Håll Bohuslän rent -kraftsamling för ett renare Bohuslän

Bild med logga Håll Bohuslän rent

Håll Bohuslän Rent – så lyder uppmaningen när Västkuststiftelsen kraftsamlar tillsammans med Tanums och Bohusläns kommuner, Turistrådet Västsverige och Håll Sverige Rent för att underlätta för strandstädning och sophantering i den bohuslänska skärgården. Syftet är att minska nedskräpningen i hela Bohuslän och att motivera människor till att ta hand om sitt eget skräp genom att lyfta befintliga initiativ och utveckla nya där det behövs.

Det marina skräpet har under de senaste decennierna blivit ett stort och allvarligt problem. Bohuslän och dess långa kustremsa har länge varit särskilt utsatt, och får ta emot flera hundra ton skärp varje år. Nu görs en ordentlig kraftsamling från en rad aktörer som syftar till att göra det lättare för privatpersoner att bidra till minskad nedskräpning. Under premissen ”Håll Bohuslän Rent” görs en rad olika insatser från kommun, region och andra aktörer.

Medlem i Håll Sverige Rent

Samtliga kommuner i Bohuslän blir genom detta medlemmar i den ideella organisationen Håll Sverige Rent.

- ­Håll Sverige Rent är väldigt glada att ha alla dessa nya medlemmar i den region i Sverige som kanske drabbas allra hårdast av den marina nedskräpningen. För det är bara tillsammans vi kan hitta lösningar på problemet", säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Ta hand om vår älskade natur

På webbplatsen www.HallBohuslanRent.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ligger under Turistrådets vastsverige.com-domän, finns information kring hur man som invånare och besökare kan bidra till ett renare och finare Bohuslän, både tips hur man tar hand om sitt eget skräp på rätt sätt och hur man kan bidra genom att ta hand om de skräp man upptäcker.

Tillsammans håller vi Bohuslän rent!

Exempelvis är skärgårdsöarna utrustade med så kallade påsholkar så att man enkelt ska kunna ta en påse för att strandstäda spontant, på turistbyråer och infopoints kan städsugna besökare hämta ut särskilda strandstädarkit. Som en extra påminnelse sätts dessutom skyltar med budskapet ”Håll Bohuslän Rent – ta hand om ditt eget skräp” upp, både i skärgården och på andra platser runt om i Bohuslän.

Tanum erbjuder ”somriga sopor” och strandstädarkit

- Ta hand om ditt skräp, på rätt sätt och kanske till och med bidra till ett ännu renare Bohuslän, är budskap vi vill förmedla till besökare och invånare, säger Elenor Olofsson, Näringslivsutvecklare Tanums kommun, som varit en av fler i arbetsgruppen. Den hemsida som vi har byggt, är ett viktigt verktyg, fortsätter Elenor, för att där samla all information på ett ställe, och berätta om olika initiativ och insatser som redan finns. Mycket bra finns redan, som strandstädarkartan, Hållbar Skärgård och våra somriga sopor Öppnas i nytt fönster., för att nämna några.

Vi uppmuntrar också till standstädning som aktivitet genom att erbjuda gratis strandstädarkit i samtliga turistinformationer i vår kommun. Vi kommer försöka sprida budskapet ”Ta hand om ditt skräp” till besökare och invånare och vi hoppas att fler ansluter och hjälper oss att sprida budskapet ”Håll Bohuslän rent”

Vi ser att detta bara är början för att skapa en hållbar besöksnäring, och målsättningen är att fortsätta samarbetet och med möjlighet till att utveckla fler insatser där det behövs.

Fler påsholkar längs Bohusleden

Det finns fågelholkar och så finns det påsholkar!
Påsholken ser ut som en fågelholk men i stället för fåglar, så är dessa holkar fyllda med påsar för skräp, för att underlätta skräpplockning i naturen.

Här kan du som vistas i vår vackra natur, ta en påse till ditt eget skräp men även att göra en insats och plocka upp skräp du ser runt omkring dig.

Påsholkar finns på vissa öar i vår skärgård, i naturreservat och nu oxå några längs Bohusleden

Strandstädarkartan och karta över alla skärgårdstoaletter och påsholkar finns på www.hallbohuslanrent.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede