Och vinnarna 2019 är...

Grimslätt Gård, Fiskefartygen Eros III och Ferder III, Skärgårdsidyllen, Långsjö Båtbyggeri, Tenstar Simulation och JND Byggteknik.
Dessa företag är vinnare av företagspriserna 2019.
På Näringslivsgalan hyllades de och fick ta emot sina priser.

Årets lantbruksföretag

Årets lantbruksföretag, Henrik FredrikssonFörstora bilden

Marcus Toreld, Grimslätt Gård, fick tillsammans med sin fru Sara priset som Årets lantbruksföretag. Utdelare var Roger Wallentin, kommunstyrelsen, till vänster och Hans-Ola Olsson, LRF.

Årets lantbruksföretag blev Marcus och Sara Toreld på Grimslätt gård, som föder upp naturbetande får och kor.
- För en och en halv timme sedan var jag hemma och tog hand om en ko som kalvade. Från kalvning till gala, berättar Marcus Toreld.

Årets unga företagare

Årets unga företagare, Långsjö BåtbyggeriFörstora bilden

Louise Thunström, kommunstyrelsen, till höger överlämnade piset Årets unga företagare till Tove Bengtsson och André Andersson på Långsjö Båtbyggeri.

André Andersson och Tove Bengtsson på Långsjö Båtbyggeri som designar och bygger snipor blev Årets unga företagare.

- När motiveringen lästes upp trodde vi först att det inte var vi men så var det vi! Vi blev så glada och tacksamma. Prispengen är ett gott tillskott till investeringar som vi har på gång, och den stora checken blir fin att hänga på väggen i båtverkstaden.

Årets innovatör

Årets innovatör, TenstarFörstora bilden

Tenstar Solution, här representerat av Christian Döbeln som är operativ chef, fick priset Årets innovatör. Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd delade ut priset.

Årets innovatör blev Tenstar Simulation som premierades för sina simulatorbaserade utbildningsverktyg för maskiner och fordon, ett företag i tillväxt. Företaget bidrar till en säker, effektiv och miljövänlig utbildning, och med ambitionen att bli världsledande. – Näst i tur är trafikskolor, berättar Christian Döbeln, operativ chef på företaget.

Årets turistpris

Ingela och Marcus Holgersson på Skärgårdsidyllen fick ta emot Årets Turistpris. Prisutdelare var, till vänster, Daniel Abrahamsson, ordförande i Tanum Turist, och till höger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsen.

För sitt engagemang för hållbarhet och genuina värdskap, gick priset till Skärgårdsidyllen för deras oförglömliga kajak- och havsupplevelser i världsklass.

- Vi är mycket glada, tacksamma och stolta över att ha tilldelats årets turistpris. Vi har i många år arbetat med en långsiktighet och med hållbarhetsfrågor – allt från att arrangera strandstädningar till att vara med och starta upp den ideella föreningen Hållbar Skärgård.
Vi har redan kommit fram till att prispengarna kommer gå till att bli medlemmar i Naturens Bästa - Sveriges och Naturturismföretagarnas hållbarhetscertifieringssystem. Ett bra sätt att investera i framtiden, säger Ingela.

Turistpriset delas ut i samarbete med Tanum Turist.

Årets marina företag

Årets marina företag, Fiskefartygen Ferder III och Eros IIIFörstora bilden

Fiskefartygen Ferder III och Eros III blev Årets marina företag. Nisse Hellberg, Janne Hellberg och Charles Olsson fick ta emot prischeck, blommor och inramat diplom av Ann-Marie Olofsson, till höger, kommunfullmäktiges ordförande.

Året marina företag gick till fiskefartygen Ferder III och Eros III som enträget testat, och testat igen, och vidareutvecklat nya fiskeredskap för att minska mängden småräka i trålen.

Idag är verktygen väletablerade i fiskekåren.

Årets företagare

""

Clas Davik och Jan Nilsson, JND Byggteknik, har blivit utsedda till Årets företagare 2019 i Tanums kommun av Företagarna Tanum. Utdelare var Maggie Ciprian-Olevik, styrelseledamot i Företagarna Tanum.

I motiveringen till priset nämns att Jan Nilsson och Clas Davik sedan starten 2009 byggt upp ett väletablerat byggföretag i Hamburgsund, JND Byggteknik.

Yrkesskicklighet och yrkesstolthet har varit viktiga beståndsdelar i JND Byggteknik som nu har 16 anställda.

Fakta prismotiveringar

Årets Lantbruksföretag: Grimslätt Gård. Årets lantbruksföretag bidrar på ett föredömligt sätt till en hållbar natur i vårt område. Företaget har med ett nytänkande och ekologiskt fokus drivit näringen in i framtiden, med kostnadseffektiva och enkla lösningar där djuren är i fokus, och betet berikar naturen och skapar öppna landskap.

Årets unga företagare: Långsjö Båtbyggeri. Med genuin glädje för sitt företagande har årets unga företagare tagit stora kliv framåt. Med sitt driv och nytänkande har pristagaren utmanat marknaden inom sin bransch med en modern utveckling av den traditionella och välkända snipan.

Årets innovatör: Tenstar Solution. Årets innovatör är ett företag i framkant som med sina innovationer optimerar inlärningsupplevelser och skapar säkrare arbetsplatser. Företaget har med stor framgång utvecklat, kostnadseffektiva och miljövänliga simulatorbaserade utbildningsverktyg för maskiner och fordon.

Årets turistpris: Skärgårdsidyllen. Med sitt genuina och varma värdskap sätter pristagaren Tanums kommun på kartan. Företaget kämpar för att bevara vår unika skärgård. Med fokus på hållbarhet i alla led erbjuder de spårlös naturturism och oförglömliga kajak- och havsupplevelser i världsklass

Årets marina företag: Fiskefartygen Ferder III och Eros III. Med engagemang, envishet och ett uthålligt arbete för kollektivets och miljöns bästa strävar pristagarna för en innovativ redskapsutveckling med så låg miljöpåverkan som möjligt. Idag är deras verktyg väl etablerade i fiskeflottan.

Så här utses pristagarna:

Nomineringar till priser från allmänheten.

Beslut i kommunstyrelsen att utse tre nominerade till vardera priset och uppdrag till arbetsutskottet att besluta om pristagare.

Beslut tas i enlighet med kriterierna för respektive pris och i samråd med en forumgrupp med företrädare för näringslivet, kommunens näringslivsenhet samt ordförandena i Tanum Turist, Företagarna Tanum och Lantmännens Riksförbund (LRF).

Prissumman är 10 000 kronor per mottagare.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede