Utökad tillsyn

Exempelbild

Miljöavdelningen har utökat tillsynsarbete för att förhindra trängsel samt se att Folkhälsomyndighetens föreskrifter för att begränsa smittspridning på restauranger och caféer följs.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter för att förhindra smitta på restauranger och caféer innebär krav på att förhindra trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar. Det finns inget förbud mot bufféservering eller take away i föreskriften.

Detta innebär att du som verksamhetsägare har en skyldighet att:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir träng­sel är detta tillåtet.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Ni ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.

Livsmedelsinspektörerna i Tanums kommun ber er även att se över andra ställen i er verksamhet där köbildning kan ske, till exempel menytavlor, kassor och toaletter.

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om de nya reglerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rutiner för egenkontroll

Som ett led i er egenkontroll ska ni ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Ni behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Ni behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Följ gärna Folkhälsomyndighetens råd om hygien. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelsverkets frågor och svar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smittskyddsläkaren har rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna.

Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Länk till Folkhälsomyndighetens föreskrift. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor om din verksamhet kontakta kommunens livsmedelsinspektörer via kundcenter 0525-180 00.