Prata med din tonåring om alkohol

Under lov och ledigheter är det högre risk att ungdomar testar alkohol för första gången eller dricker sig berusade. Det är alla vuxnas ansvar att se till att barn och tonåringar inte får tillgång till alkohol.

Under lov och ledigheter är det högre risk att ungdomar testar alkohol för första gången eller dricker sig berusade. Det är alla vuxnas ansvar att se till att barn och tonåringar inte får tillgång till alkohol. Att ta samtalet om alkohol med din tonåring kanske inte alltid känns helt lätt. En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal. Var beredd att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren, då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal.

Här kommer några tips till dig som vårdnadshavare om hur du kan prata med din tonåring:

Visa intresse
Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol med mera. Men undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

Berätta att du bryr dig
Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

Undvik förhörsmetoder
Fastän det kan vara svårt så försök att undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

Få din tonåring att berätta. Allt och lite till
Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket.

Kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv! (trots att det inte alltid känns så).

Fler tips och råd till dig som vårdnadshavare och annan viktig vuxen i tonåringars liv finns på Tonårsparlören (iq.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktuppgifter för stöd och rådgivning finns på kommunens hemsida