Kulturkalendarium

Filmvisning på Gerlesborgsskolan - "The Nile Hilton Incident"

En man från filmen The Nile Hilton Incident

THE NILE HILTON INCIDENT
Från 15 år. Längd: 1 tim 51 min. Regi: Tarik Saleh, Sverige

Filmen utspelar sig i Kairo 2011 under upptakten till den arabiska våren och med en handling baserad på ett uppmärksammat mord på en libanesisk sångerska några år före revolutionen i Egypten.
Polisen Noredin (spelad av Fares Fares), drar omkring och inkasserar mutor från smågangsters, för att sen dela på vinsten med sin farbror polischefen. Det korrupta systemet fungerar så länge pengarna rullar.
Filmen är inte någon solskenshistoria, När president Mubaraks jätteporträtt rivs ned från fasaderna och Tahrirtorget myllrar av demonstranter, har både polisen Noredin och Egypten genomgått en förändring. Filmen fick fem Guldbaggar 2018.

Fredag 19 oktober klockan 19.00 på Gerlesborgsskolan

Entré 100 kronor

Välkomna!

Bibliotekslördag - Tema hjältar
Biblioteket på Futura i Tanumshede

En riddare och en drake

Biblioteket i samarbete med Föreningen Norden , bjuder in till en Bibliotekslördag med temat Hjältar!
Det kommer bli en spännande dag med bland annat boktips, sagostund och quiz.

Lördag 20 oktober klockan 11.00 - 15.00 Biblioteket på Futura i Tanumshede

Klockan 11.00-12.00 Sagostund och pyssel för barn 3-8 år.
Begränsat antal platser. Anmälan till Anton Joling, 0525-180 99 eller anton.joling@tanum.se
Klockan 13.00 -15.00 Bokpresentation och quiz för vuxna.

Vi bjuder på fika och alla är varmt välkomna!

Bibliotekslördag: Biblioteket öppet 11.00 - 15.00

Utställning - "Painted" med Hanna Sjöstrand på Gerlesborgsskolan

Konstverk av Hanna Sjöstrand

Painted, Hanna Sjöstrand
Genom den brittiska konstnren Paul McCarthy välkomnar och undersöker Hanna Sjöstran den oundvikliga relation ett konstverk har med kontext och konsthistoria.
I sin film Painter från 1995 leker och ironiserar McCarthy, iklädd en stor clownlik näsa, över abstrakt expressionism och den modernistiskt affektfulle målaren. Sjöstrand har antecknat varje rörelse och kontakt McCarthy har med de målningar som skapas i filmen för att sedan med exakthet upprepa tillblivelsen av dem på nytt. Sjöstrand väver medvetet och självständigt in sig i konsthistorien och föreslår att ett konstverk samtidigt är estetik och koncept, materialitet och historia, kropp och reflektion, samt att ett verk kan vara originellt och samtidigt möjligt att återskapa i ny originalitet.

Hanna Sjöstrand (f. 1978), numera baserad i Oslo, har studerat på Konsthögskolan i Malmö, Konsthögskolan Valand och på Gerlesborgsskolan i Bohuslän.  Hanna Sjöstrand arbetar även för närvarande som huvudlärare på den konstnärliga grundutbildningen på Gerlesborgsskolan Bohuslän.

Utställningen pågår 12 september - 21 oktober
på Gerlesborgsskolan

Välkomna!

Höstföreläsning på Vitlycke museum med Po Tidholm - Läget i landet om landsbygdens kris

Författaren och föreläsaren Po Tidholm

Fotograf: Johan Bergmark

Po Tidholm ger en omvärldsanalys som behövs för att förstå vart landet är på väg och vilka krafter som kommer i rörelse då stora grupper hamnar i stadens skugga. Sverige kan inte längre betraktas eller behandlas som en enhet och det är viktigt att se hur det nya landskapet ser ut.
Han säger som det är, även om sanningen är smärtsam. Ända sedan Sverige började mäta inrikes flyttströmmar har städerna vuxit och landsbygden tappat folk, för att sedan långsamt glida in i ett sorgligt tillstånd av stagnation. Orsakerna är mer komplexa än man kan tro och har skiftat över tid, men att begripa dem är viktigt för alla som vill upprätthålla det demokratiska samtalet, göra investeringar eller nå människor med kulturella uttryck av olika slag. Föreläsningen är inspirerande och underhållande, trots verklighetsbeskrivningarnas mörker.

Po Tidholm är journalist och kulturkritiker, född och bosatt i Hälsingland, har blivit mycket uppmärksammad för sitt arbete om Norrland.

Söndag 21 oktober klockan 13.00 på Vitlycke museum

Fri entré
ngen föranmälan krävs, först till kvarn.

Välkomna!

Bokklubb på biblioteket i Bullaren

En hund med glasögon

För dig i årskurs 4-6!
Tycker du om att läsa, vill diskutera och tipsa andra om det du läst?
Under hösten har vi bokklubb på Bullarens bibliotek. Vi fikar och pratar om det vi nyss har läst, eller varför inte om gamla favoriter.

Måndag 22 oktober klockan 14.30 - 15.30 på Bullarens bibliotek

Även 26/11

Är du intresserad av att vara med eller har frågor? Hör av
dig till barnbibliotekarien Anton Joling: 0525- 180 99 eller anton.joling@tanum.se

Välkommen!

Öppen bokcirkel - Biblioteket på Futura i Tanumshede

Boken Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead

Välkommen till höstens öppna bokcirkel!
Höstens tema är jorden runt – berättelser från andra länder och kulturer.

För dig som älskar att läsa och vill samtala med andra om dina läsupplevelser. Tre tisdagar under hösten pratar vi om tre olika böcker. Kom dela med dig av dina läsupplevelser. Alla är välkomna – ingen föranmälan behövs.

Tisdag 23 oktober klockan 17.00 - 18.00 på biblioteket – kulturhuset Futura i Tanumshede

Boken vi pratar om är: ”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead – Kom och låna den på biblioteket!

Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr.
Den underjordiska järnvägen har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev "den underjordiska järnvägen" benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv. Det är en gastkramande berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

Boktipsarkväll på biblioteket i Hamburgsund

En stor hög med böcker

Vi träffas på biblioteket för boktips och samtal om läsning och annat över en kopp kaffe.

Onsdag 24 oktober klockan 18.00 - 19.30 på Hamburgsunds bibliotek

Även 28/11

Föranmälan till 0525-180 71

Välkomna!

Teater för förskolan, barn i åldern 2 -5 år
"Tappa bort" med Boulevardteatern

Tre personer som tittar upp ur en kartong

Teater för förskolan, barn hos dagbarnvårdare och hemmabarn ” Tappa bort” med Boulevardteatern spelas på Kulturhuset Futuras teaterscen i Tanumshede. För barn i åldern 2-5 år.

Onsdag 24 oktober klockan 09.30 och 10.45
Torsdag 25 oktober klockan 09.30 och 10.45
Fredag  26 oktober klockan 09.30 och 10.45

Om tre kompisar som tappar bort… Vad kan man tappa bort? Och kanske hitta igen… Sin mamma eller pappa…en kompis…sin snutte…sig själv? Vad händer när man står på huvudet? Har man tappat bort golvet då? Eller vad händer när man hittar något som man inte visste att man tappat bort. Lekfullt och absurt, musikaliskt och poetiskt! Situationskomik för de allra minsta om tre kompisar som tappar bort.

Fri entré

Läs mer om föreställningen på Boulevardteaterns hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmälan till 0525-180 00 efter annons i Veckovis/Björklövet onsdag 17/10

Föreställning - aiina aion "Metamorphoses - the forgotten art of transformation" på Vitlycke Centre for Performing Arts

En naken man kryper på klippor

aiina aïon ”Metamorphoses - the forgotten art of transformation”

“Gå i din förvandling ut och in.
Vilken var ditt livs mest smärtsamma erfarenhet?
Är dig drycken alltför bitter, bli till vin..”
- Marcia Sá Cavalcante Schuback ur “Lovtal till intet”

Fredag 26 oktober klockan 19.00 på Vitlycke - Centre for Performing Arts

Entré 50 kronor

Med avstamp i den grekiska mytologins ”metamorfoser”, varelser med en inneboende förmåga att förvandla sig själva till något annat, utforskar aiina aïon i verket ”Metamorphosis - the forgotten art of transformation” transformationen som en underutvecklad potential hos människan. Med inspiration från Japansk Butoh (mörkrets dans) utforskar hon den transmutativa förmågan hos den mänskliga kroppen att anta andra former och tillstånd av vara. ”Metamorphoses” är ett platsspecifikt performanceverk som utspelar sig i resterna av industrialismen. I ett eko från en svunnen tid som utgjort det teknologiska startskottet för det antropocena paradigmet. I en närmast rituell introspektion får vi möta den moderna människans kamp med sig själv, sin roll i världen och den förlorade anknytningen till naturen.
aiina aïon är en multidisciplinär konstnär baserad i Västra Götaland, Sverige. Hennes arbete rör sig i ett brett fält av koreografi, musik, performance och teater. Hennes praktik är ofta platsspecifik och utforskar frågor kring jaget och möjlighetshorisonten. I detta verk arbetar hon tillsammans med moderndansaren Linus Sundqvist och de två andra musikerna Anders Grönberg & Carl Carlström.

Mer information på Facebook evenemang
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsert med Karin Hellqvist och Heloisa Amaral på Gerlesborgsskolan

Två musiker Karin Hellvist och Heloisa Amaral

Karin Hellqvist och Heloisa Amaral framför verk fö̈r soloviolin och violin/ piano tillsammans med elmotorer och motoriserade föremå̊l. Det är tonsä̈ttarna Lisa Streich, Marianthi Papalexandri-Alexandri och Johan Svensson som utvecklat olika typer av motorkonstruktioner och skrivit verk för Karin Hellqvist/duon. Konserten ingår i en turné inom nätverket Klangbotten.

Lördag 27 oktober klockan 19.30 på Gerlesborgsskolan

Entré 120 kronor, fri entré under 18 år

Välkomna!

Höstföreläsning på Vitlycke museum med Hella Nathorst-Böös - Häxans trädgård

En koppargryta som det kokas i över öppen eld

Författaren till boken "Häxans årstider – magisk trädgård året runt" låter växterna vägleda läsaren till en magisk dimension av trädgård och vardag. Inte bara på sommaren, utan hela året. Månadsskiftet oktober – november är häxornas mest magiska tid och i boken förklaras varför.
I boken porträtteras ett femtiotal växter från nordisk natur och trädgårdar. Här berättas varje växts fascinerande historia och hur de kan användas både i hälsokurer och i magiska ritualer. Boken inspirerar till häxigt blompyssel och att blanda egna förtrollande naturparfymer. Recept ges på fruktbarhetsbullar – sådana som bakades av våra förmödrar redan på järnåldern.
Med hjälp av boken kan läsaren följa årshjulet och leva mer i samklang med naturen.

Författaren och häxan Hella Nathorst-Böös har tidigare skrivit de bästsäljande böckerna "Häxans Trädgård – läkeväxter förr och nu" och "Häxans Hus – handbok för ett giftfritt liv". Hon håller även workshops i att tillverka naturliga hudvårdsprodukter och parfym, och leder stadsvandringar med tema läkeväxter och häxprocesser.

Söndag 28 oktober klockan 13.00 på Vitlycke museum

Fri entré
Ingen föranmälan krävs, först till kvarn!

Välkommen!

Filmföreningen Tanum

En man som talar i en megafon

Under hösten blir det sju måndagskvällar där vi ser på film
och diskuterar efteråt över en fika. Anmälan krävs, maila Mikael Andersson eller gå med i Filmklubb Tanum på Facebook.

Måndag 29 oktober klockan 18.30 på Kulturhuset Futura i Tanumshede

Även 12/11, 26/11 och 10/12

Medlemskap krävs i Tanums Filmförening.
Kontakta och maila Mikael Andersson eller gå med i Filmklubb Tanum på Facebook. På så vis får du information om kommande sammankomster och teman.
För mer information: mikael.andersson@tanum.se eller Facebook Filmklubb Tanum

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Afternoon Tea på Bullarens bibliotek

En tekopp som står på en trave med böcker

Välkommen till en mysig stund tillsammans med böcker, film, samtal och fika!

Tisdag 30 oktober klockan 16.00 - 17.30 på Bullarens bibliotek

Även 4/12

Föranmälan senast dagen innan: 0525 -182 34 eller 
0525- 180 54

Eldfest på Vitlycke museum

Eldfest med två som dansar med gnistrande eldpinnar

Fotograf: Nicklas Sjöberg på Npics Photo

Säsongen på Vitlycke lider mot sitt slut och vi passar på att bjuda in till en sista kväll, en kväll i eldens tecken. Kom och prova på cirkus, se en ledshow och missa inte den brinnande finalen.
Duon Eldfågel landar vid Vitlycke museum med en magisk och stämningsfull eldshow du inte får missa! Kom och upplev en vacker och intensiv föreställning där välkoreograferad elddans möter teknisk skicklighet. Med eldslukning, brinnande klot, eldsolfjädrar, eldstavar och virvlande gnistor skapar de en upplevelse som förtrollar publik i alla åldrar.

Lördag 3 november klockan 16.00 - 20.00 på Vitlycke museum

Café Bronze kommer att ha mat till självkostnadspriser så kom och samlas kring elden med oss!

Välkomna!

Öppen konstverkstad för barn på Gerlesborgsskolan

En färgglad barnmålning

Öppen konstverkstad för barn upp till 13 år.
Måleri, teckning och skulptur under ledning av Carina Paulsson.

Söndag 4 november klockan 10.00 - 13.00 på Gerlesborgsskolan

Även 9/12

Plats: stora ateljén

Entré: 40 kronor/barn betala med swish eller kontanter.
Ingen föranmälan, begränsat antal platser.
Vi börjar sälja biljetter klockan 09.45!
Bär gärna oömma kläder.
Gerlesborg Kök o Kafé har öppet!

För mer information kontakta Elin Wikström, verksamhetsledare: 0708-38 29 58, elin@gerlesborgsskolan

Filmvisning på Gerlesborgsskolan - "Villebråd"

En man och en kvinna på en bänk från filmen Villebråd

VILLEBRÅD
Från 15 år. Längd: 2 tim 8 minuter. Regi: Agnieszka Holland, Polen
Filmen handlar om djur, jakt och mord. Filmen är dels ett kriminaldrama med djur och natur i bärande roller där allt från insekter till vildsvin får kameratid, dels en studie i sadism som visar hur alla levande varelser drabbas. Döden ligger som en skugga över en del av filmen och är samtidigt en kommentar till dagens auktoritära och kvinnofientliga polska styre.
Regissören Agnieszka Holland är ett aktat namn inom europeisk film och har på senare år även regisserat avsnitt av flera stora tv-serier, bland annat ”The Killing” och ”House of cards”.

Lördag 10 november klockan 19.00 på Gerlesborgsskolan

Entré 100 kronor

Välkomna!

Galleri Ranrike - Utställning med elever från Gerlesborgsskolan

Ett konstverk av Sofie Månsson

Elever från Gerlesborgsskolan
Sofie Månsson och Gustaf-Emanuel Berglund

Utställningen pågår 12 oktober – 16 november på Galleri Ranrike

Galleri Ranrike, Tanums kommunhus,
Apoteksvägen 6, Tanumshede
Öppettider: måndag – fredag kl. 08 - 16.30

Mycket Välkomna!

Tanum Kultur & Fritid 0525-182 00

Bibliotekslördag med besök av Joakim Hermanson på Kulturhuset Futura

Äventyraren Joakim Hermansson

Föredrag "Ute och cyklar" med Joakim Hermanson.
Cykeln är historiens bästa uppfinning! Den gör både dig och planeten frisk. Den är prisvärd, lätt att förstå, den släpper inte ut någon koldioxid och den gör dig stark. Och lycklig. På en cykel färdas du i en fart du begriper. Huvudet kommer fram samtidigt som kroppen. Cykeln låter dig resa med alla sinnena. Ett inspirerande föredrag om lusten, livet och planeten vi bor på. Från en dåligt vadderad cykelsadel, på långsam färd över jordens alla bebodda världsdelar, betraktar Joakim förtjust, förundrat och förfärat sitt eget och Moder Jords liv. Och kanske också ditt? Vem är det som egentligen är ute och cyklar?!

Lördag 17 november klockan 13.00 på Kulturhuset Futura i Tanumshede

Fri entré

Bibliotekslördag - Biblioteket öppet 11.00 - 15.00

Varmt välkomna!

Bokklubb på Fjällbacka bibliotek

En liten vit hund med glasögon

Bokklubb på biblioteket i Fjällbacka för dig i årskurs 4-5!

Tycker du om att läsa, vill diskutera och tipsa andra om det du läst?
Under hösten startar vi upp igen med bokklubben på Fjällbacka bibliotek. Vi fikar och pratar om det vi nyss har läst, eller varför inte om gamla favoriter.

Måndag 19 november klockan 13.30 - 14.30 på biblioteket i Fjällbacka

Är du intresserad av att vara med eller har frågor, hör av dig till barnbibliotekarie Anton Joling: 0525- 180 99 eller anton.joling@tanum.se

Välkommen!

Öppen bokcirkel - Biblioteket på Futura i Tanumshede

Boken Skovelmästaren - Berättelser från Kolyma av Varlam Sjalamov

Välkommen till höstens öppna bokcirkel!
Höstens tema är jorden runt – berättelser från andra länder och kulturer.
För dig som älskar att läsa och vill samtala med andra om dina läsupplevelser. Tre tisdagar under hösten pratar vi om tre olika böcker. Kom dela med dig av dina läsupplevelser. Alla är välkomna – ingen föranmälan behövs.

Tisdag 20 november klockan 17.00 - 18.00 på biblioteket – kulturhuset Futura i Tanumshede

Boken vi pratar om är: ”Skovelmästaren – Berättelser från Kolyma” av Varlam Sjalamov – Kom och låna den på biblioteket!

Sovjetiska Fjärran Östern, en dag i slutet av trettiotalet. En grupp soldater dyker upp i arbetslägret och de redan omänskliga villkoren hårdnar. Plötsligt tvingas fångarna till dygnslånga arbetspass. De som vägrar eller inte orkar skjuts som förrädare. Den stalinistiska terrorn har nått världens mest avlägsna hörn.
En man spränger glatt bort sin ena hand för att slippa arbeta. En stupfull lägerkommendant låter sätta en trött häst i häkte. Någon mördar för att få vara fri en timme. En annan undkommer avrättning av en osannolik tillfällighet.
Berättelsecykeln "Skovelmästaren" hör till de mest centrala skönlitterära verken om det sovjetiska lägersystemet GULAG.
Varlam Sjalamov (1907-82) tillbringade närmare 20 år i sovjetiska arbetsläger. Efter frigivandet bosatte han sig i Moskva, där han verkade som poet och journalist. 

Galleri Ranrike - Utställning med Johan Egerkrans

En illustration med en varulv som slukar månen av Johan Egerkrans

Johan Egerkrans

Bokillustrationer

Utställningen pågår 23 november – 18 januari 2019 på Galleri Ranrike

Galleri Ranrike, Tanums kommunhus,
Apoteksvägen 6, Tanumshede
Öppettider: måndag – fredag kl. 08 - 16.30

Mycket Välkomna!

Tanum Kultur & Fritid 0525-182 00

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Kulturverksamhet

Tel. 0525-182 32

Besöks/postadress

Granvägen 1
457 30 Tanumshede