Tanums bibliotek startar podcast

Det senaste åren har podcast-trenden vuxit sig riktigt stark i Sverige. Nu följer Tanums bibliotek med på tåget och startar en bokpod. Satsningen heter Mellan pärmarna och ska vara en guide till sakprosans värld.

-Det finns så många spännande böcker som inte just är skönlitteratur, säger Kalle Dahlgren, som är bibliotekarie i Fjällbacka och programleder poden. -Är du intresserad av ett ämne finns nästan alltid bra böcker skrivna om det. Där vill vi komma in och berätta och tipsa.

Första avsnittet är redan inspelat och släpps fredagen den 26 mars. Temat är Earth Hour, miljö-, klimat- och hållbarhetsböcker. Här kan du lyssna på första podavsnittet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-Vi fick en förfrågan från miljöstrategen på kommunen, Lilja Gunnarsson, om vad biblioteket tänkte göra för att uppmärksamma Earth Hour, berättar Kalle Dahlgren och fortsätter: -Vi samarbetar redan kring en tipsrunda på temat som äger rum i helgen och utgår från alla bibliotek i kommunen. Men jag ville göra något mer litteraturinriktat och då fick jag idén att bjuda in Lilja och hennes kollega Irma Nordin som är folkhälsostrateg till en podcast-inspelning. Vår barnbibliotekarie Emelie Elg är också med och tipsar för yngre läsare.

Podcasten är del av bibliotekets digitala satsning under coronapandemin, enligt Kalle Dahlgren.

-Biblioteket försöker ju förflytta så mycket verksamhet som möjligt ut på nätet i dessa tider när man inte kan besöka lokalerna. Viktigt att säga är att det fortfarande går alldeles utmärkt att låna böcker.

Blir det några fler avsnitt?

-Förhoppningen är att göra ett avsnitt i månaden med spännande teman. Men det bygger på att folk gillar det vi gör och ger oss bra feedback. Vi får se, men jag har många idéer! avslutar Kalle.