Så minskar du risken för smittspridning

Exempelbild

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Strömstads kommun och Tanums kommun, Lena Olsson, ger här allmänna råd för vad du och vi alla ska göra för att minska risken för smittspridning samtidigt som du minskar risken för att själv bli smittad.

Coronaviruset är en droppsmitta, det smittar via nysning och hosta. Det är också känsligt för tvål och vatten. Med tre enkla grepp kan du därför undvika smitta. Grundregeln är förstås att du ska stanna hemma när du är sjuk!

  1. Håll dig en armlängds avstånd från andra, i möjligaste mån.
  2. Behöver du nysa eller hosta, gör det i en pappersnäsduk eller armvecket.
  3. Tvätta dina händer ofta med tvål och varmt vatten. Tvätta alltid händerna före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök.

Inom omvårdnad jobbar man alltid med god hygien. Men nu är det extra viktigt. Som medicinskt ansvarig sjuksköterska har Lena ett övergripande ansvar för kommunens hälso- och sjukvård. Det innebär att hon säkerställer så att alla vårdtagare får en säker och ändamålsenlig vård och behandling av god kvalitet.

Använd gärna Folkhälsomyndighetens affisch för att informera om vikten av god handhygien i din verksamhet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetens film om handhygienlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns mer information om vad kommunen gör ang Coronavirus.