Tanums kommun utbildar i klimatuppföljning

Hur kan kommuner på ett enkelt och enhetligt sätt följa upp sina klimatutsläpp? Svaret kan ligga i den modell Tanums kommun arbetat fram – och som nu sprids till hela Västra Götalandsregionen genom en digital utbildning.
I kommunens tidigare klimat- och miljöstrategi fanns ett mål om att minska utsläppen från den egna verksamheten med 20 procent på fem år.
– För att kunna följa upp det behövde vi ett verktyg som gjorde det möjligt att jämföra utsläpp över tid, berättar Lilja Gunnarsson, klimat- och miljöstrateg i Tanums kommun.
Modellen väckte snabbt intresse bland grannkommunerna och tillsammans med Fia Johannesen, miljöstrateg i Trollhättans stad, fick Lilja i uppdrag av Fyrbodals kommunalförbund att vidareutveckla modellen – med målet att fler kommuner ska kunna använda den i sitt klimatarbete.
Fyra nyckeltal
Klimatuppföljningsmodellen bygger på fyra nyckeltal som speglar de största utsläppskällorna inom kommunal verksamhet: energi, livsmedel, byggnation och transporter.
– Dessa områden står för en stor del av utsläppen samtidigt som de är förhållandevis enkla att mäta, säger Lilja. Genom att följa nyckeltalen över tid får kommunen en tydlig bild av var klimatpåverkan är som störst – och kan rikta sina åtgärder där de gör mest nytta.
Nyckeltalen ger inte en heltäckande bild av hela kommunens klimatpåverkan, men de fungerar som indikatorer för att följa utvecklingen över tid inom den egna organisationen.
Beräkningar i Excel
Deltagarna får tillgång till ett verktyg i form av en excel-fil, där de med hjälp av fördefinierade emissionsfaktorer kan fylla i data och få ut nyckeltal. Under utbildningen går man igenom hur data samlas in, hur filen används och hur resultaten kan tolkas.
– Vår ambition är att göra det så lätt som möjligt för kommunerna att komma igång, säger Lilja. Utöver beräkningsresultaten får man också en bättre kännedom om de olika verksamheterna i sin kommun.
Från Tanum till hela Västra Götalandsregionen
När arbetet med beräkningsmodellen startade i Fyrbodal kom det många frågor från kollegor i andra kommuner. Det blev tydligt att verktyget behövde spridas till fler. Därför har Västra Götalandsregionen tagit beslut om finansiering och erbjuder nu alla kommuner i regionen att gå den digitala utbildningen i klimatuppföljning för kommunal verksamhet. Klimatberäkningsverktyget kan användas för att uppfylla klimatlöfte 1 i kommunernas klimatlöften — en satsning inom Klimat 2030 som fokuserar på årlig uppföljning av klimatarbetet. Vi har precis avslutat vårens utbildningstillfällen och kommer att fortsätta under hösten.
– Det känns jätteroligt att vi kan dela med oss av det vi har tagit fram och se att det kommer till nytta för fler, avslutar Lilja entusiastiskt. Klimatutmaningen är gemensam och lösningarna blir starkare när vi samarbetar.