Frukostmöte på Säms gård

Kommunfolk och företagare delade information och mumsade på ekologiska mackor. En frukostträff inledde som vanligt årets näringslivdag i Tanums kommun.

Politiker och tjänstemän från kommunen berättade om olika initiativ för att underlätta tillvaron för företagare. Dit hör bland annat en företagslots. Den som behöver kontakta olika instanser får möjlighet att träffa flera tjänstemän vid ett och samma inledande möte, varifrån ärendena lotsas vidare.

Andra aktuella förbättringar är ökad information, fler e-tjänster och mer utbildning i hur kommunen som myndighet kan åtstadkomma bättre bemötande och kommunikation.

-Vi har tagit steg åt rätt håll men ännu är vi inte tillräckligt bra, sa kommunchef Ulf Ericsson med hänvisning till resultatet från senaste kundundersökningen.

Ann Gravander, på frukostträffen tillsammans med dottern Linda (närmast kameran) berättade om Tanumstvätten. Sittande närmast henne, från höger; Ingrid Klingspor från IKIMU, omsorgschef Maj Lätto Karlsson och räddningschef Sven-Eric Laundal.

Ann Gravander, på frukostträffen tillsammans med dottern Linda (närmast kameran) berättade om Tanumstvätten. Sittande närmast henne, från höger; Ingrid Klingspor från IKIMU, omsorgschef Maj Lätto Karlsson och räddningschef Sven-Eric Laundal.

"Tanum snabbast"

Men resultat av olika studier speglar inte alltid den enskildes erfarenheter.

-Jag förstår inte riktigt de siffror Tanum får på sitt bemötande. Jag får mycket snabbare svar från Tanum än från andra kommuner på västkusten, sa Annika Torevi, fastighetsmäklare i Fjällbacka med uppdrag i hela Bohuslän.

Hon efterlyste en trycksak om kommunen, något att sticka i händerna på dem hon möter.

-Jag träffar många som vill flytta hit. Det behövs en presentationsbroschyr som talar om hur bra kommunen är, sa hon.

Byggboom

Fjällbacka fördes på tal av fler.

-Det är en byggboom där nu. 53 lägenheter byggs i privat och kommunal regi, berättade kommunalrådet Clas-Åke Sörkvist.

Peter Holmstedt, som med sin familj driver Stora Hotellet Bryggan, rapporterade om kraftigt ökad omsättning denna sommar.

-Och det finns massor att göra, sa han bland annat med hänvisning till övriga årstider.

-Intresset för att turista i Fjällbacka är otroligt stort. Antalet besökare ökar och de kommer från nya länder. Läckberg är ett stort dragplåster, sa Fjällbackaguiden Åsa Cunniff, som dock efterlyste förbättringar av sådant som offentliga toaletter och tillgång till utflyktsbåtar utanför högsäsongen.

Positivt

Tanumstvätten, med hotell och restauranger som viktiga kunder, hör till de företag som har fullt upp sommartid. Då blir det mer än en fördubbling av den ordinarie styrkan på fem personer. Det berättade Ann Gravander som kom till träffen med dottern Linda, också engagerad i familjeföretaget.

Positiva tongångar hördes också från andra företag.

Göran Ek, Tetra Pak, rapporterade om fortsatt arbete för att höja kompetens, förbättra kavalité och skapa stabilare processer. En 18-miljonerssatsning på en ny maskin bäddar också för väsentligt ökad produktion.

Ett annat Fjällbackaföretag, Curator, har expanderat till flera orter men Johan Ulriksson klargjorde att huvudkontoret har en given lokalisering till Fjällbacka.

Samarbete

Bert-Ola Bergstrand från Aven i Rabbalshede, med produktion av lastpallar som bas, berättade om arbete med nya produkter och samarbete med Högskolan Väst och Innovatum.

-Vi bjuder ofta in studenter, sa han.

Paula Widén, Wideum, havtornspionjär som också arbetar med andra nyttiga bär, gav inblickar i produktionen av kallpressad juice och efterlyste samarbete med andra odlare.

Frukostmötet hölls i den nya konferenslokalen på Säms gård i Tanum. Smörgåsarna på frukostbordet var nästan helt gjorda av ekologiska produkter från familjen Olssons gård, till exempel hembakt bröd från egen vete, skinka från svinuppfödningen och grönsaker från växthuset.

Klicka på bilderna nedan för förstoring.

Ekologiskt och mycket närodlat på frukostträffen.

Ekologiskt och mycket
närodlat på frukostträffen.

Annika Torevi, fastighetsmäklare, har goda erfarenheter av snabba svar på frågor till Tanums kommun.

Annika Torevi, fastighets-
mäklare, har goda erfaren-
heter av snabba svar på
frågor till Tanums kommun.

Fjällbackaguiden Åsa Cunniff i engagerat samtal med politikern Lennart Larson.

Fjällbackaguiden Åsa
Cunniff i engagerat
samtal med politikern
Lennart Larson.

Foto: Ann-Katrin Eklund

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede