Företagsturné prao 2

Bildcollage från fem företag

Vi näringslivsutvecklare passade på att åka ut på ytterligare en företagsturné för att besöka företag som tar emot praoelever.

Hos Tetra Pak i Fjällbacka träffar vi produktionschefen Eva-Lotta Ivarsson som ansvarar för 64 anställda. Eva-Lotta har arbetat på Tetra Pak sedan 2006.
Den här veckan är hon också handledare för två praoelever, Taufeeq Saleh och Ludvig Karlsson. Eva-Lotta har lagt upp ett schema så eleverna hinner se olika delar av arbetsplatsen. Det finns många olika yrken att visa upp! Både Taufeeq och Ludvig är mycket intresserade av teknik och NO-ämnen, så när de fick önska vilken avdelning de skulle vilja titta närmare på stod teknikavdelningen högst på önskelistan.

I Fjällbacka hälsar vi sedan på Andreas Wallin på Fjällbacka Fisk & Delikatesser. Andreas har just idag drivit fiskaffären i två år tillsammans med sin kollega Andreas Lidner Nicodemi. Detta är företagsamma killar, de driver även Bovalls Havsdelikatesser AB och en fiskgrossistverksamhet på Smögen där de också har sitt kontor. De håller öppet året runt. Hos Andreas träffar vi praoeleven Sadam Alsowaid. Sadams arbetsuppgifter under veckan kommer att vara städning, packa fisk och tillaga maträtter. Idag står matlagning på agendan, det finns mycket som kan förberedas inför kommande högsäsong. Andreas har även haft en praoelev från Tanumskolan för två veckor sedan.
- Prao är en bra grej som ger lite arbetslivserfarenhet. Det kan också finnas möjlighet att få ett enklare sommarjobb sedan, säger Andreas.

I Hamburgsund besöker vi Hans Breding på Hamburgaren. Hans har drivit företaget i snart fyra år, innan dess har han haft liknade verksamheter i 30 år i Göteborg. Till Hamburgaren kommer besökare, delårs- och helårsboende för att spela på ATG och köpa glass eller mat i form av dagens rätt eller förstås korv och hamburgare. Under icke säsong är det Hans och familjens insatser som håller verksamheten igång. På högsäsong sysselsätter företaget åtta personer. Den här veckan har inte Hans någon praoelev, men han välkomnar gärna elever att söka. Det är ett bra första steg till att sedan söka sommarjobb!

Vi promenerar vidare över parkeringen och hälsar på hos Kristin Alehed på Hans & Gerda kläder och interiör som är en interiör- och klädbutik som ligger i Gunnars Galleria. Kristin har drivit företaget i åtta år och har butiken öppen hela året.
På Hans och Gerda säljer man kläder, smycken och heminredning. Kristin har en praoelev till sin hjälp denna vecka, John Karlsson. John är fullt sysselsatt med att packa upp varor.
- Det är lärorikt att vara ute på prao, säger John. När vi kommer tillbaka till skolan ska vi berätta för våra klasskompisar om de arbetsplatser vi varit på, fortsätter John. Alla elever har fått i uppgift att intervjua sina handledare ute på de olika företagen, med frågor som de har förberett innan.

Tanums kommun tar förstås också emot praoelever. Olof Jönsson, Planarkitekt på Planavdelningen, har den här veckan sällskap av Hannes Kristiansson som är intresserad av yrket arkitekt.

Förutom de företag vi besökt idag som har praoelever, så har vi också under dagen mött flera av er i sällskap med elever. Plus att vi har noterat ett antal inlägg på Facebook där ni framhåller elever som är på prao hos er.
Ett stort tack för både detta, och ett stort tack till er som tog er tid att träffa oss en stund idag!
Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson, näringslivsutvecklare

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede