Tanum tar gemensamma tag mot ofrivillig ensamhet bland seniorer

Tanums kommun gör sedan september i år en riktad satsning för att öka gemenskap och minska ofrivillig ensamhet bland seniorer. Fler mötesplatser och mer uppsökande verksamhet är en del av lösningen.

Att bli senior innebär stora förändringar i livet. Självklara sammanhang som arbete och aktiviteter kan bli mer avlägset. De som känner sig ofrivilligt ensamma längtar främst efter gemenskap med andra (källa Socialstyrelsen), därför heter arbetet med ofrivillig ensamhet Projekt Gemenskap.

Annika Christensson, gemenskapssamordnare

Annika Christensson

Annika Christensson är anställd i kommunen som gemenskapssamordnare.

– Anledningarna till ofrivillig ensamhet är många och det kan drabba alla! Att känna sig ofrivilligt ensam är något kommunen vill vara med och motverka eftersom det skapar ett onödigt lidande. Har man väl blivit isolerad av sin ensamhet kan det vara svårt att ta första steget till nya gemenskaper, berättar Annika.

Annikas roll består av några olika delar: dels att stötta gemenskaper som redan finns, inom kommunen och inom civilsamhället, dels informera seniorer om vilka aktiviteter som finns för de som längtar efter nya kontakter. En annan underbar del är att jobba uppsökande med de som vill ha sällskap första gången de ska besöka en ny aktivitet.

Tanum kan stoltsera med ett starkt föreningsliv och engagemanget för såväl sport som kultur och sociala frågor är stort. Pensionärsföreningarna och hembygdsföreningarna är i högsta grad aktiva och lockar med sin gemenskap många seniorer. Mattcurling, trivselträffar och vandringsgrupper är exempel på aktiviteter som pågår året runt.

Café på Fjällbacka service öppnar 18 januari

Kommunen har fått stor hjälp av lokala föreningar och enskilda frivilliga att åter bemanna caféet på Fjällbacka service! Den 18 januari klockan 13.00 öppnas luckorna på nytt till det tidigare så populära caféet. Caféet håller öppet klockan 13-16 torsdagar och fredagar. Det kommer att finnas ett enklare utbud av fika, möjlighet till gemenskapsträffar och kulturella upplevelser

Varannan vecka kommer ABF anordna underhållning för alla besökare.

– Caféet ligger i hjärtat av byggnaden, i korsvägen mellan vårdcentralen, biblioteket och det särskilda boendet. Förhoppningen är att caféet och kulturutbudet ska nyttjas av alla som besöker Fjällbacka Service oavsett ålder, säger Annika.

Senior i Tanum

För att lättare hitta information om aktiviteter, stöd och hjälp samt kontaktinformation till föreningar som lockar seniorer så har kommunen en ny sida på sin webbplats som heter Senior i Tanum. Besök gärna den och ge tips på vad den borde innehålla.

- Under våren händer det mycket spännande! Bland annat arrangerar vi samtalsgrupp om livet, prova-på-skola med olika sporter och seniormässa. Mer information om aktiviteter finns på sidan Senior i Tanum.

Frivilliga sökes!

Vill du vara med och bidra till att bryta isolering och skapa mötesplatser för de som känner ett behov av mer gemenskap?

– Det skulle vara fantastiskt att bygga upp ett frivillignätverk av personer som vill hjälpa till med allt från utflykter för de som bor kvar hemma till högläsning på SÄBO, säger gemenskapssamordnaren Annika.

Hör av dig till Annika om du har idéer eller vill engagera dig på 072 142 04 08 eller annika.christensson@tanum.se

- Alla i samhället behövs för att öka gemenskapen, avslutar Annika.

Vad du som medmänniska kan göra för en person som känner sig ensam

  • Ensamhet kan vara självvald. Ställ frågan om du undrar.
  • Ser du en bekant som verkar ensam, fråga om hen vill äta lunch eller fika.
  • Ring ett samtal till någon du tror skulle bli glad. En kvart i veckan kan de flesta avvara.
  • Det räcker ibland med att bara stanna och byta några ord
  • Ta kontakt och fråga hur någon mår. Var inte rädd för att du behöver ta ansvar för det du får höra, du bestämmer dina gränser själv.
  • Var inte rädd att säga eller göra något klumpigt, det är ofta bättre att säga något ogenomtänkt än ingenting alls.

Källa: Västra Götalandsregionen folder ”Känner du dig ensam eller vet du någon som gör det”