Rötmånadstid - tips på hur du behandlar livsmedel

Med sol och varma dagar smyger sig också den traditionella rötmånadstiden in. Varma och fuktiga dagar gör att bakterier och mögel frodas. Här kommer några enkla tips för att undvika att bli sjuk av eller behöva slänga mat.

  • Ha kylda livsmedel i kyla. Ta med kylväska eller frysklampar när du ska transportera kylda/frysta livsmedel.
  • Ät uppvärmda livsmedel varma. Låt inte livsmedel som ska ätas varma stå framme för länge så deras temperatur sjunker.
  • Håll rätt temperatur i kylen. Kan vara smart att eventuellt under denna tid sänka temperaturen lite i era kylskåp för att kompensera för den eventuella ökade värmen ute. Försök ha temperaturen på 4-5 °C i kylskåpet.
  • Använd ditt förnuft och dina sinnen – titta på, lukta på, känn på och sist smaka på innan du slänger nått. Att slänga mat i onödan tär på dina och världens resurser.

Och sist men inte minst – Tvätta alltid händerna innan du lagar eller äter mat.