Widén gården

Widén Gården är med och utmanar matindustrin i andra upplagan av Booster, med hjälp av studenter!

Vi har pratat med Paula H Widén, som driver Widén Gården, Gårdsbutik & Akvareller, Tanumshede Länk till annan webbplats.. Hon är en av åtta företag som deltar i Booster, ett projekt som arrangeras av Miljöbron Länk till annan webbplats. och Drivhuset Högskolan Väst Länk till annan webbplats., tillsammans med Gröna Klustret Nuntorp Länk till annan webbplats.. Projektet är ett initiativ och ett led i Västsverige och Fyrbodals arbete med att främja lokalt producerade- och hållbart distribuerade livsmedel och syftar till att sammanföra studenter med lokala företag inom livsmedelsindustrin för att skapa och utveckla nya produkter och tjänster som bidrar till ett hållbarare samhälle.

Studenterna utgår från företagets behov och utmaningar i deras hållbarhetsarbete och tar i nära samarbete därefter fram ett förslag för företaget i fråga att arbeta vidare med. Syftet med Booster är också att studenterna ska inspirera, utmana och lära företag mer om hur de hållbart kan stärka sin verksamhet.

- Vi matchades ihop med studenter som väljer vilka idéer de vill jobba med och två studenter fastande för vårt förslag. Vår idé är att hitta en modell för att göra det lättare för besökare att hitta oss, vi som driver små verksamheter på landsbygden där kärnan i verksamheten är hållbarhet.

Paula berättar att projektet passar deras verksamhet väldigt bra eftersom intresset för att åka runt och besöka småställen och gårdar blivit efterfrågat när många börjar tröttna på storskalighet.

- Många av våra kunder vill veta mer om våra produkter och de vill också uppleva något: turismen kontra handeln går hand i hand. Vi förmedlar budskapet hållbarhet, näring i maten och besökare vill gärna veta mer. Vi får också ofta frågan vad vi kan rekommendera för andra resmål.

Lokalproducerat är alltså viktigt för Paula, inte minst märks det i hennes butik där hon hjälper andra företag i närområdet genom att sälja deras produkter, bland annat ägg mm från Klevs Gård, Smögens kafferosteri, Smögens tvålbruk med tvål som baseras på rapsolja från Dingle och hon har tagit in lokalt mjöl. Tillsammans med sina egna produkter framställda av Havtorn mm kan man hitta produkter som knyter ihop olika lokala producenter.

- Vi blir en knutpunkt även för konsumenter.

För att tillgängliggöra lokalproducerade produkter startade Paula Bra Mat Tanum, en Facebookgrupp med och för andra matproducenter där några av dem i slutet av 2020 började åka runt i Tanum, Strömstad och Lysekil, för att sälja sina produkter. De fortsätter att köra ut produkter tex varannan torsdag till en bestämd plats, exempelvis Grebbestad.

- Vi får så spännande beställningar från medvetna konsumenter som vill stötta lokala producenter, vi kör bilen full. Det blir också väldigt säkert eftersom vi är utomhus och vi lägger ut plankor så att man inte kommer för nära varandra.

Hur kom du i kontakt med Miljöbron och Booster?

- Via ett näringslivswebinar som handlade om hur man marknadsför sig på Facebook. En av dem som var med, David, kom från Miljöbron. Han kontaktade sedan mig och frågade om vi var intresserade av att vara med i Booster.

Studenterna jobbar nu med att ta fram en modell för hur ska man ska kunna nå turismen på ett hållbart sätt, och hur man ska de kunna hitta Widén gården och andra aktörer. Paula berättar även om förhoppningen om att i framtiden kunna koppla ihop de små resmålen med cykelvägar.

- Små cykelslingor kommer att bli viktiga och nödvändiga för turismen både för att behålla turismen i norra Bohuslän och för att visa på de guldkorn vi har. Många tycker att vi är ett av dessa, men det finns många fler guldkorn här och de vill vi lyfta fram inklusive oss själva. Studenterna försöker nu skapa en modell för hur man hittar till oss och till övriga besöksmål.

Vad är dina förväntningar kring projektet?

- Att belysa tillgänglighet. Det handlar om hållbar turism och hållbar utveckling, att vi blir fler och fler som upptäcker våra fantastiska små besöksmål. Det finns så mycket här i närheten. Min vision är att folk ska semestra mycket mer i närområden och upptäcka sin egen del av världen, upptäcka sin egen närhet. Det kan ibland räcka med att få gå ut i skog o mark eller ut på en klippa.

Det är tydligt att Paula gillar att se möjligheter hos var och en och brinner för att få människor att hitta rätt, vare sig det sker via hennes tidigare jobb bl. a. som coach eller i hennes nuvarande verksamhet med att främja lokalproducerat. Detta som ett led i hållbarhetsutveckling och en hållbar destinationsutveckling.

Tack för ett inspirerande samtal, vi önskar Paula, Widén Gården och de två studenter från Booster all lycka i ert samarbete och ser fram emot att få höra om resultatet.

Vill du också ta hjälp av studenter, kontakta oss Näringslivsutvecklare så kan vi hjälpa er vidare.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede