Tanums kommun ligger inte bakom erbjudande om ventilationskontroll

Utropstecken

För närvarande kontaktas kommuninvånare av företag som erbjuder rengöring av ventilation och andra liknande tjänster. De uppger att uppdraget är beställt eller rekommenderat av Tanums kommun. Med kort varsel vill de komma in i fastigheten för att sedan kräva betalning.

Företaget har ringt upp och erbjudit ventilationskontroll "till rabattpris eftersom vi redan är i grannskapet" och gett sken av att Tanums kommun eller kommunens räddningstjänst kräver eller att det är lag på att det måste utföras.

Från Tanums kommun vill vi därför informera om att vi eller våra entreprenörer aldrig ringer upp fastighetsägare och erbjuder den här typen av tjänster. Något samarbete existerar inte och kommunen rekommenderar inte någon ventilationskontroll eller rengöring som erbjuds på det här sättet.

Ventilation och brandskydd

Det finns inte längre något lagkrav om kontroll av köksfläkt eller ventilation i villor eller fritidshus. Om ett företag tar kontakt och vill genomföra en sådan kontroll är det bäst och säkrast att tacka nej. Om den som ringer påstår det är ett krav eller att det rekommenderas av kommunen eller räddningstjänsten är det en ren bluff. När det gäller lagstadgade brandskyddskontroller godkänns de i Tanum kommun endast om de är genomförda av A.Hj skorstensfejeri i Tanum AB.

Det är visserligen viktigt att ha ett väl fungerande ventilationssystem i sitt hus, men den som vill ha systemet kontrollerat gör tryggast i att själv ta kontakt med en lokal och välkänd ventilationsfirma eller med det lokala sotningsbolaget.

Mer information om ventilation.