Tanums kommun 50 år: Från växeltelefonist till administratör

Annelie Gustafsson har följt kommunens digitala resa genom hela sitt arbetsliv.

Manuell trådväxel

När Annelie som 18-åring började arbeta i kommunens växeln 1976 användes en så kallad trådväxel där man kopplade fram samtalen genom sladdar och små kontakter som man stack in i olika ingångar framför sig. Annelie fick hantera tre olika sorters växelsystem innan hon slutade i växeln 1984. Kontakt med servicetekniker skedde via komradio och skulle det göras kopior var det en stencilmaskin med manuell vev som gällde.

Modernt samprojekt när Fjällbacka service startade upp

Efter ett kort inspel inom barnomsorgen var Annelie 1987 med och startade upp äldreboendet Fjällbacka service tillsammans med dåvarande enhetschef Inga-Lill Josefsson. Det var ett stort samprojekt som skedde tillsammans med landstinget. Förutom flera avdelningar bedrev man även hemtjänst, kök, bibliotek och vårdcentral i huset. Det var inte förrän vid ädelreformen 1992 som kommunen drev hela huset i egen regi, med undantag för vårdcentralen.

Första boendet som använde en dator

Annelie berättar om hur hon i tjänsten som sekreterare använde mestadels skrivmaskin medans hemtjänstens scheman fortfarande skrevs för hand. I början av 90-talet började man använda en dator för att kunna sköta avgiftshanteringen själva på Fjällbacka service. Den kunde bara användas av en person i taget, Annelie förklarar hur de fick ringa och stämma av så ingen annan använde systemet samtidigt. Efter ytterligare några år kunde Annelie även använda en egen dator istället för skrivmaskinen.

Snabbare utveckling

I 25 år arbetade Annelie tillsammans med Inga-Lill på Fjällbacka service. 2006 började hon även på bemanningsenheten, där hon idag arbetar hela sin tid. Hon ansvarar fortfarande för det administrativa arbetet på Fjällbacka Service men även för andra områden. Idag arbetar hon dagligen i flera olika och betydligt snabbare datasystem, exempelvis system för schemaläggning.

-Från 1995 och framåt har det hänt väldigt mycket, utvecklingen går fortare nu än tidigare, säger Annelie.

Pensionen närmar sig efter 45 år i kommunens tjänst

Annelie går i pension i höst, hon har redan skjutit fram datumet för den sista dagen tre gånger, det är svårt att släppa taget när man har varit med så länge. Hon blickar tillbaka på en lång karriär inom kommunen där hon tyckt om att gå till jobbet varje dag.

-Jag har alltid känt mig väldigt uppskattad och gillat de jag jobbat med, jag jobbar med bra personer. Jag vet att jag kan vara rak, men personalen vet att jag alltid gör allt jag kan för att lösa saker, avslutar Annelie.

Skriv tabellbeskrivning här


1976

2021

Titel

Växeltelefonist

Administratör

Arbetsplats

Kommunhuset

I verksamheten

Administration

Samtliga förvaltningars administrativa personal satt centralt

Nu sker stor del av administrationen lokalt på varje enhet

Informations-
hantering

Papper och penna, stencilapparat, dokumentskåp

Särskilda system på dator och i telefoner. Internet, molntjänster, skrivare och kopiator med mera

Kommunikation

Telefon via manuell växel, komradio, pappersutskick

Fast telefoni och mobiltelefoner, mail, sms, intranät, hemsida, sociala medier, informationsskärmar