Tillgänglighetsredogörelse Castor

Vi strävar efter att våra e-tjänster ska vara tillgängliga för så många användare som möjligt, oavsett individuella förutsättningar. Genom att bland annat använda Bootstrap-ramverket som grund i vår utveckling följer vi riktlinjerna i WCAG 2.1 och Myndigheten för digital förvaltnings (DIGG).

Principer för vår digitala tjänsteutveckling

Uppfattbart
Innehåll ska vara tillgängligt för alla sinnen. Detta innebär att text, bilder, ljud och video är tillgängliga på olika sätt, såsom textbeskrivningar för bilder och undertexter för video.

Hanterbart
Gränssnittet ska vara enkelt att använda och navigera i, även med hjälpmedel.

Förståeligt
Innehåll och gränssnitt ska vara tydliga och lätta att förstå. Språk och struktur ska vara konsekvent och logiskt uppbyggda.

Robust
Tjänster vi tar fram ska vara tekniskt hållbar och kompatibel med olika hjälpmedel.

Åtgärder för tillgänglighet

Kontinuerlig testning och uppföljning: Vi testar regelbundet systemet för att identifiera eventuella hinder för användare. Detta inkluderar interna automatiserade tester och genomgångar baserade på etablerade tillgänglighetsstandarder.

Ständiga förbättringar: Vi engagerar oss i att kontinuerligt förbättra våra e-tjänster genom att följa de senaste riktlinjerna och bästa praxis inom tillgänglighet.

Kända brister vi arbetar med

Trots våra ansträngningar är vi medvetna om att det finns områden där våra e-tjänster inte fullt ut uppfyller tillgänglighetskraven. Exempel på kända brister:

Navigering
Det kan förekomma situationer där navigeringen inte fungerar optimalt för alla användare.

Visuell kontrast
Kontrasten mellan text och bakgrund är ibland inte tillräcklig.

Innehåll
Rubriker, länkar, förkortningar och liknande har brister i vissa e-tjänster.

Alternativtext
Bilder och ikoner saknar i vissa e-tjänster alternativa texter.

Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra tillgängligheten i vårt system, och de ovan nämnda punkterna hanteras strukturerat i kommande utveckling i dialog med våra kunder samt övriga leverantörer utifrån deras respektive ansvarsområden.

Senaste granskningen gjordes den 30 september 2024.