Företag mötte elever från årskurs 9

Andra delen av näringslivsdagen, när eleverna får hjälpa lokala företag med deras utmaningar, genomfördes den 1 juni för elever i Tanumskolan. Detta är en av de aktiviteter som näringslivsenheten anordnar i syfte att öka samverkan mellan skola och näringsliv.

Företag och samarbetspartners glada att möta elever i åk 9.

Välj den utsikt från fönstret som du föredrar för stunden, och erbjud mer elkunskap i ämnet Teknik!

Många var de förslag som framfördes av eleverna i årskurs nio när de mötte lokala företag under ett förmiddagspass i teatern på Futura, i sluttampen av vårterminen och även deras grundskoletid.

Passet inleddes med att Milan på FramtidsFrön bjöd in till en kreativitetsövning med scenariot: Det lokala företaget köpte i vintras in 2000 pulkor. Tyvärr kom det ingen snö alls. Nu är det sommar, och butiken behöver bli av med alla pulkor som tar plats på lagret. Hur skulle DU sälja pulkorna?

Redan här flödade uppslagen: Man kan sätta hjul på, och sälja som lådbil. Då kan man åka nedför backar. Varför inte sätta på en motor dessutom?

Bra uppvärmning!

Efter inledningen delades eleverna in i sex olika grupper, en för varje företag som bidrog med en frågeställning.

NorDan fick många tips om nya funktioner för sina fönster i framtiden:

- Framtidens fönster skulle kunna vara konstruerade för att filtrera UV-ljus och ljud, och ta tillvara på solenergi. Givetvis i en digital skepnad med touchpanel som standard.

Om man inte har så fin utsikt, kan man också byta bild. Det är trevligare att se ut mot en badstrand, än en betongvägg, påpekar gruppen.

Curators grupp diskuterade hur man kan locka ungdomar in i el- och säkerhetsbranschen.

- Det behövs mer el i ämnet teknik! Vi har bara kort fått testat lite att löda, det behövs mer för att man ska bli nyfiken och det har saknats under högstadietiden. För att locka ungdomar är det viktigt att visa vad jobbet innebär och vilka moment som det innebär. Visa att man har kul på jobbet - spela in trailers och låt influencers förmedla budskapet på Instagram och Tiktok, tipsade eleverna.

Tedacthuset fick goda inspel om hur man kan möblera hörnen när man inreder taket.

För att presentera för sina klasskompisar och företaget, tog gruppen tag i pennan och använde whiteboarden för att illustrera sina idéer för taket.

- Om man har löparbanor, vore det kul med ett tidtagarur vid start- och stoppunkten så man kan klocka sin tid. Ett hörn kan ha träningscyklar, med fin utsikt mot skogen. I ett annat hörn kan det finnas yogamattor för avslappning. Sedan behöver det finnas sittmöjligheter med bänkar och en vattenfontän i varje hörn. För vatten är alltid bra - särskilt när man tränar, förmedlar Tedacthusets grupp.

Sparbanken Tanums elever hade många förslag på vad banken kunde sponsra samhällena med.

- Varierande aktiviteter för olika åldrar vore bra. En lokal för ungdomar där det finns biljardrum, och gärna ett sminkrum också. Hopptorn och hoppkuddar i havet vore jättekul! Sedan vore det fint om banken kunde sponsra med busskort över sommarlovet. Betong istället för asfalt som underlag i skateparken! Det är säkrare för både kropp och bräda, skickar gruppen med.

Tanum Turists grupp jobbade med frågeställningen ”Hur kan vi utveckla en hållbar besöksnäring i kommunen, och attrahera fler besökare?”

- Utveckla och gör fler badplatser, mer utspritt i kommunen. Fler busslinjer mellan olika samhällen vore bra för både invånare och besökare. Och vi behöver liva upp samhällena lite när det är höst och mörkt. Kanske en festival under höst eller vinter, då skulle vi få locka besökare också, tipsar eleverna om.

Slutligen var det dags för eleverna som arbetat med Rabbalshede Kraft att presentera sina förslag på frågan hur man år 2051 kan förklara hur man löste alla miljöproblem som världen stod inför år 2022.

- Forskningen fick oss ur krisen! Det visade sig att vätgasbilar och elbilar var framtiden. Vi lyckades samla upp plast och skräp från haven och utveckla källsorteringen. Vi insåg att vi behövde tänka på vad vi köper och inte överproducera. Produktionen blev med andra ord mer hållbar, och det lokala prioriterades. Fred och demokrati är viktiga delar, men som sagt: Det var forskningen som fick oss ur krisen, konstaterade eleverna med övertygande röster.

Eleverna bjöds även på information från UngDrive Fyrbodal om möjligheten att bli sommarlovsföretagare, och från Ung Företagsamhet Fyrbodal om möjligheten att driva företag under sin gymnasietid.

Ett stort tack till alla företag som deltog, elever, lärare och samarbetspartners för en supertrevlig förmiddag! /Elenor och Elisabeth, näringslivsutvecklare i Tanum.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede