Och vinnarna är...

Lantbrukaren Henrik Fredriksson, Greby Mejeri, Kranman, Grebbestad Fjorden och Havstenssunds Ostronodling. Så heter mottagarna av kommunens företagspris 2018, utdelade på näringslivsgalan.

Det är företag med anknytning till basnäringarna, både nya rörelser och väletablerade, som uppmärksammas genom priserna. Fyra av priskategorierna är nya.

Årets lantbruksföretag

Henrik Fredriksson, Liveröd, fick priset Årets lantbruksföretag. Utdelare var Christian Aronsson, LRF, till vänster och Roger Wallentin, kommunstyrelsen.

-Roligt. Priset innebär reklam för lantbruket, säger Henrik Fredriksson, som fick det nya priset Årets lantbruksföretag.

Han producerar ekologiskt nötkött på gården Liveröd, inköpt 2005 efter att tidigare ha arrenderat en gård. Nybyggd, rationell ladugård rymmer 150 ungnöt. Henrik Fredriksson köper in kalvar, främst från andra lantbrukare i Bullaren, och föder upp djuren för slakt. Egna dikor är ett nytt komplement.

För att klara bete och odling av eget foder arrenderar han mark på 19 gårdar runtom i Bullaren. Förut igenvuxna betesmarker restaureras och minnen av gammal bondekultur som gärdsgårdar, körvägar och kvarn kommer åter i dagen.

Årets unga företagare

Louise Thunström, kommunstyrelsen, överlämnade piset Årets unga företagare till Daniel Lindström, Greby Mejeri.

Daniel och Jennie Lindström, Greby Mejeri, hyllades med priset Årets unga företagare. Paret förädlar ekologisk mjölk, från Slänge gård, till ost, glass med flera produkter.

-Vi är jätteglada och stolta över priset. Roligt att få uppmärksamhet. Vi brinner för mathantverk och försöker hela tiden utöka vårt sortiment och hålla ett stabilt lager, säger Daniel Lindström.

Mejeriets butik är öppen året om, alla veckans dagar under den intensiva sommaren och reducerat övrig tid. Skörde- och julmarknader besöks ofta.

Prispengarna? -De blir nog ett tillskott till det nya kylrummet, svarar Daniel Lindström.

Årets innovatör

Kranman, här representerat från vänster av Magnus Johansson, Björn Blixt och deras far och företagets grundare, Åke Johansson, fick priset Årets innovatör. Kommunalrådet Liselotte Fröjd delade ut priset.

Företaget Kranman i Bullaren blev Årets innovatör. Priset togs emot av Åke Johansson som 2001 startade företaget med idag över 30 anställda. Sönerna Björn och Magnus, som driver rörelsen vidare, var med i salongen.

En egenkonstruerad hydraulisk griplastarvagn, möjlig att koppla till den gräsklippartraktor som pojkarna gillade att köra, gav idén till det framgångsrika företaget. Konstruktionen visade sig inte bara vara av intresse för barn utan även för småskaliga skogsbrukare och är fortsatt en stomme i produktionen.

Åke Johansson är glad över att sönerna ärvt nyfikenheten och förmågan att utveckla:

-Det är jätteviktigt att vara innovativ och satsa på nya grejer. Det är avgörande för att kunna växa.

Årets turistpris

Mikael Bohlin, Grebbestad Fjorden, fick Årets turistpris och gjorde som Broder Tuck i Robin Hood, prisade Gud för skatteåterbäringen... Prisutdelare var, till vänster, Daniel Abrahamsson, ordförande i Tanum Turist, och Liselotte Fröjd, kommunstyrelsen.

Årets turistpris, ett pris som funnits sedan tidigare, gick till ett anrikt inslag i kommunens näringsliv: Grebbestad Fjorden, turist- och konferensanläggning.

Ansvarig för rörelsen är idag Mikael Bohlin, som i 42 år arbetat på campingen, i föräldrarnas ägo från 1962. Pensionat Fjorden kom till 2004 och därefter ändrades namnet på hela rörelsen till Grebbestad Fjorden.

Med 500 campingplatser, stugor och pensionat utgör de som vistas där ett stort kundunderlag för butiker och restauranger i Grebbestad.

-Och boomen med husbilar förlänger säsongen, berättar Mikael Bohlin, som till och med hade fullbelagt senaste Råsjöllörda´n och som hoppas på en utökning med 100-talet platser på nyinköpt mark söderut.

Årets marina företag

Ulrika Lorensson och Mathias Svensson i Havstenssunds Ostronodling, fick ta emot prischeck, blommor och inramat diplom av Ann-Marie Olofsson, till höger, kommunfullmäktiges ordförande.

-Otroligt roligt och en stor uppmuntran. Vi är också glada över att så många nominerat oss, säger Ulrika Lorensson som tillsammans med Mathias Svensson driver Havstenssunds Ostronodling, mottagare av priset Årets marina företag.

Arbetet med att utveckla odlingen av det bohuslänska, platta ostronet har pågått i många år, jämsides med annat arbete.

Det senaste året har Havstenssundsparet lämnat arbete som fiskare respektive arbetsterapeut för att ägna sig helt åt odlingen. Försäljningen av de Kravmärkta skaldjuren sker sedan hösten 2017 under eget namn.

-Vi får mycket beröm för våra ostron och tillväxten är mycket bra, berättar Ulrika Lorensson, som tidigare arbetat inom restaurang.

Odlingarna finns i närbelägna vatten, där ostronen växer till sig i nätkassar som flyter i ytan.

Önskemål för framtiden är en lokal i Havstenssund och gärna en utveckling av verksamheten även i turistisk riktning.

Prissumman? Kanske en studieresa till franska ostronodlingar.

Läs mer om näringslivsgalan där priserna delades ut!

Här finns fler bilder från näringslivsgalan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Foto Robert Dahlberg

Fakta prismotiveringar

Årets Lantbruksföretag: Henrik Fredriksson, Liveröd. Företaget bidrar på ett föredömligt sätt till en hållbar natur i vårt område. Tack vare sin djurhållning behålls våra öppna landskap. Företagaren startade med ”tomma nävar” med att arrendera mark, och har gått till att idag driva en egen gård med certifierad ekologisk nötköttsproduktion. Med sin starka tro på svensk köttproduktion har företagaren under det senaste året investerat i ett nybyggt djurstall på gården.

Årets unga företagare: Greby Mejeri. Med genuin glädje för sitt företagande visar företaget höga ambitioner att utvecklas och värna om det lokala i alla led. Med fokus på ekologiskt närodlat och kvalitetssäkra produkter står företaget i framkant vad gäller hållbarhet, kompetens och värdskap. Ett företag som visar en stor vilja framåt och hela tide hittar nya lokala samarbeten för att stärka Tanums näringsliv.

Årets innovatör: Kranman. På Youtube kan hela världen följa företaget där de visar upp sina unika produkter. Med över femton års erfarenhet av egen utveckling och tillverkning är detta ett innovativt företag i framkant i branschen, och fortsätter ständigt att utveckla både företaget, och nya innovationer. Som det första i världen att producera hydrauliska griplastare för fyrhjulingar har detta företag gjort sig ett namn både nationellt och internationellt.

Årets turistpris: Grebbestad Fjorden. Som samhällets kärna har den helårsöppna anläggningen blivit ett andra hem för många nya och återvändande gäster. Med ett värdskap i toppklass erbjuder de sina boende- och konferensgäster upplevelser utöver det vanliga. Företaget visare en ständig strävan att vidareutvecklas, och bidrar till att göra Tanum till en levande och högaktuell turistdestination året om.

Årets marina företag: Havstenssunds Ostronodling. Företaget har det senaste året tagit stora kliv framåt, med målsättning att växa personalmässigt inom den närmaste framtiden. Tack vare ständig utveckling, timing, kunskap och känsla har de drivna entreprenörerna lyckats med det som många misslyckats med; att odla ostron på den svenska västkusten på ett hållbart sätt och med stor framgång, och därmed även lyckats bli KRAV-certifierade.

Så här utses pristagarna:

Nomineringar till priser från allmänheten.

Beslut i kommunstyrelsen att utse tre nominerade till vardera priset och uppdrag till arbetsutskottet att besluta om pristagare.

Beslut tas i enlighet med kriterierna för respektive pris och i samråd med en forumgrupp med företrädare för näringslivet, kommunens näringslivsenhet samt ordförandena i Tanum Turist och Lantmännens Riksförbund (LRF).

Prissumman är 10 000 kronor per mottagare.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede