Turistpris 2021

Årets turistpris, Tanums GestgifveriFörstora bilden

Lotta Klemming överraskades av ett glatt besked under livesändning med kommunstyrelsens arbetsutskott vid näringslivsenhetens besök.

Lotta Klemming är Sveriges enda kvinnliga ostrondykare. Hon följer i sin familjs fotspår men har med nytänk utvecklat fler områden. Inte minst så introducerade hon gigas, de japanska invasiva ostronen, till kända restauranger och kockar, och driver nu också en framgångsrik upplevelseturismverksamhet.

Motiveringen lyder:
”Som Sveriges enda kvinnliga ostrondykare har Lotta Klemming på ett enastående sätt bidragit till att sprida kunskap om och en positiv bild av Grebbestad och Tanums kommun som destination både nationellt och internationellt. Pristagaren levererar vildplockade ostron till några av Nordens mest kvalitetsmedvetna restauranger. Varje ostron plockas för hand på ett hållbart sätt för att göra så litet klimatavtryck som möjligt.

Lotta Klemming följer i familjens fotspår och har valt ett liv med ostron vid havet i Grebbestad framför modebranschen och stadslivet. Hon har med stor framgång varit den som introducerade gigas, de japanska invasiva ostronen, på den svenska marknaden. Lotta kan numera också titulera sig författare. I sin bok ”Vildplockade ostron” får vi ta del av Lottas tankar och det hårda vardagslivet som ostronplockare.

Årets pristagare är ung och nytänkande, sticker ut från mängden och har genom hårt arbete lyckats att skapa en modern och unik bohuslänsk natur- och matupplevelse för sina gäster."