Tanums kommun 50 år: Tanums musikskola fyller 50 år!

Avslutningskonserten vid senaste besöket på Faaborg-Midtfyns musikskole. Här under ledning av vår danske kollega, som faktiskt är svensk, Peter Wallin.

Under 50 år har kommunens ungdomar inspirerats, fostrats och utvecklats på Tanums musikskola. Många har blivit artister, låtskrivare, författare, musiklärare. Andra har musicerat på fritiden i körer, grupper och orkestrar eller hemma. Estetisk träning ger kreativa människor som uppfinner saker och söker sig till yrken som behöver problemlösande människor.

Hur började det då?

En av antikviteterna på musikskolan, Agneta Håkansson som finns kvar där allt sedan starten, berättar:

- I den första budgeten för kommunen fanns Musikskolan med, och rektor Sten Markendal fick då uppdraget att annonsera efter någon som kunde spela instrument för grundskolans räkning. Sven Alfredsson svarade, åkte till Västerby gård och rev av Ramona inför gäster som åt söndagsmiddag med vit duk på bordet. Jobbet var hans!

Det börjar röra på sig

I början undervisade Sven på måndagar i skolorna och på lördagar hemma hos eleverna. Många ville spela så Hasse och Janne Hakeröd anställdes på gitarr och blås.

Det startades olika trä, brass, och gitarrensembler och orkestrarna såsom ”Systrarna Olsson”, ”Smått och gott”, ”Oljuden” och ”6F - Fyra fantastiskt fräkniga flöjtister från Fjällbacka”. Då marschorkestern startades åkte lärarna till Uddevalla på kurs hos stadsmusikkåren.

Musikskolan låg i gamla småskolan vid Tanumskolan. Huset renoverades i slutet av 1970-talet av musiklärarna. Det byggdes även en studio i nedervåningen där bland annat skivan Tanum -80 spelades in. Huset revs 2010, då musikskolan flyttade till nya lokaler i skolan.

-Runt 1990 drogs anslaget till musikskolan ner så drastiskt så att den var på vippen att läggas ner. En av lärarna kom då på att alla i tredje klass skulle spela blockflöjt och alla fjärdeklassare skulle spela gitarr. Detta godtogs och musikskolan fick leva kvar, berättar Agneta.

Läger

Något som vi är övertygade kommer vara ett minne för livet för våra elever är alla läger. Sedan första lägret på Gerlesborg har Lingatans kursgård, Tyskland, Åland, Nederländerna, Danmark, Norge varit några av våra destinationer. Saxofondagar på Grebbestad folkhögskola, spelläger i Kville, stråkläger i Kil, brassläger och blåsorkesterläger på Berghem, körläger lite här och var är exempel på andra läger. De har finansierats med pengar som eleverna till stor del spelat och samlat in.

Musikläger på Gerlesborgsskolan 1975

Musikläger på Gerlesborgsskolan 1975. Mellan musikövningarna och baden, så handledde självaste Arne Isacsson (Gerlesborgsskolans grundare) musikeleverna i konst.

Vi är utåtriktade

Otaliga konserter och uppträdanden har genomförts. Vi har invigt E6:an, reningsverk, laddstationer, elljusspår, shoppingcenter, spelat på Ålandsbåten, haft många luciatåg, sommarorkestrar, showkvällar, musikaler, ja listan kan göras hur lång som helst och kommer bli ännu längre.

Vänortsutbyten

Under många, många år har vi haft vänorter i de nordiska länderna. Orterna har varierat, Ålesund lär ha varit den första för musikskolan, men även sedan det formellt upphörde med kommunala vänorter så har det nordiska samarbetet fortsatt inom kulturen. Norge, Sverige, Danmark, Island och Färöarna har träffats regelbundet och spelat tillsammans.

Framtiden då?

För att möta framtiden med de nya utmaningar som finns så skulle en fin födelsedagspresent vara att bli en kulturskola. Då skulle vi kunna erbjuda kurser inom alla kulturella områden. Just nu har vi breddat utbudet med kurser såsom Lajvskola och Kulturverkstad och Skaparverkstad med hjälp av statsbidrag.

Slitstarka

Läroplaner har kommit och gått liksom regeringar och musiklärare. Så även musikledare. Sven Alfredsson höll i rodret i nära 30 år, därefter kom Per Lagerberg i 20 år. Senast i raden är Birgitta Sparre som är kultur- och fritidschef.

Vår verksamhet har oförtrutet fortsatt. Även när elevunderlaget i kommunen var närapå halverat, hade musikskolan fortfarande lika många elever.

Coronapandemin har tyvärr stört verksamheten oerhört. I skrivande stund har vi bedrivit distansundervisning sedan november 2020, men det är snart full fart igen!

Följ oss gärna!

Vi finns på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi ses där och/eller så hörs vi på en musikskolekonsert - nära dig!

Fakta:

Den svenska kommunala musikskolan startade i några kommuner under 1940-talet. En kraftig tillväxt skedde på 1960-talet. Målet var och är att ge möjlighet att utveckla ett instrument- eller sångkunnande hos alla ungdomar oberoende av ekonomisk, kulturell eller social bakgrund. Tanum tog chansen så fort det blev en egen kommun och startade musikskola samma år anno 1971.

Sedan slutet av 1980-talet har verksamheten på många håll inkluderat alla former av estetisk verksamhet.