Kreativiteten flödade hos elever i årskurs nio

Andra delen av näringslivsdagen, när eleverna får hjälpa lokala företag med deras utmaningar, genomfördes den 4 april för elever i Hamburgsundskolan. Detta är en av de aktiviteter som näringslivsenheten anordnar i syfte att öka samverkan mellan skola och näringsliv.

Elever i full färd med att bolla idéer under arbetet.

Mitt i ett riktigt regn- och ruskväder anlände ett 40-tal glada elever till Folkets hus. På plats fanns fyra lokala företag som för dagen fått i uppdrag att formulera frågeställningar de vill ha ett ungdomligt perspektiv på. Till sin hjälp assisterade coacher och personal från organisationerna Miljöbron och Framtidsfrön.
Morgonen inleddes med korta presentationer och peppande inför uppdragen.

- Tillåt er att diskutera ”wild and crazy” i grupperna. Om Graham Bell inte hade fått gehör för sin idé om att man kanske inte alltid behöver träffas för att prata, hade inte telefonen uppfunnits, konstaterade Milan på Framtidsfrön.

Många spännande idéer

Under förmiddagen jobbade eleverna i mindre grupper med företagens utmaningar. Idéerna flödade! Strax före lunch tog eleverna plats på scen för att presentera resultatet, och hur samtalen i grupperna gått, för varandra.

Lars på Tedacthuset fick ett antal förslag på vad som skulle kunna få plats på taket på huset, allt ifrån café, vattenstationer till kreativa hörn med utrustning såsom whiteboards och förstås utrymme för solceller.

- Spännande att få höra ungdomarnas funderande och spånande på idéer, de är ännu inte ”inboxade” som vi vuxna är, konstaterade Lars.

Nadja från MediaTime fick bra förslag från sin elevgrupp.
- Använd befintliga kunder i marknadsföringen av företaget, så växer antalet kunder snabbt.
- Min grupp kom fram med flera bra uppslag, många bra tankar, reflekterade Nadja.

Camilla från Brixly önskade att hennes grupp skulle komma med förslag på vad Brixly kan ge tillbaka till Hamburgsund. Gruppen kom med två alternativa spår: Vad sägs om att skapa en mötesplats kring en isbana vid långtidsparkeringen, eller kanske en exklusiv resort vid Pluret?

Slutligen fick Quint tips om hur de kan visa att de jobbar hållbart.
- Producera honung i bikupor på taket, och sälj lokalt. Då visar företaget hur högt de värderar hållbarhet och lokalproducerat. Detta var några av de förslag som eleverna sprudlade fram under förmiddagen.

- Det blev en givande förmiddag, och många bra diskussioner i gruppen, avslutade Nancy på Quint.

Den första delen av näringslivsdagen med föreläsningar om entreprenörskap och kreativitet hölls i januari. Planering pågår av en workshop även för eleverna i årskurs nio i Tanumskolan.

Ett stort tack till alla berörda; företagare, Miljöbron och Framtidsfrön och alla elever och lärare i årskurs nio, för en mycket trevlig aktivitet i kreativitetens anda!

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede