Företagspriser 2019

Presentation av de nominerade företagen

Här presenterar vi de tre företag som är nominerade i varje priskategori. Vem som vinner avslöjas på Näringslivsgalan på TanumStrand 15 november.

Årets turistpris

Helena och Stefan

Selin charter
Turistföretaget som drivs av det engagerade paret Helena Lantz och Stephan Selin.
Med sina 20 års erfarenhet inom turism och värdskap har de skapat ett flexibelt och kvalificerat företagande för att ge besökare från världens alla hörn en unik naturupplevelse i skärgården.
Deras drivkraft och strävan för en hållbar turismutveckling har resulterat i att de är en av få företag i kommunen som både är miljöcertifierade i Naturens Bästa samt blivit värdskapsföretag för Kosterhavets marina nationalpark och certifierade i Bohusläns Bästa och Njord.
Allt för att främja skärgårdens natur och kulturhistoria.

Marcus och Ingela Holgersson

Skärgårdsidyllen
Med sitt genuina och varma värdskap tar de emot gäster i alla åldrar för att erbjuda dem oförglömliga upplevelser i naturen. Med sitt nytänkande, kreativa och kompetenta företagande bidrar de till att utveckla och stärka besöksnäringen i Tanum året om. Genom att skapa ”spårlösa” aktiviteter med fokus på hållbarhet i alla led är de ett företag i framkant som kämpar för att bevara vår unika skärgård. Gång på gång sätter de Tanum på kartan både nationellt och internationellt. Att hållbarhet står i fokus för Skärgårdsidyllen vittnar även engagemanget i Hållbar Skärgård, vars syfte är att säkerställa och förbättra förutsättningarna för kajakverksamhet och friluftsliv i skärgården i Tanums kommun, om.

Familjen Fyrvik

Tanums Gestgifveri
Familjen Fyrvik driver sedan 2009 Sveriges troligtvis äldsta gästgifveri i obruten tjänst. Tanum Gestgifveri har varit i drift sedan 1663 då det anlades på Tanumshedes högsta punkt intill vägen mot Strömstad, på samma plats som det ligger idag. Tanums Gestgifveri har med sin mångåriga historia och med ett värdskap i världsklass bjudit sina besökare på avslappnande upplevelser på både hotellet och i restaurangen, och tillhandahåller flertalet paket för olika ändamål såsom golf, konferens och julfirande.

Årets lantbruksföretag

Magnus Eriksson

Amos skogstjänst
Magnus ”Amos” Eriksson startade upp sin verksamhet med säte i Bottna 1992, och har växt till att idag ha cirka 20 anställda. Med sina 2 maskintransportbilar och 13 skogsmaskiner servar företaget kunder i Bohuslän, Dalsland och periodvis även i Värmland och Dalarna. Kunderna består främst av skogsbolagen och stora privata markägare.
Amos skogstjänst är ett skogs- och entrepenadföretag med enastående serviceanda, kapacitet som få och förmåga att lösa kundernas behov.

Bröderna Moberg

Bröderna Moberg Rabbalshede gård
Bröderna Moberg övertog Rabbalshede gård 2011 av sin far, Staffan Moberg, och har sedan dess utvecklat gården till att idag omfattas av mer odlad mark och ännu fler kor.
I det nyligen utbyggda mjölkstallet ryms idag totalt 160 kor som tillsammans producerar över 1,8 miljon liter mjölk varje år. Utöver korna finns kalvar och ungdjur. Varje år föds ca 160 kalvar, kvigorna stannar kvar på gården medan tjurkalvarna säljs vidare för köttuppfödning till en grannbonde, så alla djuren stannar inom kommunen. Man har även investerat i ytterligare en modern mjölkningsrobot.

Det moderna jordbruket ställer allt högre krav på effektivitet och omfattning för att nå lönsamhet. Bröderna fortsätter att satsa och investera på gården, och är en gård i framkant. En stor gård kräver också många händer, bröderna har hjälp av två anställda och allt som ofta hjälper Björns och Tomas barn till i verksamheten.

Ett får i solnedgång

Marcus och Sara Toreld, Grimslätt gård 
Ett varmt familjeföretag som med nytänkande, kostnadseffektiva investeringar och enkla lösningar driver den svenska fårnäringen in i framtiden. Verksamheten drivs ekologiskt och med fokus på bete.
Grimslätt gård ligger mellan Fjällbacka och Rabbalshede och drivs av makarna Sara och Marcus Toreld samt en anställd. I nuläget finns cirka 400 tackor och det föds 500-600 lamm per år. Dessutom har man ett 20-tal nötkreatur uppdelade på två till varandra angränsande gårdar.

Djurhållningen drivs bland annat enligt principerna i det Nya Zeeländska så kallade ”Easy Care- begreppet”, där man ser till att djuren producerar bra till minsta möjliga kostnad och arbetsinsats för djurägaren.
Under sommaren betar får, lamm och nötkreatur på åkermarker och artrika naturbetesmarker runt gårdarna, samt naturreservat vid kusten, bland annat på Tjurpannan, Veddö och Lammö. För att kunna öka antalet nötkreatur på gården har man just byggt ett nytt stall.

Årets marina företag

Kalle Kahlman, Ove Leandersson och Ingemar Granqvist

Fjällbackakräftor
Först i Sverige att utveckla ett system för hur man kan levandeförvara och transportera kräftor. Ingemar Granqvist, Ove Leandersson och Kalle Kahlman driver handelsbolaget Fjällbackakräftor. Dessa tre fiskare från Fjällbacka har, i samarbete med forskningen, konstruerat ett unikt landbaserat levandeförvaringssystem för havskräfta, i ett av få så kallade recirkulerande vattenbrukssystem i Sverige. De använder sig av ett slutet vattensystem för förvaring av levande havskräftor i bassänger. Kräftorna skeppas levande till kunden i speciella boxar. Färskare kräftor finns inte att uppbringa. Kunder som fått njuta av dessa delikatesser har bland andra varit Nobelmiddagen 2014, Prinsbröllopet 2015, lyxrestauranger i Europa m.m. Havskräfta från Fjällbacka har dessutom varit med och vunnit VM-silver med svenska kocklandslaget 2010. Nya kunder från Syd-korea och USA har visat intresse för levande kräftor från Fjällbacka, företaget har fått tillverka en ny transportlåda för kräftorna anpassade efter flygtransportens krav. Detta levandeförvaringssystem som dessa tre har utvecklat har nu också tagits i bruk av fler fiskare i området.

Bengt och Peter Klemming

Klemmings dykhjälp
I 20 år har Peter och Bengt Klemming sysslat med yrkesmässigt ostronfiske i vattnet utanför Grebbestad. Från sitt dyk- och utfärdscenter i Edsvik erbjuder de dykutfärder, ostronsafarin och rundturer i Kosterhavets nationalpark.

Ostron är ”havets diamanter”, och här hittar vi världens bästa! Bröderna Klemming är en av få att sälja vilda ostron, och alla de säljer är handplockade i det vilda, och manuellt hanterade. De tippar att de står för 90 procent av de dykplockade vilda ostronen som når Sveriges fiskhandlare och restauranger. Tillsammans dyker bröderna efter ostronen, plockar ostronen, ett och ett, på ett mycket vårdande sätt. Dom tar upp runt 1500 ostron varje vecka. Gallrar ostronbankarna, så att de får en chans att växa till sig, plockar bara de som är i rätt storlek. Alltså ingen bifångst. Deras ostronfiske är extremt hållbart och skonsamt för miljön, och dessutom nyttig.

Janne Hellberg och Charles Olsson

Fiskefartygen Ferder III och Eros III
Med ett uthålligt arbete för kollektivets bästa strävar dessa goda representanter för fiskekåren mot att skapa ett hållbart kustnära yrkesfiske med så låg miljöpåverkan som möjligt.
Charles från Grebbestad och Janne från Resö har tillsammans med sina bröder enträget vidareutvecklat och testat, och testat igen, nya fiskeredskap i syfte att minska mängden småräka i trålen.
Idag är deras verktyg etablerade och används av hela fiskekåren. Genom denna innovativa redskapsutveckling har företaget bidragit till att kommande generationer ska kunna leva och verka som yrkesfiskare, vilket är viktigt för våra kustsamhällens identitet och attraktionskraft.

Årets unga företagare

Ida och George

Hellenes & Gravanders osteopati
Redan under gymnasietiden bestämde sig Ida och Georg för att de ville bli osteopater. Efter att avslutat sina studier i Göteborg återvände de till Tanums kommun och startade endast 24 år gamla Hellenes och Gravanders osteopati i Tedactive-huset i Tanumshede.

De är drivna och lägger stort värde i att kunna hjälpa människor med olika fysiologiska problem.
De behandlar smärta och stelhet relaterad till muskler och leder genom en manuell terapiform som är anpassad för individen och deras behov, och behandlingen är både hälsofrämjande och vårdande. De hjälper människor med allt ifrån nackspärr till problem som den traditionella sjukvården inte kunnat råda bot på.
Två unga ambitiösa och engagerade entreprenörer som alltid sätter kunden i fokus, och har som mål att kunna hjälpa så många människor som möjligt på deras väg till en mer smärtfri vardag.

Lotta Klemming till havs

Klemmings ostron
Lotta Klemming gick från modebranschen tillbaka till sina familjerötter: ostronbranschen. Hon var pionjär med att introducera gigas, de japanska invasiva ostronen, på den svenska marknaden. Från att ha startat upp företaget på deltid 2015, fanns det möjlighet för Lotta redan året efter att arbeta med ostrondyk på heltid.
Efterfrågan på ostron från restauranger med krav på hög kvalitet är stor, och de är sålda redan före de plockas. Lotta levererar till restauranger i hela Sverige.
Tack vare den goda tillgången på gigas, och att det faktiskt är bra för naturen ju fler man plockar, så ökar antalet dyktimmar stadigt. Nu jobbar andra kollegor också med gigas, vilket skapar bättre förutsättningar för hela branschen tack vare att man fått ytterligare en produkt att sälja. Hennes nästa projekt är att skriva en bok om sin företagsresa, och på ett enkelt och inbjudande sätt skapa intresse för ostron. Den släpps september 2020.

Tre båtar till havs

Långsjö Båtbyggeri
Ett växande företag som utvecklat den traditionella snipan till en modern båt.
André Andersson utbildade sig till båtbyggare på Orust, och började för 10 år sedan bygga egna båtar. Långsjö Båtbyggeri tillverkar ett par olika modeller av snipor och en lite större båt för helårsbruk, Manko, som André själv designat.
Förra hösten byggde de ytterligare en hall där de erbjuder vinterförvaring för cirka 40 båtar. Företaget har fem anställda, och det är Tove som är ansvarig för ekonomin. Under ett år har de kapacitet att tillverka 17-18 båtar.
Med driv och nytänk i en traditionell bransch utmanar Långsjö Båtbyggeri de större aktörerna med kvalitativa och prisvärda båtar.

Årets innovatör

Arbete i kohagen

Hencol
Hencol beslutsstödsystem kommer att förändra lantbruket i grunden, som mjölkroboten gjorde i slutet av 90-talet.
Hencol har utvecklat ett system med helt obemannad vägning av nötdjur, vilket ger ett bättre beslutsunderlag till lantbrukaren. När det RFID-märka djuret passerar vågstationen samlas viktdata in, vilket gör att man via IT-plattformen ser djurets exakta tillväxtkurva.
Bonden kan optimera fodret och på så vis gasa eller bromsa tillväxten och även undvika överutfodring. Slakten kan då planeras en till viss dag upp till 6 månader i förväg och samtidigt beräknas vad varje djur kommer att väga vid tillfället. Det blir en helt annan förutsägbarhet i produktionen, vilket ger en bättre ekonomi. Hencol är det enda företaget i världen som samlar in och använder Big Data och AI algoritmer som beslutsstöd inom djurhållning. Användaren kan med informationen som grund ta beslut, i realtid, baserade på riktiga fakta. Ambitionsnivån är hög – Hencol ska hjälpa till att digitalisera värdekedjan från foder till bord över hela världen.
Teknologin är också applicerbar på flera andra djurarter som hästar och djurparker t ex för bevarande av utrotningshotade arter.

VD Dag Kroslid framför en 3d-skrivare

Nordan
NorDan, tidigare Tanums Fönster, ett företag med väl grundade rötter i Tanum. Historian började med att Axel Olsson investerade i en kombimaskin och byggde upp ett snickeri i en källare för ca 70 år sedan. Företaget har sedan utvecklats under åren till att bli kommunens största privata arbetsgivare, vilket det är än idag. Det familjeägda företaget fick en ny familj som ägare, norska NorDan år 2005, som har fortsatt att satsa och utveckla fabriken i Tanum. Det senaste tillskottet är ett samarbete med Stora Enso och utvecklingen av fönster i biokomposit. Det har resulterat i att NorDan idag producerar världens första 3D-utskrivna fönster! Tack vare att företaget tidigt satsat på additiv tillverkning har de nu en fönsterprodukt på marknaden som tillverkas i en 3D-skrivare.
Materialet är en biokomposit med hög trähalt så den slutliga produkten uppför sig efter ytbehandling som ett träfönster men med mycket hög hållbarhet. Dvs man kan ta träspill och förädla till fantastiska produkter.
NorDan har idag Sveriges bredaste produktutbud med produkter i både trä, trä-aluminium, aluminium och uPVC.

Freddy Lund i en simulator

Tenstar Simulation
Företaget utvecklar och säljer simulatorbaserade utbildningsverktyg för entreprenadbranschen. Tenstar bidrar till en säker och effektiv utbildning som är kostnadseffektiv och miljövänlig. Produkterna främjar en bättre miljö, en säkrare arbetsplats, större möjligheter för studenter att öva och mer kostnadseffektiv utbildning.
Tenstar's simulatorer utnyttjar det senaste inom ingenjörskompetens och spelutveckling och bygger på kraftfull IT-teknologi som skapar realistiska miljöer och självinstruerande övningar.
Missionen är att minimera utsläpp, optimera inlärningsupplevelsen och förbättra säkerheten under och efter maskinförarutbildning inom anläggning, transport- och naturbruksbranscherna.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede