Snart dags för byggstart av ny räddningsstation och ambulansstation i Tanumshede

Illustration av nya räddningstationen.

Det första spadtaget för den nya räddningsstationen och ambulansstationen på Ryland i Tanumshede kommer snart att ske. Kontrakt skrevs förra veckan med NCC för produktionsfasen, som är nästa steg i projektet.

Markarbetena börjar under denna vecka, vecka 51, och de två byggnaderna beräknas stå klara till sommaren 2024.

- En ny räddningsstation är efterlängtad och nu kommer vi kunna erbjuda en räddningsstation utformad enligt rutinerna för ”Friska brandmän” med en säker arbetsmiljö för vår personal, dessutom innebär satsningen en fortsatt långsiktig trygghet för alla invånare i Tanums kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M).

Den nya tekniktäta räddningsstationen kommer att omfatta cirka 2 250 kvadratmeter och ambulansstationen cirka 450 kvadratmeter.

Dessa två byggnader kommer ersätta den gamla stationen där båda verksamheterna befinner sig idag. Räddningsstationen byggs enligt modellen ”Friska brandmän” som handlar om att hantera och rengöra skyddsutrustningen efter utryckning separat och efter särskilda rutiner. Syftet är att minska mängden skadliga ämnen i brandmännens vardag och undvika alla de hälsofarliga ämnen som finns i brandsot.

- Vi är stolta över att få vara med och utveckla den nya moderna räddningsstationen för Tanums kommun. Det är ett viktigt samverkansprojekt som genomsyras av ett gott samarbete. Tillsammans kommer vi att nå de höga krav som ställs på dagens räddningsstationer, säger Joakim Antonsson, affärschef NCC Building Sverige.

NCC har varit samarbetspart i fas 1, som innehöll planering, budgetering och projektering.

Illustrationer: Hermansson Hiller Lundberg arkitekter

Illustration av nya ambulansstationen.