Tanums kommun tecknar avtal med lokal producent av alcogel

Tanums kommun har tecknat ett avtal med Vasco AB i Fjällbacka. Vasco ställer om och växlar upp för att klara av att tillverka oparfymerad tvål och alcogel till kommunens omsorgsverksamhet när de vanliga leverantörerna inte klarar av att möta efterfrågan just nu.

Kommunen arbetar med materialförsörjning både på kort och lång sikt, vilket kan jämföras med kommunernas uppdrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att ha en plan för personalförsörjning på olika plan för minst 6 månader.

Just oparfymerad tvål och alcogel har varit svåra att få genom Tanums kommuns tidigare upphandlade leverantörer i den mängd som nu behövs. Därför har man ställt frågan till Vasco AB, som tidigare levererat i små mängder, och i dagarna skrevs ett avtal med Vasco AB i Fjällbacka för dessa produkter under kommande halvår.

4 000–5 000 liter oparfymerad tvål och 2 800 liter alcogel

Alla anställda i företaget jobbar i produktionen och lite extra personal behövs till och ifrån. Det är stora mängder för det lilla företaget att leverera under kommande halvår. Och Vasco ställer dessutom upp med lagerhållning, så att produkterna kan tillverkas och levereras/hämtas allt eftersom det går åt.

Avtalet innebär att Tanums kommun nu har säkerställt leveranser om 4 000–5 000 liter oparfymerad tvål och till att börja med cirka 2 800 liter alcogel. Produkter som Vasco redan har i sortimentet men behövt ändra recepten på för att anpassas till kommunens verksamhet.

Intensivt arbete

-Vi har tillsammans med Vasco arbetat intensivt en period nu för att hitta denna lösning. Alla parter har gjort sitt yttersta för att det ska gå snabbt, smidigt och för att hitta ett avtal som Vasco dels kan klara och som möter vårt behov över tid, säger Paula Kellett, upphandlare på Tanums kommun.

-Det känns roligt att hitta en lokal leverantör och vi är tacksamma för att Vasco känner så starkt för sin hemkommun, fortsätter Paula. -Avtalet ska ses som ett komplement till de tidigare ramavtalen som finns för kommunen och övriga försörjningskanaler som arbetas fram på uppdrag av regeringen.

Omtyckt alcogel och oparfymerad tvål

Den ph-neutrala laktotvålen i ordinarie sortiment är parfymerad, men med det nya receptet är den luktfri. Även om alcogelen har funnits i Vascos sortiment sedan tidigare så är det en omställning att kunna producera den här mängden under perioden och bristen på råvaror gör att man även här har gjort om och laborerat fram ett nytt recept.

-Alcogelen för händerna är återfuktande och mjuk, det är viktigt för de som använder den många gånger om dagen, säger Lotta Kristiansen, VD på Vasco.

-Vi är stolta över det beröm våra kunder ger alcogelen. Just nu skulle vi kunna producera dygnet runt men vi får inte tag på den mängden råvaror. Det är frustrerande men just nu så är världen så här, avslutar Lotta.

Fakta om Vasco AB

Vasco AB är ett kemiskt-tekniskt företag som producerar kemiska produkter och hygienprodukter och finns i Fjällbacka. Allt inom fordonsvård, avfettningsprodukter, limmer, rengöringsmedel för hushållet, lokalvård, och en del hygienprodukter är det de bland annat arbetar med idag. Det mesta är private label, produkt med kunders etiketter. Vasco är måna om miljön och vill producera effektiva produkter. Vasco har en egen butik i tillverkningslokalerna i Fjällbacka och det finns även några återförsäljare i kommunen.