Mark under planering

Planarbete och samråd pågår för nya verksamhetsområden.

Här kan du läsa om hur processen går till.

Planprocessen

En detaljplaneprocess tar i genomsnitt minst två år, under förutsättning att inga överklaganden eller andra hinder uppkommer.

Planbesked

Genom beslutet om planbesked avgör kommunen om det är lämpligt att inleda arbete med att ta fram en ny detaljplan för ett område. Om beslutet är positivt kan arbetet med att ta fram en detaljplan påbörjas

Planprogram

Ett program upprättas för att tidigt pröva markens lämplighet för föreslagen bebyggelse. Enligt plan- och bygglagen som trädde i kraft den 2 maj 2011 ska en detaljplan grundas på ett program om kommunen bedömer att det behövs. Det kan betyda att ett program inte behövs i de fall detaljplanen har stöd i den kommunomfattande översiktsplanen eller i de fördjupade översikts-planerna. Programmet skickas efter godkännande i miljö- och byggnadsnämnden till samtliga berörda som får möjlighet att yttra sig över förslaget.

Inga planer befinner sig för närvarande i programskedet.

Samråd

Under samrådet konkretiseras förslaget och nödvändiga utredningar tas fram. Kommunen tar ställning till de synpunkter som framkom under programskedet och hur de kan arbetas in i förslaget. Synpunkterna från programmet redovisas också i en samrådsredogörelse där kommunens handläggare på plan- och byggavdelningen redogör för hur synpunkterna har bemötts. Då planförslaget är klart godkänns det för samråd av miljö- och byggnadsnämnden och handlingarna skickas återigen till berörda som får möjlighet att yttra sig.

Granskning

Samrådshandlingarna bearbetas till ett slutligtligt förslag till detaljplan. Detta förslag ställs ut för granskning. Synpunkter som kommer in under granskningen sammanställs i ett granskningsutlåtande.

Antagande

Kommunens politiker tar ställning till detaljplaneförslaget. Miljö- och byggnadsnämnden eller kommunfullmäktige beslutar om antagande av detaljplanen.

Laga kraft

Den som är berörd av detaljplanen och har lämnat in skriftliga synpunkter under tidigare skeden och inte fått dem tillgodosedda, har möjlighet att överklaga beslut om att anta detaljplanen. Om detaljplanen omfattas av kraven i MKB-direktivet kan vem som helst överklaga kommunens beslut. Om ingen överklagar kommunens beslut att anta detaljplanen får detaljplanen laga kraft tre veckor efter att beslutet anslagits på kommunens anslagstavla.

Här kan du följa planprocessen för pågående planer inom Tanum.

Kontakt

Näringslivsenheten

Jenny Åslund
0525-180 76

Tove Nordhvalen
0525-181 09

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Välkommen till dina
kommunvägledare

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede