Vad betyder de nya restriktionerna för dig som har restaurang eller/och är arrangör?

Från och med 1 juli sker en rad förändringar. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har tidigare presenterat en plan i fem steg över hur och när de restriktioner som har införts i Sverige och de råd och rekommendationer som givits under pandemin kan anpassas och helt upphävas.

Ni är varmt välkomna att kontakta näringslivsutvecklarna, eller livsmedels- och alkoholhandläggare (kontaktuppgifter längre ner) om ni har frågor kring hur de ändrade restriktionerna påverkar olika aktiviteter ni planerar i er verksamhet i sommar, så ska vi försöka hjälpa er att tolka och tyda vad som gäller.

Från 1 juli gäller följande:

Restauranger

  • Regleringen av öppettider för serveringsställen upphör och nu gäller ordinarie öppettider enligt serveringstillståndet.
  • Ingen övre gräns vad gäller antalet personer, men sällskap ska kunna hålla 1 meters avstånd till andra sällskap.
  • Storleken på ett sällskap inomhus ökas till 8 personer.
  • Begränsningen på storlek för sällskap slopas på uteserveringar.
  • Sällskap ska sitta ner och kunna hålla avstånd såväl inomhus som utomhus.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

  • Antalet deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler höjs till 50.
  • Inomhus tillåts 50 deltagare vid olika evenemang, utan anvisad sittplats, eller 300 sittande.
  • Utomhus tillåts 600 deltagare utan anvisad sittplats, eller
    3 000 sittande.

De allmänna råden om att hålla avstånd och att undvika trängsel finns kvar. Trängselproblematik uppstår framför allt vid köer till entréer, toaletter, barer och liknande – tänk på att regeln om att hålla avstånd även gäller i dessa lägen.

Mer information om anpassningen av restriktionerna finns på Folkhälsomyndighetens sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om förutsättningarna infrias beräknas nästa anpassning av restriktioner att ske 15 juli.

Kontaktpersoner vid frågor:

Peter Husberg, alkoholhandläggare, peter.husberg@tanum.se, 0525-181 02

Samuel Lindh, livsmedelshandläggare, samuel.lindh@tanum.se, 0525-181 41

Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare, elenor.olofsson@tanum.se, 0525-181 09