Vad innebär de nya rekommendationerna för dig som privatperson?

Den 1 juni infördes lättnader för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. För privata sammankomster har det inte skett någon förändring.

Vad är en privat sammankomst?

En privat sammankomst är en träff vars huvudsyfte är det sociala umgänget så som till exempel studentfester, födelsedagskalas, bröllopsfester, dop- och begravningsfikor. Även middagar är exempel på privata sammankomster. Däremot räknas inte ceremonier som till exempel dop-, vigsel- och begravningsceremonier.

Rekommendationerna innebär avrådan från privata fester utanför närmaste kretsen. Vill du hyra en lokal för privat fest, får man inte vara fler än 8 personer i lokalen.

Fortsatt gäller också grundläggande rekommendationer och att arbeta hemma om möjligt

Vad är allmän sammankomst och offentlig tillställning?

Kan en privatperson arrangera en allmän tillställning? Krävs tillstånd för det?

Allmän sammankomst är en träff som anordnas för allmänheten eller där allmänheten har tillträde. Exempel på allmänna sammankomster kan vara demonstrationer, teater- och bioföreställningar, konserter, sammankomster för religionsutövning och cirkusföreställningar.

Offentlig tillställning är enligt ordningslagen en tillställning som anordnas för allmänheten eller där allmänheten har tillträde. Exempel på offentliga tillställningar kan vara tävlingar och uppvisningar i idrott och flygning, danstillställningar, tivoli och festtåg, marknader, mässor och stadsfester.

Du som privatperson kan arrangera en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning men du behöver göra en ansökan hos polisen. Läs mer i dessa länkar

Dessa deltagarbegräsningar vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning gäller:

  • Inomhus, ej anvisad sittplats: max 8 personer
  • Inomhus, anvisad sittplats: max 50 personer
  • Utomhus, ej anvisad sittplats: max 100 personer
  • Utomhus, anvisad sittplats: max 500 personer
  • Motionslopp: max 150 deltagare