Förbered dig för kris

Samhällets krisberedskap bygger på att alla tar ett ansvar. Samhällets resurser kommer att vara ansträngda och i första hand gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Det egna personliga ansvaret innebär att du i händelse av en kris ska vara förberedd. Du ska kunna hantera en svår situation och de omedelbara behov som kan uppstå på egen hand, utan stöd från myndigheter.

Det egna ansvaret vid en samhällsstörning

Att kunna klara sig utan el och vatten är ingen lätt situation. Men de flesta av oss klarar det under en period om vi tänker efter före. Därför är det bra om du redan nu förbereder dig för att klara en samhällsstörning.

Klara dig i en vecka

Rekommendationen från regeringen är att man ska klara sig utan stöd i en vecka. Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Rekommendationen är en veckas beredskap med mat, vatten, värme och kommunikation. Det kallar vi för att ha en hemberedskap. Om du har det du behöver under den första veckan, får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut om ditt fortsatta agerande. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva.

Om du är förberedd bidrar du till att alla runt omkring dig, ja till och med hela landet, kommer att klara en svår påfrestning bättre.

På Myndigheten för samhällskydd och beredskap finns information om hur du förbereder dig för kris. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information inför och i händelse av en kris

För att söka information vid kriser, lyssna på radio P4 eller ring 113 13 som är det nationella informationsnumret. Vid nödsituationer som kräver omedelbar hjälp – ring 112.