Näringslivsdagen

Ett hållbart koncept - Givande samverkan mellan elever och företagare

För tredje läsåret i rad bjöds företagare in till en gemensam aktivitet med några av sina framtida medarbetare: Elever i årskurs 9.

Torsdagen den 30 januari fyllde vi idrottshallen vid Tanumskolan med elever från Hamburgsundskolan och Tanumskolan, föreläsare och lokala företag. Näringslivsdagen syftar till att inspirera till entreprenörskap och kreativitet, och öka samverkan mellan skola och näringsliv. Det är samtidigt ett tillfälle att visa upp urval av de spännande företag och möjligheter som Tanum erbjuder.

Emilia Hannachi och Maya KellettFörstora bilden
Hannes Kristiansson, Tristan Nordblom och John KarlssonFörstora bilden

Emilia Hannachi och Maya Kellett, Tanumskolan, samt Tristan Nordblom, John Karlsson och Hannes Kristiansson från Hamburgsundskolan var några av de 136 elever som deltog.

Föreläsningar om entreprenörskap och hållbarhet

På föreläsningslistan stod organisationen UF, Ung företagsamhet, UF-företaget Crispy Sea som drivs av tre tjejer från Tanum, Miljöbron samt huvudföreläsningen som hölls av den unge serieentreprenören Adrian Andersson som vid blott 20 års ålder redan driver fem företag.

Adrian i det närmaste trollband alla åhörarna när han berättade om sin resa från grov mobbing under flera av hans skolår till hur saker förändrades just i årskurs nio och han då fann motivation till att studera och plötsligt presterade toppresultat.

Adrian Andersson

Adrian Andersson berättade om sin entreprenörs-resa och inspirerade våra elever att våga följa sina drömmar och inte vara rädd för att misslyckas.

Adrians medskick till eleverna:
- Våga börja! Det känns läskigt, men är inte så farligt när man väl provat! Det finns ingen som vet vem som kommer att lyckas, och vem som inte gör det!
- Respektera och stötta varandra.

Idag driver Adrian fem företag. Han startade sitt första redan i årskurs nio, har idag 25 anställda och har blivit utnämnd till Sveriges yngsta serie-entreprenör.

Adrian brinner för entreprenörskap, att hjälpa ungdomar att följa sina drömmar och våga gå sin egen väg!

Workshops – med temat Hållbarhet

Tio lokala företag hade i förväg förberett case, utmaningar, som de ville höra eleverna diskutera kring. Den andra delen av dagen, bestod av att eleverna tillsammans med sitt företag fick sitta i grupper och arbeta med dessa frågor.

Nytt för i år var att utmaningarna hade en sak gemensamt – frågeställningen skulle röra hållbarhet. På plats under dagen fanns Miljöbron, en organisation som hjälper företag, kommuner och studenter att tillsammans utveckla framtidens hållbara samhälle. Miljöbrons bidrag till dagen var att de dels gav en kort föreläsning om hållbarhet, och även att de coachade eleverna under workshopen.

Företagen på scen.

Rabbalshede Kraft, Bohlins träexport, Brixly, Hencol, ICA Hedemyrs, Sparbanken Tanum, Tanum Shoppingcenter, Tenstar Simulation, Koster Alg och Bröderna Axelssons El presenterade sina utmaningar för eleverna.

Bland de spännande utmaningarna fanns till exempel: Hur påverkas vi av elektrifiering av samhället, metoder för livsmedelsbutiker att minska sitt matsvinn, marknadsföring av alghamburgare, hur man kan motivera den äldre generationen att använda IT-system i djurhållning, vad ungdomar behöver för att lära sig för att kunna hantera sin ekonomi och hur man ska göra för att skyddade skogar inte ska växa igen, för att nämna några.

På slutet av dagen presenterade företagen vad de fått med sig från eleverna under workshoppen, och tackade dem varmt för deras engagemang. Flera av företagen uttryckte även hur givande det var att få ta del av ungdomars synsätt bland annat när det gäller kommunikation.

Presentation av elever

Viktor Månsson, elev från Tanumskolan, deltog i Sparbankens Tanums workshopgrupp. Här presenterade de tillsammans vad deras grupp kommit fram till. Anneli Johannesson från Sparbanken Tanum tackade sin grupp för deras enorma engagemang. Hon betonade att flera av elevernas förslag kommer hon ta med sig, och berättade även för eleverna att Sparbanken Tanum nu har realiserat flera av de idéer som de fick till sig när de deltog på förra årets Näringslivsdag.

Kompetensförsörjning är en av våra företags allra största utmaningar. Ett sätt att möta den utmaningen genom att jobba proaktivt är att utveckla samverkan mellan skola och näringsliv, viket Näringslivsdagen är ett exempel på.

- Vi vill ta chansen att visa upp en handfull av de många oerhört spännande företag som finns i vår kommun, och även ge eleverna möjlighet att få ta del av dessa företags utmaningar vilket stimulerar deras egen kreativitet, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare.

Fortsättning följer - Driv ett företag sommaren 2020!

Elever som är intresserade av entreprenörskap kommer under sommaren att få möjlighet att träffa vår inspirationsföreläsare Adrian Andersson igen, som representant för konceptet ”Ung drive”. Tanums kommun är en av kommunerna som erbjuder elever i årskurs nio, samt ett och två på gymnasiet, att driva ett företag under sommaren som alternativ till ett sommarjobb.

Kontakt

Näringslivsenheten

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Välkommen till dina
kommunvägledare

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 31 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede