Tanums kommuns Turistpris för 2009 tilldelas VM i makrillmete

År 1992 arrangerade föreningen Scomber Scombrusis i Fjällbacka evenemanget första gången.

VM i makrillmete, sedan 1992 arrangerat av föreningen Scomber Scombrusis i Fjällbacka, har gått en lång väg från ett litet lokalt evenemang i Fjällbacka till att numera engagera många inom och utom landet. På det sättet har evenemanget blivit en viktig ekonomisk faktor i Fjällbacka med omnejd, särskilt som det inte ligger på sommarhögsäsongen.   

VM står egentligen för Väderöfjordens Mästerskap, men med tanke på att deltagarna kommer från många olika länder och flera världsdelar kan det nästan liknas vid ett världsmästerskap.

Deltagare genom åren har förutom från Fjällbacka och Sverige kommit från övriga Norden, flera europeiska länder samt långväga från Brasilien, Indien och Egypten.  

Antalet förhoppningsfulla tävlande har vuxit från premiärårets 16 till cirka 500, med år med upp mot 700, vilket gör att VM i makrillmete idag betraktas som Sveriges största havsfisketävling.

VM i makrillmete är ett evenemang som lockar många tillresande, inte bara åretrunt- och delårsboende, och det har blivit en reseanledning som innebär att flera lokala företag får chansen till en sen augustihelg med full verksamhet — hotell, restauranger, utflyktsbåtar och andra.

De som i Scomber Scombrusis gjort huvudjobbet är Thomas Jonsson, Anders Torevi, Lars-Erik Persson och Örjan Torstensson. De har haft bra sponsorstöd genom åren av både lokala företag och stora världskoncerner, genom nätverkande bland annat med delårsboende i kommunen. Scomber Scombrus är det latinska namnet på, ja just det, makrill.

VM i makrillmete har därmed, helt i enlighet med Turistprisets kriterier, bidragit till utveckling av besöksnäringen och satt Tanums kommun på den turistiska kartan och spridit kunskap och kännedom om Tanum långt utanför kommun- och landsgränsen.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Kommunkansliet

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede