Tanums kommuns Turistpris för 2010 tilldelas Everts sjöbod och Ostronakademien

Everts sjöbod

Med naturen i åtanke driver bröderna Lars och Per Karlsson Everts Sjöbod i Grebbestad. Inriktningen är smak- och naturupplevelser i den genuina Bohuslänska skärgården. 2007 blev företaget certifi erat av Naturens Bästa med sin produkt "Hummersafari" vilket innebär ekoturism av bästa kvalité, ansvar för naturskydd och miljöanpassning samt effektiv marknadsföring. Inom media, både i press och TV, har Everts Sjöbod syns både nationellt men framför allt internationellt.

Motivering; Everts Sjöbod är ett av kommunens starkaste varumärken inom besöksnäringen. De har systematiskt utvecklat produkt och företag och genom betydande exponering i media blivit internationellt kända för sin unika helhetsprodukt.

Ostronakademien

2004 startades den ideella föreningen Ostronakademien i Grebbestad med syftet att ta tillvara det svenska ostronets (Ostrea edulis) hela potential samt stödja och entusiasmera krögare, fiskare, leverantörer, dykare, forskare och övriga ostronälskare. 2005 tilldelades föreningen hedersomnämnandet Årets Skarpsill av Svensk Fisk.
Föreningen arrangerar Ostronets Dag, håller ostronöppnarkurser och seminarier samt varit en viktig samarbetspartner till Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning. Tävlingen har uppmärksammats av fl ertalet europeiska TV-kanaler.

Motivering; Tack vare ett omfattande kontaktnät och med stort engagemang har föreningens aktiva ledamöter och medlemmar skapat ett stort intresse för det svenska ostronet (Ostrea edulis). Föreningen är känd och uppmärksammad inom landet och övriga Europa.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Kommunkansliet

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede