Tanums kommun - näst största turistkommunen och flest fritidshus i hela Bohuslän.

Exempelbild

Kända och livskraftiga kustsamhällen som till exempel Resö, Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund, en världskänd och välbesökt skärgård, en ombytlig natur med karga klippor och vidsträckta skogar för friluftsliv, är en fin beskrivning av Tanums kommun. Med dessa förutsättningar är det inte svårt att förstå att antalet fritidshus och besökare är många. Vi är fler och fler som vill bo här. Under 2020 valde 760 personer att flytta hit och bosätta sig.

Flest fritidshus i Bohuslän

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) ligger 6 572 av de totalt 39 341 fritidshusen i Bohuslän i Tanums kommun, vilket gör Tanum till den kommunen med flest fritidshus. På andra plats kommer Orust med 6 084 fritidshus. Till Tanum har också personer utanför landets gränser lockats och 21 procent av fritidshusen är utlandsägda, bara Strömstad har fler (41 procent) år 2019.

Mikael Sjölund har haft fritidshus i Fjällbacka i över tio år och familjen nyttjar fastigheten året runt. På frågan varför de väljer att spendera fritiden i Fjällbacka funderar Mikael en stund och svarar lite poetiskt: - Vi lever livet i Tanum. Det finns en närhet till naturen som följer årstiderna. När våren vaknar och vi tar den första fikan på Café Bryggan. Sedan sommarens puls och doppet på Väderöarna. Höstens ljumma vindar som följer och årets sista bad- och restaurangtur till Hamburgsund. Och så vintern med lugnet och det härliga spraket från kakelugnen efter en skidtur på Tegen eller vandring på Kynnefjäll.

Näst flest besöksnätter

På grund av pandemin har besöksnätter på hotell, vandrarhem, i stugor och på campingar i Tanum minskat från 372 200 år 2019 till 260 869 stycken under 2020. Det ser olika ut i Bohuslän, men de kommunerna med hög andel utländska turister har drabbats hårdare. Trots ett tapp på mellan 30-34 procent år 2020 på grund av pandemin har Tanums kommun näst flest besöksnätter i Bohuslän, och Strömstad toppar fortfarande listan med 274 253 nätter trots att de tappat mellan 46-57 procent.

Källor:
SCB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyhetsbrev mars  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tanums turist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.