Sommar, sol och simskola

Dyk från bryggan
Ett av Jonas försök på längddykningen.

"Kom igen, bara lite till, det är sååå nära. Nästa gång klarar du det, eller hur?"

Entusiasmen är stor på årets simskola i Grunnevattnet, både bland lärarna, föräldrarna och barnen. Alla hejar fram alla och när någon klarar sin distans eller sitt prov blir det jubel och applåder. Det är en solig, varm och vindstilla dag i Grunnevattnet. Temperaturen i vattnet är 20 grader, på land varmare.

Jonas, 9 år, håller på att ta Silvermärket. Han har på simskolans tredje dag redan klarat av 300 meter bröstsim, 150 meter ryggsim, flyta i två minuter, och två djupdyk på 1,5 meter. Idag har han kämpat med längddyk, åtta meter ska han klara. Försöken var många och bra men helt fram kom han inte. Det blir att ta nya tag imorgon. Återstår gör 150 meter klädsim och att bevisa att han har kunskaper om livräddning. Sedan har han Silvermärket i sin hand.

- Målet för sommaren är att ta Silvermärket och Kandidaten, säger Jonas.

Det är inte bara Jonas som kämpar med längddyk denna dag. Många gör tappra försök och längden varierar mellan 8-15 meter, beroende på vilket märke som tas.

Jonas bror Henrik, 12 år, passar på att simma ryggsim, vindstilla som det är. Han hinner simma sina 1 000 meter under lektionen. Det är en av distanserna i Bronsmagistern som han håller på med.

Simlärarna, Sandra Kristinegård och Matilda Tollesson, har fullt upp med att kolla barnens färdigheter. Någon flyter, någon dyker, någon simmar och alla undrar de när de har klarat "målet".

Simskola i Tanums kommun finns i Grunnevattnet, Huds moar, och Sundshult, Bullaren. Totalt finns fem simskollärare som har cirka 110 elever i åldrarna 5-15 år under fyra veckor.

Klarar Jonas Kandidaten får han simma med pilkrans i håret på avslutningen den 25 juli.

Skönt att flyta i vattnet.

En perfekt vindstilla dag att klara flytövningen.

Lärare och deltagare i simskolan.

Lärare och elever vid bryggan.