Väderöarna är som en egen liten värld, med sin fantastiska natur och historiska miljö!

I onsdags hade näringslivsutvecklarna förmånen att åka på företagsbesök till Pia och Micke Hansson på Väderöarnas Värdshus. Vi mötte upp Pia och Micke på kontoret i Hamburgsund, och fick chansen att ”följa i gästernas fotspår”. En dag då havet bjöd på en känsla av gråvädersromantik med lite blåst, regnstänk och vågor. Den halvtimme långa båtturen på väg ut gick sick sack mellan hummertinorna. 

Micke och Pia Hansson

Micke och Pia Hansson

Pia och Micke tog över verksamheten i maj 2005, och har under åren utvecklat verksamheten. De erbjuder 40 bäddar fördelade på 16 rum, något som de har planer på att utöka inom en snar framtid, vilket kan ligga rätt i tiden eftersom de idag har över 6000 boendegäster och 8000 båtpassagerare per år. Micke berättar också att antal dagsgäster har ökat markant, antingen att de kommer med egen båt eller åker med någon av deras båtar. “Vissa kommer hit bara för att äta frukost”, säger Pia och ler med hela ansiktet. “Vi erbjuder ju också lunchpaket, där det i priset förutom lunch, ingår båtresa till och från Väderöarna, hur mycket kaffe man vill och en heldag härute”. Ja det är förståeligt - det är verkligen lugnt och rofyllt härute.

Ett av de fina rummen på Värdshuset.

Ett av de fina rummen

Miljön - många historier
Historiens vingslag präglar hela miljön och verksamheten. Rummen på ovanvåningen av värdshuset är alla döpta efter gamla lotsare. Baren i den nybyggda loungen är skrovet från en gammal fin fiskebåt och ovanför hänger rodret från en av Stellans gamla båtar. Vrakgods ser vi lite här och var på väggarna, inte minst i fotografierna nere i foajén, som berättar om Väderöarna från förr. Det finns historier om Väderöarna från krigstiden, och Pia och Micke är måna om att leta fram så mycket som möjligt från tidigare decennier, för att sedan berätta vidare till sina gäster. 

Hållbarhet - inifrån och ut
Förutom att Väderöarna är en plats för avkoppling och naturupplevelser, och för sin historia, och i och med att det ligger långt ute i skärgården, är läget lite extra känsligt och det är något som Pia och Micke är väl medvetna om. Hållbarhet är en utgångspunkt i deras arbete med att fortsätta utforma destinationen Väderöarna: Väderöarnas Värdshus har bland annat anlagt ett eget reningsverk, och man producerar sitt färskvatten med hjälp av en avsaltningsanläggning. Att fokus på hållbarhet ska prägla hela verksamheten blir också tydligt bara av att lyssna till när Pia berättar om deras framtida planer, och om syftet med upplevelsen från ett besök där: ”Jag vill att man ska få med sig något när man åker härifrån”. Hon syftar på ett hållbart förhållningssätt till naturen och till miljön ute i skärgården.

Elenor Olofsson, Pia Hansson och Sofia Sehlberg.

Elenor Olofsson, Pia Hansson
och Sofia Sehlberg (praktikant)

Utsiktstorn, bastu och trädgård
Pia visade oss runt på ön. I anslutning till värdshuset ligger gästhamnen, som rymmer 35-40 båtar beroende på storlek. En promenad upp till utsiktstornet, är ett måste när man besöker ön, vägen från värdshuset dit tar oss först igenom en liten gång, som ger känslan av en gång i en hemlig trädgård, nu med säsongens grönska av päron, björnbär och rönn. Nästan som en egen liten oas och som skapar en vacker kontrast till öns salta klippor. Väl uppe får man en oslagbar utsikt, rakt ut mot horisonten.
Förutom den underbara naturen och vandringsleder kan besökaren njuta av bastu, saltvattenbadtunna och en konferensavdelning som används för både konferenser och bröllop. En ny fin grillplats finns också på plats, och den kommer att användas flitigt även nu under höst och vinter.

Framtida planer
Nästa projekt är att tillsammans med Statens fastighetsverk renovera tre utav husen, de gamla lotsbostäderna, samt att öppna en kajakstation som paddlare kan använda.

För den som är sugen på att besöka Väderöarna under nyårshelgen, krävs lite framförhållning. Det är fullbokat ända till 2028!

Andas in… Andas ut...Njut…
Detta är Väderöarnas Värdshus slogan. Vi kan bara hålla med.

Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson, näringslivsutvecklare

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede