Spökfiskeprojekten ger fantastiska resultat

Exempelbild

Tore Ek med dagens "fångst".

De framgångsrika spökfiskeprojekten i Tanums kommun summerar 2023. Under året har flera olika fiskelag med yrkesfiskare varit i gång och tagit upp förlorade fiskeredskap från havet, främst hummertinor.

Under 2023 har 301 hummertinor, 58 havskräfteburar och 2 garn tagits upp. 22 humrar har befriats och släppts tillbaka i havet samt ett antal torskar.

48 glada ägare har dessutom fått tillbaka sina förlorade hummertinor.

Smått otroliga resultat sedan 2019

Då spökfiskeprojektet har pågått i några år skulle man kunna tro att det tagit slut på tappade fiskeredskap i havet men det tillkommer årligen många hummertinor. Våra yrkesfiskare och dykare har fått mer erfarenhet och blivit bättre och bättre på att hitta de tappade redskapen.

Kolla dessa fantastiska siffror på fiskeredskap som tagits upp ur havet sedan starten 2019:

  • 2 582 hummertinor
  • 496 havskräfteburar
  • 4 trålar och 8 tråldelar
  • 3,7 kilometer wire
  • 11 kilometer garn/nät
  • Massor med linor, plast, ankare, pilkar, dörjer, skräp med mera

Även humrar och fiskar har kunnat räddats:

  • 163 humrar har befriats och släppts tillbaka levande i havet
  • 110 levande torskar och 88 sandskäddor har släppts tillbaka i havet

Tillbakalämnade fiskeredskap

Hela 284 stycken bra och märkta hummertinor och 10 havskräfteburar har kunnat lämnats tillbaka till glada ägare.

Våra yrkesfiskare och dykare är otroligt stolta över det fina havsmiljöarbete de deltar i. De arbetar med detta utöver sitt ordinarie arbete och står för merparten av arbetet som utförs i projekten. Dykare söker längs bergskanter, stenutfyllnader i havet och runt sjömärken. Till viss del används ROV, undervattenskamera, för att kolla branter och besvärliga ställen.

Tappat fiskeredskap?

Har du tappat fiskeredskap, rapportera in dem på Havs- och vattenmyndighetens sida Ghostguard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och meddela gärna projektledare Per-Olof Samuelsson, 070-321 24 69.

Om projekten

Under 2023 har två olika spökfiskeprojekt bedrivits, ett finansierat av EU:s fiskefonder via Jordbruksverket samt Havs-och vattenmyndigheten och ett LOVA-projekt via länsstyrelsen i Västra Götalands län. Ett av projekten avslutas nu vid årsskiftet medan ett projekt håller på till oktober 2024. Vid årsskiftet 2023/2024 kommer ansökan ske om nytt spökfiskeprojekt.