beredda att anpassa oss till, säger Evelina.

Alicia Såthén, Tim Hammarström och Tarek Saadeddin är anställda som arbetsledare för sommarjobbare och feriepraktikanter. Bilenheten, som sköter kommunens fordon, är en av många kommunala verksamheter som skapat sommarjobb för ungdomar.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede