Resultat av brukarundersökning inom individ- och familjeomsorgen

För att få reda på hur brukaren upplever kvalitén i myndighetsutövningen och i öppna insatser inom social barn- och ungdomsvård deltog mottagnings- och utredningsavdelningen i en nationell brukarundersökning hösten 2024.
Verksamheter som deltog var
- enheten för ekonomiskt bistånd,
- enheten för barn och unga
- resurs- och behandlingsteamet samt
- enheten för beroende/missbruk.
Inom barn och unga var det flera olika enkäter, både till barn och unga samt vårdnadshavare som var i kontakt med myndigheten, men även till barn och unga samt vårdnadshavare som hade insatser. En särskild enkät var också riktad till placerade barn och unga.
Varje person som under hösten 2024 hade ett möte med en socialsekreterare eller behandlare inom verksamheterna som deltog, fick ett erbjudande om att delta i undersökningen.
Tanums resultat i jämförelse med riket
Resultatet för ekonomiskt bistånd och placerade barn och unga utmärker sig särskilt positivt. Ekonomiskt bistånd har ett bättre resultat på samtliga 7 frågor i jämförelse med det nationella resultatet. Även resultatet för placerade barn och unga utmärker sig där 9 av 11 svar är bättre än rikets resultat. Resultatet för social barn- och ungdomsvård myndighet och insatser avseende vårdnadshavare så var 2 av 7 frågor respektive 2 av 11 frågor bättre än rikets resultat.
Om undersökningen
Genomförande och antal svar
För att få ett sammanställt resultat på brukarundersökningen krävdes att minst fem personer svarade, detta för att säkerställa anonymitet.
Tillräckligt många svar för att få ett resultat kom in för verksamheterna
- ekonomiskt bistånd,
- social barn- och ungdomsvård - vårdnadshavare (både myndighet och insatser) samt
- placerade barn och unga.
Totalt inkom 61 svar på brukarundersökningarna.
Förbättringar och utmaningar
Detta var fjärde året i rad som mottagnings- och utredningsavdelningen deltog. Resultatet av brukarundersökningarna utgör ett viktigt underlag för kommande utvecklingsarbete, både för att kunna mäta om ändrade arbetssätt faktiskt lett till förbättring och för att identifiera utmaningar och förbättringsområden.
En del av utvecklingsarbetet inför 2025 kommer framför allt vara att öka svarsfrekvensen. Ju fler som svarar desto mer tillförlitligt blir svaret.
Undersökningen genomfördes av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i samverkan med undersökningsföretaget Origo.