Företagsturné prao 1

Vecka 10 är det nypremiär för att elever i årskurs 8 i Tanums kommun går ut på prao, och Tanumskolans elever står först på tur.

Tisdag 5 mars passade vi på att besöka några av arbetsplatserna som har tagit emot praoelever på en liten företagsturné. Till vårt sällskap bjöd vi med en elev, Emilia Hannachi, som spenderar denna vecka med våra kollegor på Kundcenter.

Bildcollage från de fyra besöken

Vårt första besök blev hos Håkan och Kenneth på Westmans i Tanumshede, ett företag som nu drivs i tredje generationen och sysselsätter fem personer. Westmans startades av farfar Hugo Westman redan 1939, på föräldragården på Gerum. Med andra ord firar man 80 år 2019!
Efter kriget flyttade Hugo företaget till Vinbäck, där man befunnit sig och utvecklat verksamheten sedan dess. Från att varit en ren ”cykelhandlare”, som även en gång i tiden tillverkade cyklar av egna varumärket Zenit, har man nu även ytterligare ben att stå på. Westmans säljer bland annat reservdelar till bilar och tillbehör till bilar och båtar genom den rikstäckande kedjan BDS.
Bilrelaterade produkter står idag för 85% av omsättningen och cykelrelaterade produkter för 15%. Något som ökar rejält är försäljningen av elcyklar.
- Fler cykelvägar i kommunen, önskar Håkan och Kenneth!

Nästa stopp blev hos Anna Bäckstedt på GBM Marin i Havstenssund, även detta ett familjeföretag vilket Annas morfar Gösta startade för mer än 70 år sedan. Ursprungligen drev Gösta en konservfabrik, sedan kompletterades verksamheten med träbåtbyggeri och motorförsäljning. GBM var faktiskt först pionjärer med att introducera plastsnipan på den svenska marknaden, och man visade upp denna på båtmässan i Göteborg redan 1961! Nu består verksamheterna av båtförsäljning, verkstad, båtförvaring, gästhamn, butik/servicebutik, sjömack och ett showroom beläget på Tanum Shoppingcenter. Förra årets omsattes 75 miljoner och man har 15 anställda.
Filippa, praoelev från Tanums skolan, är fullt sysselsatt med att packa upp en leverans av kläder. Här hålls butiken öppen året runt.
-Vi är ju ändå på plats, säger Anna.
Mycket god service för såväl besökare som delårs- och helårsboende, tycker vi!

Vi rullar vidare för nästa besök, Nordan AB. Nordan köpte 2005 upp det lokala företaget TanumsFönster, och det ingår sedan dess i den norska koncernen. På Nordan möts vi upp av Marie Johansson, Hr-chef sedan i oktober 2018. Här pågår full byggnation, man håller på att bygga om sin reception och bygga ett digitalt showroom där man i bildspelsform ska kunna visa upp sina produkter.
2018 byggde man om en hel del i fabriken och investerade i nya effektiva maskiner. Nordan är med sina 145 anställda en av de största arbetsgivarna i kommunen. På Nordan jobbar man mycket med att utbilda personalen för att hitta flexibilitet i tillverkningen.

Dagens sista besök var hos Royne Kristensson på RK Svets och Mek på Oppen, vid Tanums Shoppingcenter. Royne startade upp sin verksamhet i Långsjö redan 2003, och valde att bygga eget och flytta till Oppen 2010. Här byggde han en egen större lokal, och med tanke på läget vid E6 fick han även en bättre logistik.
RK Svets utför svets- och hydraulikuppdrag, i första hand för företagskunder, och då oftast entreprenadföretag. Företaget har tre anställda och fullt upp att göra! I vintras byggde han ut förrådet för att få ytterligare yta.

Tack till er företag som tog er tid att ta emot oss en stund!
Om två veckor kommer vi att göra en företagsturné igen och besöka några företag som har praoelever från Hamburgsundskolan.
Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson, näringslivsutvecklare

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede