Vår omsorgschef berättar det senaste om vaccineringen

Omsorgschef Sirene Johansson

Här kommer en dagsfärsk vaccinrapport för Tanums kommun. Sirene Johansson, omsorgschef berättar hur läget är i vår kommun.

Syntolkning:

Hej! Jag heter Sirene Johansson och jag är omsorgschef i Tanums kommun. Jag ska ge er den senaste uppdateringen kring hur vi ligger till med våra vaccinationer.

När det gäller våra omsorgstagare så kommer 320 omsorgstagare och anhöriga till de omsorgstagare som bor hemma att ha fått sin andra dos. Det här innebär att de omsorgstagare som våra kommunala sjuksköterskor vaccinerar nu är färdig vaccinerade.

När det gäller personalen då, så har jag tidigare berättat att det är 600 personer som är fullvaccinerade. Nästa vecka kommer ytterligare 45 vård- och omsorgspersonal att ha fått sin andra dos. Och den här veckan så kommer 60 personer att vaccineras med sin första dos. Och då är det personal inom funktionshinder och de inom äldreomsorgen som gärna ville vaccinera sig men var förhindrade då när vi genomförde vaccinationerna i januari. Det vaccinet som kommer nu är inte heller så känsligt som det förra, och det innebär att överskjutande doser kan vi lämna tillbaka till Regionen (VGR).

Jag har också fått information från vårdcentralerna som nu har vaccinerat i fas 1. Alltså alla med hemtjänst och deras anhöriga har fått sin första dos.Man har också påbörjat vaccinationerna i fas 2. Det vill säga de här grupperna 65-plus, riskgrupper och personer som omfattas av LSS, alltså funktionshinderverksamheten. De börjar med de äldsta, så 85-plus har blivit kontaktade och har fått reda på hur de ska göra för att kunna få sitt vaccin. Så man vaccinerar alltså utifrån ålder med äldst först och man fortsätter sedan allt eftersom vaccinet kommer. Personer som omfattas av LSS, och som inte har kommunal hälso- och sjukvård. Kommer också att få sin första dos denna veckan.

Det är jätteroligt att få berätta hur långt vi har kommit i vaccinationerna!

Och jag kan också passa på att berätta att vi inte har någon smitta bland våra omsorgstagare här i kommunen. Och att det nu är endast ett fåtal i personalen som är sjukskrivna på grund av covid-19 i personalen.

Tillsammans hjälps vi nu åt med vårt viktigaste uppdrag! Att förhindra smittspridningen i vår kommun. Tack!

För mer information om den allmänna vaccineringen besök 1177.se eller din vårdcentrals hemsida.