Tanum har god försörjningsbalans – nästan självförsörjande på livsmedel

Deltagare på mötet om försörjningsbalansen.

Politiker, tjänstepersoner, representanter från LRF och Sparbanken Tanum deltog på mötet om försörjningsbalansen.

Tanums kommun är självförsörjande till 98 procent. Det betyder att den mat som produceras inom kommunens gränser räcker till att försörja den året runt-boende befolkningen i 11 månader och 29 dagar. Detta framgår av en försörjningsbalans som Hushållningssällskapet har tagit fram på uppdrag av Tanums kommun och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Försörjningsbalansen är ett viktigt verktyg i arbetet med att stärka den lokala krisberedskapen och bidra till ett mer robust och konkurrenskraftigt näringsliv.

Matsvinnet

I försörjningsbalansen ingår ett matsvinn på 33 procent, vilket är ett genomsnitt i Sverige. Hushållen står för den största delen av detta svinn.

Kommunens måltidsverksamhet har aktivt arbetat med matsvinn i flera år och sedan början av våren 2025 mäter köken dagligen matsvinnet i fyra kategorier; tallrikssvinn, serveringssvinn, tillagningssvinn och råvarusvinn. Matsvinnets snitt under perioden 1 februari- 30 september är 15 procent för kommunen. Köken gör olika insatser för att minska matsvinnet exempelvis dialoger med elever på matråd, svinnutmaningar, analyser och dialoger om vad statistiken visar.

Kommunen har som mål under åren 2025-2027 att minska matsvinnet med 5 procent per år, ett mål som både minskar klimatpåverkan och stärker kommunens självförsörjning.

Kommunens inköp av livsmedel

Av de livsmedel som köps in till kommunens verksamheter är 54 procent svenskproducerade, vilket är över genomsnittet i riket i offentliga kök.

- Att Tanum i princip kan försörja sig självt med livsmedel är en trygghet för oss alla. Det visar att våra lantbrukare, företagare och kommunala verksamheter tillsammans bidrar till en robust, trygg och hållbar framtid för hela Tanum, säger Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsen ordförande.