Näringslivsdagen

Entreprenörskap på schemat för årskurs nio

I januari 2022 genomfördes Näringslivsdagen, även detta år digitalt med hänsyn till smittspridningen. Näringslivsdagen arrangeras varje år för alla elever i årskurs 9, med syfte att stimulera elevers kreativitet och entreprenörskap.

Sändningen filmades från Företagsarenan på Tedacthuset i Tanumshede, och eleverna fick ta del av den från sina klassrum.

Föreläsare: Liselotte Fröjd, överst till vänster, Adrian Andersson, överst till höger, Oliver Bergwerf, nere till vänster och Kevin Wiklund, nere till höger.

Först på agendan stod Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande. Liselotte hälsade eleverna välkomna och berättade om hur hon själv blev politiskt aktiv just när hon gick i nian, och då startade moderata ungdomsförbundet. Drömmen då om att ”få styra” Tanums kommun blev verklighet 2014. Hennes medskick till eleverna var: ”Tro på er själva, och våga drömma!”.

Sveriges yngsta serie-entreprenör

I samma anda fortsatte huvudföreläsaren Adrian Andersson, Sveriges yngste ”serie-entreprenör”. Adrian är bara 22 år gammal och har redan hunnit starta sex företag. Fantastiskt! Det mest framgångsrika, ett företag som bygger en helt ny skolplattform, har dragit in mångmiljonbelopp från investerare. Adrian, som alltid utan skor och klädd i färgglada strumpor, fängslade åhörarna när han berättade om sin resa från grov mobbing under flera år till att allt förändrades just i årskurs nio. Där och då fann han motivation till att studera - och plötsligt presterade han toppresultat. Adrians viktigaste budskap är: Våga gå din egen väg!

Ung företagsamhet

Nästa föreläsare var Oliver Bergwerf, Ung företagsamhet (UF). Ung Företagsamhet är en ideell organisation som jobbar med entreprenörskap på både grundskolan och gymnasiet. Oliver fick själv möjlighet att driva företag vid två tillfällen under sin gymnasietid, och han delade med sig av erfarenheter från dessa tillfällen. Han pratade också om hur man kan utvecklas, ta ansvar, våga tro på sig själv och sina idéer.

Kevins hemsidor

På plats fanns även Kevin Wiklund, elev från Tanums kommun som just nu studerar sista terminen på Strömstad gymnasium. Kevin berättade om sitt UF-företag, Kevins hemsidor, och hur han brinner för att företag ska se möjligheter att utveckla sina verksamheter genom digitaliseringens möjligheter.

Förstora bilden

Miljöbron, David Sjöqvist och Karlotta Backe.

Miljöbron

Med på distans var David Sjöqvist och Karlotta Backe från Miljöbron, en organisation som hjälper företag, kommuner och studenter att tillsammans utveckla framtidens hållbara samhälle. Vi måste tänka hållbarhet i allt vi gör och så även när det gäller affärsidéer, produkter och tjänster. David visade också att han lever som han lär, genom att för dagen ha på sig sin tröja från 1997 – det hetaste modet är alltid det hållbara! Kontentan av detta är att aldrig någonsin slänga kläder, förr eller senare blir de moderna igen. Slutklämmen från Miljöbron blev en cliffhanger till eleverna, ”Vad kommer du att berätta om för nästa generation”?

Nästa steg - Workshops med temat Hållbarhet

Senare i vår, när smittspridningen minskat, kommer eleverna i årskurs nio att få träffa lokala företag. Dessa företag har i förväg förberett case, utmaningar, som de vill höra eleverna diskutera kring.

Eleverna kommer att få sitta i grupper tillsammans med företagen och arbeta med dessa frågeställningar.
Utmaningarna har en sak gemensamt – de ska röra hållbarhet. På plats under dagen för att coacha eleverna finns Miljöbron.

Fortsättning följer - Driv ett företag under sommaren!

Elever som är intresserade av entreprenörskap kommer under sommaren att få möjlighet att träffa vår inspirationsföreläsare Adrian Andersson igen, som representant för konceptet ”Ung drive”. Tanums kommun är en av kommunerna som erbjuder elever som gått ut årskurs nio, samt ett och två på gymnasiet, att driva ett företag under sommaren som alternativ till ett sommarjobb. Det blir tredje året som Tanum medverkar i Ung drive.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede