Stöd från regeringen

Regeringens logotype

Regeringen har vidtagit ett antal åtgårder för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige.

Här samlar vi information om de beslut som påverkar dig som företagare och vi har även tagit fram en lathundPDF (pdf, 215.1 kB) om stöden.

Regeringens stödpaket

 • Här finns en sammanställning från regeringenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om deras stöd till företag.
 • Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har gjort en översiktlig sammanställning över flertalet av de stödåtgärder och lagändringar som är framtagna för företag till följd av coronaviruset. I bilden kan du se vad som gäller för enskild firma respektive aktiebolag och om du är arbetsgivare eller inte.

  Bland stöden finns bland annat:

 • Stöd till företag baserat på omsättningstapplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vilket ska göra det möjligt för företag att klara den akuta krisen och samtidigt underlätta att ställa om och anpassa sin verksamhet. Storleken på stödet kommer att bero på företagets omsättningstapp och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

 • Korttidspermittering för minskade lönekostnader länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  syftar till att drabbade företag ska kunna behålla sin personal istället för att säga upp dem och på så sätt kunna växla upp snabbt igen när läget vänder. Stödet, som kan godkännas retroaktivt från 16 mars, innebär att företagens personalkostnader kan halveras samtidigt som de anställda får behålla över 90 procent av lönen.

 • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstermellan 1 mars och 30 juni 2020. Det införs även en nedsättning av egenavgifterna för att ge en motsvarande lättnad till enskilda näringsidkare. Det är möjligt att kombinera korttidspermittering och sänkta arbetsgivaravgifter.

 • Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterger hyresvärdar som sänkt den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april till 30 juni i vissa utsatta branscher möjlighet att söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen, dock högst 50% av den fasta nedsatta hyran.

 • Utökad avsättning till periodiseringsfondlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  gör det möjligt att avsätta hela den skattepliktiga vinsten för år 2019 till periodiseringsfond, upp till ett tak på 1 miljon kronor. Därmed kan många företagare få tillbaka preliminärskatt som de betalat under 2019.

 • Utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Staten tar tillfälligt under april och maj hela kostnaden för arbetsgivares sjuklöner. Även egenföretagare ersätts genom sjukpenningen.

 • Anstånd med skatteinbetalningar länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  För att stärka företagens likviditet ska de kunna få anstånd med skatteinbetalningar under ett år. De nya reglerna innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och moms.

 • Statlig lånegaranti till små och medelstora företag länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Staten garanterar upp till 70 procent av lånebeloppet som det drabbade företaget behöver låna. Riksgälden ställer ut garantin till kreditinstitut som i sin tur lånar ut till företagen.

 • Business Sweden has provided information in Englishlänk till annan webbplats (pdf, 1.4 MB) regarding the governmental support in the Corona crisis.

 • Riktlinjer och föreskrifter från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats hur företag ska agera för att minska smittspridningen, bland annat för restauranger.

 • Skatteverketlänk till annan webbplats bjuder dagligen in till livesända webbseminarier där du får information om åtgärderna och hur du praktiskt ska göra.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede